Sağlık ve Wellness

Aferin Gribe İyi Gelir Mi?

‘Aferin gribe iyi gelir mi?’ sorusu, mevsim geçişi döneminde olduğumuz şu günlerde grip semptomlarını gösteren kişiler tarafından sık sık sorgulanmaktadır. Peki, Aferin nedir, nasıl bir ilaçtır? Aferin gribe iyi gelir mi? İşte yaygın olarak kullanılan Aferin’e dair tüm merak edilenler…

Bahar alerjisi ve nezlesi vakalarının artmış olduğu şu günlerde birçok kişi gribe yakalandığını da belirtmektedir. Bağışıklığı düşen ve buna bağlı olarak da gribal enfeksiyonların semptomları ile karşı karşıya kalan birçok kişi, bu durumda ne yapmaları gerektiğini bir uzmana danışmak ile birlikte evlerinde bulunan ilaçları da değerlendirmenin yollarını ararlar.

Toplumda geniş bir kitle tarafından bilinen ve özellikle gribal durumlarda gelişigüzel olarak alınan ilaçların başında Aferin gelmektedir. Peki, Aferin kullanımı hangi durumlarda yapılmalı? Aferin tam olarak neye iyi gelir? İşte Aferin hakkında tüm merak edilenler…

AFERİN NEDİR?

Aferin, hemen hemen herkesin bildiği üzere bir ilaçtır. Farklı formları bulunan bu ilaç, öksürük ve soğuk algınlığı tedavisinde kullanılır. Parasetamol ve lorfeniramin etken maddeli bu ilacın, baş ağrısı ve ateş düşürücü özellikleri bulunmaktadır.

‘Soğuk algınlığı ilaçları’ grubunda yer alan Aferin’in kapsül, şurup ve toz formları bulunmaktadır. İlacın üst solunum yolu rahatsızlıklarına bağlı olarak kısa süreli kullanılabildiği bilinmektedir.

AFERİN HANGİ DURUMLARDA KULLANILIR?

Aferin’in kullanım yelpazesi oldukça geniştir. Doktor kontrolünde kullanılması gereken bu ilacın; burun akıntısı, nezle, hapşırma, burun- boğaz kaşıntısı, öksürük, baş/ boğaz/ kas ağrısı, gözlerde sulanma/ kaşıntı, ateş gibi semptomlara karşı savaştığı bilinmektedir.

AFERİN ÇOCUKLARDA KULLANILIR MI?

Aferin kullanımının uygun olduğu yaş grubu da arama motorlarında sıklık ile sorgulanan konu başlıkları arasında yer almaktadır. Bu kapsamda bu ilacın çocuklar için uygun olup olmadığı da merak edilmektedir.

Aferin ile ilgili hazırlanmış olan kullanım talimatına göre bu ilaç doktor önerisi olmaması halinde 12 yaşından küçük çocuklar için tercih edilmemelidir.

AFERİN KULLANIMI NASIL OLMALIDIR?

Aferin’in kullanım talimatlarına göre tablet 6 saatte 1 olacak şekilde alınmalıdır. Çok elzem durumlarda bu süre 4 saate kadar düşürülebilir. Bir gün içerisinde 6’dan fazla tablet içilmesi önerilmemektedir.

Yaşlılarda da Aferin kullanımı normal doz şeklinde uygulanmaktadır. Ancak çeşitli sağlık sorunlarından mustarip olan ve hareketsiz bir yaşam sürdüren yaşlılar için hekimler tarafından özel olarak doz ayarlaması yapılır. Burada genel olarak Aferin’in şurup formunun tercih edildiği ve dozunun da 6 saatte bir 2 ölçek olacak şekilde ayarlandığı bilinmektedir. Ek olarak Aferin tedavisi şurup için 5 günü, tablet için ise 7 günü aşmamalıdır.

AFERİN DOZ AŞIMINDA NE OLUR?

Yukarıda da belirtmiş olduğumuz gibi Aferin’in normal dozu 6 saatte 1 olacak şekilde ayarlanmaktadır. Özel durumların dışında bu şekilde kullanılması gereken Aferin’den günde 6’dan fazla alınmaması gerekmektedir. Doz aşımı durumlarında istenmeyen tablolar ile karşılaşılabilmektedir.

Fazla Aferin alımında en sık görülen yan etkiler; bulantı, kusma, solgunluk, iştahsızlık ve karaciğer hasarıdır.

AFERİN HANGİ İLAÇLAR İLE BİRLİKTE KULLANILMAMALI?

Aferin’in kullanılacağı tedavide hastanın diğer ilaçları mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Bu ilacın farklı ilaçlar ile bir arada alınması, birtakım sağlık sıkıntılarına yol açabilir. Bu neden ile düzenli olarak ilaç kullanan kişilerin o ilaçları hekimine bildirmesi son derece önemlidir.

Aferin ile birlikte tüketilmemesi gereken bazı ilaçlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Monoamin oksidaz inhibitörü (antidepresan çeşidi)
  • Antispazmodikler (mide boşalma süresini etkileyen ilaçlar)
  • Karaciğer enzimlerini uyaran ilaçlar
  • Kloramfenikol (antibiyotik çeşidi)
  • Antioagülanlar (kan sulandırıcı ilaçlar)
  • Domperidon (bulantı ve kusmayı gideren ilaçlar)
  • Zidovudin (HIV enfeksiyonu tedavisinde kullanılan ilaçlar)
  • Parasetamol içeren ilaçlar

Ayrıca bakınız: Aspirin Kireçlenmeye İyi Gelir Mi?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu