Sağlık ve Wellness

Ağrı Bandı Nasıl Kullanılır?

‘Ağrı bandı nasıl kullanılır?’ sorusunun yanıtı, vücudunun çeşitli yerlerinde ağrı hissi oluşan kişiler tarafından merak edilmektedir. Ağrı bandının kullanımı, son dönemlerde popüler bir hale gelmiştir. Ağrı bandının kullanımı için en çok dikkat edilmesi gereken nokta, deriyi değil kası germektir. Örnek olarak bacak dirseğinize bant kullanmak istiyorsanız bacağınız düz bir şekildeyken deriyi gererek değil, bacağınızı kırarak kasın gerilmesini sağlayıp bandı yapıştırmalısınız. Sonrasında bandın yapıştırıldığı orta noktadaki derinin katlandığını görmeniz gerekir. Buna ek olarak bandı yapıştırırken bandınızı çok germemeli ya da çok gevşek bırakmamalısınız. Ağrı bandının kullanımı, kullanıldığı bölgeye göre değişiklik gösterse de genel olarak dikkat edilmesi gerekenler kas ve bant gerginliğidir.

Ağrı Bandı Ne İşe Yarar?

Ağrı bandının kullanım alanı, oldukça geniştir. Bu bant, kinezyo bant olarak da bilinir ve fizik tedavide en çok kullanılan materyallerden bir tanesidir. Ağrı bandının asıl işlevleri ağrıyı kesmek ve bazı hasarların daha büyük boyutlara ulaşmasını engellemektir. Ağrı bandının en çok kullanıldığı sağlık problemleri başlıca şunlardır:

  • Tendon kopmaları/zedelenmeleri
  • Bel ve boyun fıtığı
  • Skolyoz (omurga deformitesi)
  • Boyun ve bel tutulmaları
  • Topuk dikeni

Ağrı bandı, sanılanın aksine yukarıda belirtilmiş olan hastalıklar gibi çeşitli anatomik hastalıklarda tedavi edici olarak değil, semptomları hafifletici olarak kullanılır.

Ağrı Bandı Bacağa Nasıl Uygulanır?

Ağrı bandının bacağa uygulanması ile ilgili dikkat edilmesi gereken nokta, ağrı bandının bacakta nereye uygulanacağıdır. Ağrı bandının en çok diz bölgesinde kullanıldığı bilinir. Diz bölgesinde ağrı bandının kullanımı için dizin orta noktası boşluk bırakılmalı ve bant alt bacak itibariyle yapıştırılmalıdır. Bu bant dizde bir tenis raketi görünümü veriyor olmalıdır.

Ağrı bandının bacakta uygulandığı bölgelerden bir diğeri de arka alt bacak olarak bilinen kalf kası bölgesidir. Kalf kası bölgesi, tendon yaralanmaları gibi oldukça acı verici olan sağlık problemlerinin meydana geldiği bölgelerden biridir. Bu yüzden kalf kası bölgesine ağrı bandı uygulaması yaparken dikkatli olmak gerekir. Kalf kası bölgesine ağrı bandını uygularken kişi ayağını kaldırarak kalf kasının tam gergin olmasını sağlamalıdır. Ağrı bandı, kalf kası gerginken topuk bölgesinden başlayarak yukarı doğru yapıştırılmalıdır. İlk bant tam orta noktaya, diğer bantlar ise orta noktanın yanlarına biraz aralık kalacak şekilde yapıştırılmalıdır.

Ağrı bandının bacakta uygulandığı bölgelerden bir diğeri de üst arka bacak olarak bilinen hamstring kası bölgesidir. Hamstring kası bölgesine de ağrı bandını uygularken tıpkı kalf kasında olduğu gibi kasın gerilmesi gerekir. Kasın gerilmesi için bant uygulaması yapılacak kişinin bacağını germesi gerekir. Ardından iki adet ağrı bandını arada boşluk kalacak şekilde arka dirsekten başlayarak yapıştırılmalıdır. Hamstring kası ağrı bandının uygulamasında birçok fizyoterapist 2 adet bant kullansa da kişinin yoğun acı hissettiği bir bölge için 3. bir bant da kullanılabilir. Ağrı bandı, yoğun acı hissedilen bölgeye yatay şekilde yapıştırılmalıdır. Sonuç olarak ortaya H harfi şeklinde bir görünüm çıkmalıdır.

Ağrı Bandı Renklerinin Anlamları Nelerdir?

Ağrı bandının renkleri aslında işlevsel olarak bir anlam ifade etmez. Uzak Doğu kültüründe ağrı bantlarının renklerine farklı anlamlar yüklenmiştir ve her bir renkteki ağrı bandının farklı bir bölgeye uygun olduğu savunulmuş ama aslında bu büyük bir yanılgıdır. Ağrı bantlarının renklerinin farklı olması, işlevsel açıdan herhangi bir farklılığa yol açmaz.

Ağrı Bandı İsimleri Nelerdir?

Ağrı bandının isimleri başlıca şunlardır:

  • I
  • X
  • Tırmık
  • Halka
  • Y

Yukarıda belirtilmiş olan bant çeşitlerinden en çok kullanılan I ağrı bandıdır. I ağrı bandı, farklı şekillere girebilmesinden dolayı tercih edilir.

Ayrıca bakınız: Asiviral Krem Niçin Kullanılır, Ne İşe Yarar? Özellikleri

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu