Kültür ve Sanat

12 Eylül’ü Anlatan 6 Film

12 Eylül’ü anlatan 6 filme yer verdiğimiz bu içeriğimiz, o dönemi merak eden, yaşananlara farklı bir perspektiften bakmak isteyen birçok kişiyi derinden etkileyecek. İşte 12 Eylül’ü anlatan 6 filme dair tüm ayrıntılar…

 1970’li yılların sonlarına doğru iyice şiddetlenen ekonomik kriz, siyasi istikrarsızlık ve toplumsal huzursuzluk gruplar arası restleşmelere sebep olmuştu. Siyasi şiddetin iyiden iyiye artmış olduğu o dönem içerisinde ülke genelinde bir kaos ortamı gözleniyordu.

Türk Silahlı Kuvvetleri 12 Eylül 1980 tarihinde General Kenan Evren’in önderliğinde yürütülen bir darbeye imza attı. Ülke yönetiminin darbe ile ele geçirilmesinin ardından siyasi partiler dağıtıldı ve tüm siyasi faaliyetlere yasak getirildi. Geniş çapta insan hakları ihlaline sebebiyet veren ve dolayısı ile de Türkiye’yi derinden etkileyen bu olayın üzerinden seneler geçmiş olmasına rağmen o dönem yaşananlar birçok kişinin hafızasına kazındı.

12 Eylül darbesinin iç detaylarına hakim olmak, o dönem ile ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak isteyen birçok kişi kitapların yanı sıra sanattan da destek aldı. Bu noktada 12 Eylül temalı filmler arama motorlarında sık sık sorgulanmaya başlandı. Bizler de bu içeriğimizde o dönemi işleyen filmlere yer verdik.

EVE DÖNÜŞ

1980 darbesinin sıradan insanların dahi hayatlarını nasıl etkilediğini, insanların o dönem içerisinde neler yaşadıklarını çarpıcı bir şekilde gözler önüne seren filmde, Mustafa ve Esma’nın hikayesi işleniyor.

5 yıldır evli olan ve 3 yaşında bir kızları bulunan Mustafa- Esma çifti, sıradan bir çifttir. Siyaset ile ilgileri olmayan bu aile 12 Eylül darbesinin ardından bambaşka bir hayat yaşamaya başlar. Tutuklamalar başladığında darbenin gerekli olduğunu düşünen Mustafa bir gece ‘Şehmuz’ kod isimli bir siyasi sorumlu olduğu gerekçesi ile apar topar tutuklanır. Esma’nın ve kızının hayatı da o gece itibari ile değişir.

BEYNELMİLEL

12 Eylül’den sonra Adıyaman’da müzisyenlik yapan bir grup sokağa çıkma yasağı ile birlikte büyük bir geçim sıkıntısının içine düşer. Geçinmek için türlü yollar deneyen ancak sonunda tutuklanan grup üyeleri büyük bir şok yaşar. Sıkıyönetim komutanı, müzisyenleri çağdaş bir orkestraya dönüştürmek adına harekete geçer. Darbeci konsey üyelerinin karşılanma törenlerinde çalmaları istenen gençler, farklı gruplar tarafından da dört göz ile beklenmektelerdir.

BABAM VE OĞLUM

Türk sinemasının en dikkat çeken filmlerinden olan Babam ve Oğlum’da Sadık darbenin olduğu gece eşini kaybeder. Eşi doğum yaparken vefat eden Sadık, araç bulamadığı için hastaneye yetişemez ve sonuç olarak da oğlu Deniz’i tek başına büyütmek durumunda kalır. Siyasi düşüncesini desteklemeyen babası ve ailesi ile görüşmeyen Sadık bir gün evine dönmek zorunda kalır. Deniz için kilometrelerce uzaktan ailesinin yanına giden Sadık, hikayesi ile milyonların yüreklerine dokunacaktır.

SES

Darbeden 4 sene sonra çekilen filmde işkencecisi ile karşılaşan adamın yürek burkan hikayesi işlenmektedir. 6 yıl cezaevinde kalan ve o sürede de maruz kaldığı işkence sebebi ile kolu sakatlanan genç adam, sahil kasabasına gider. Orada Sermin ile tanışan adam bir gece arka masadan gelen bir ses ile ürperecektir.

ZİNCİRBOZAN

Siyasi liderler, ordu ve eylemciler arası ilişkilerin konu edinildiği filmde, gerilimin artması neticesinde CIA ajanlarının girişimlerine de yer verilmiştir. Darbe sonrasında eşleri ile birlikte Zincirbozan’a götürülen Süleyman Demirel ve Bülent Ecevit’in de işlendiği yapımda, darbenin arka perdesi de sorgulanmaktadır.

UÇURTMAYI VURMASINLAR

Bir cezaevinin kadınlar koğuşunda yaşananların bir çocuğun gözünden anlatıldığı filmde, Fatma eşinin suçunu üstlenmiş ve sonucunda da bebeği Barış ile birlikte hapse girmiştir. 5 yaşına gelen Barış, siyasi mahkumlardan olan İnci ile farklı bir bağ kurar. İnci’nin tahliye olması ile büyük bir şok geçiren Barış, adeta boşluğa düşmüştür. Bir gün cezaevinin üstünde yükselen uçurtma, tüm kadınları heyecanlandıracaktır.

Ayrıca bakınız: Kudüs’ü Anlatan 5 Film

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu