Sağlık ve Wellness

2024 SGK Tüp Bebek Karşılama Şartları Nelerdir?

2024 SGK tüp bebek karşılama şartları, arama motorlarında sık sık sorgulanmaktadır. Doğal yollar ile bebek sahibi olamayan ve tedaviler için de yeterli maddi durumu bulunmayan çiftler, SGK desteği ile tüp bebek sahibi olmanın yollarını aramaktalardır. Bizler de bu içeriğimizde 2024 SGK tüp bebek karşılama şartlarına yer verdik. İşte detaylar…

Bebek sahibi olmak, birçok çiftin en büyük hayalleri arasında yer almaktadır. Aile olmayı çocuk sahibi olmak ile eş değer tutan bazı çiftler doğal yollar ile çocuk sahibi olamadıkları için modern tıbbın yöntemlerinden destek alabilmenin yollarını araştırmaktalardır.

Doğal yoldan çocuk sahibi olamayan çiftler için birçok teknik geliştirilmiştir. En yaygın tekniklerden biri ise tüp bebek ile çocuk sahibi olmaktır. Uzun bir prosedürü bulunan bu yöntemin maliyeti de fazla olabilmektedir. Bu noktada tüp bebek masraflarını karşılayacak maddi güçte bulunmayan çiftler, SGK’nın ayrıcalıklı hizmetlerine başvurmaktalardır. Peki, 2024 yılı SGK tüp bebek karşılaşama şartları nelerdir? Kimler SGK desteği ile tüp bebek sahibi olabilir? İşte konuya dair ayrıntılar…

SGK TÜP BEBEK TEDAVİSİNİ KARŞILIYOR MU?

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun pek çok hizmeti bulunmaktadır. Maaş ödemeleri başta olmak üzere çok çeşitli kategoriler altında milyonlarca kişiye hizmet sunan kamu kurumu, bazı durumlarda özel tedavilere de destek vermektedir. SGK tarafından destek verilen özel tedavilerin başında ise tüp bebek tedavisi gelmektedir.

4410 sayılı Kanun’un 63’üncü maddesinde yer alan ‘Üreme Tedavilerine Finans Sağlama Kararı gereğince, Sosyal Güvenlik Kurumu tüp bebek tedavisini karşılamaktadır. Ancak burada önemli olan tedaviye SGK desteği ile dahil olmak isteyen kişilerin güncel şartlara hakim olmalarıdır. Çünkü söz konusu düzenlemenin içeriği her sene değişebilmektedir.

SGK TÜP BEBEK KARŞILAMA ŞARTLARI NELERDİR? 2024

Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan tüp bebek tedavisi için destek almak isteyen kişilerin bazı şartları sağlıyor olmaları gerekmektedir. Aksi takdirde SGK’nın masrafları karşılama ihtimali bulunmamaktadır.

SGK’nın tüp bebek tedavisi için belirlemiş olduğu güncel şartlar şu şekilde kayda geçmiştir:

  • Evli olmak,
  • Kadının 23 yaşından küçük 40 yaşından büyük olmaması,
  • Hali hazırda çocuk sahibi olmamak,
  • Eşlerden birinin en az 5 yıllık sigortalı olması,
  • Eşlerden birinin en az 900 günlük prim gününün tamamlanmış olması,
  • Gebe kalmaya engel bir hastalığın olmaması.

TÜP BEBEK TEDAVİSİ İÇİN HEYET RAPORU HANGİ HASTANELERDEN ALINABİLİR?

Tüp bebek tedavisinden doğacak olan masrafların Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanabilmesi için heyet raporunun düzenlenmesi gerekmektedir. Düzenlenecek olan rapor, çiftin çocuk sahibi olabilmesi için tüp bebek tedavisine ihtiyaç duyduklarını kanıtlar nitelikte olacaktır. Ancak burada raporun alınacağı hastaneye dikkat edilmesi gerekmektedir. Her hastanenin raporu, kabul edilmemektedir.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından talep edilen heyet raporunun üçüncü basamak hastanelerden alınması gerekmektedir. Üniversite hastaneleri ile eğitim ve araştırma hastaneleri, SGK tarafından kabul görmektedir.

TÜP BEBEK TEDAVİSİ İÇİN HEYET RAPORU ŞARTLARI NELERDİR?

Tüp bebek tedavi masraflarının Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanabilmesi için heyet raporu şartı vardır. Ayrıca heyet raporunun düzenlenebilmesi için de bazı tıbbi şartların sağlanması gerekmektedir.

Tüp tedavisi masraflarının Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanabilmesi için gerekli olan heyet raporu için belirlenmiş olan tıbbi şartları şu şekildedir:

  • Sperm testinde toplam ileri hareketli sperm sayısının 5 milyondan az çıkması,
  • Sperm testinde ölçüm sonucunda sperm sayısının 0 olması,
  • Kadınlar için tüplerin her ikisinin birden tıkalı olduğunun belirlenmesi,
  • Standart tedavilere cevap vermeyen hormonal veyahut da yumurtlama sorununun olması,
  • Yumurtalıkların zayıflaması veyahut da düşük yumurtalık rezervi,
  • Nedeni belirsiz kısırlık saptanmış olan hastalar için son 3 yıl içerisinde en az 2 kere iğne tedavisinin yaptırılmış olması ve bu tedaviler neticesinde çocuk sahibi olunamadığının belirlenmesi.

Ayrıca bakınız: SGK Tüp Bebek Masraflarını Karşılıyor Mu?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu