Rehberler ve İpuçları

Altın Çilek Nasıl Yetiştirilir? Bakımı, Özellikleri

Altın çilek yetiştirme, tarlada ya da serada gerçekleştirilmesi tavsiye edilen bir iştir. Altın çilek, Ekim ayı öncesindeki aylarda ekilmeye başlayabilir. Ekim öncesi dönemde yapılan altın çileği ekimlerinin ardından ekilen çilek miktarına göre ahır gübresi verilmesi gerekir. Ahır gübresi, fazla miktarda verilirse çileğin olgunlaşması gecikebilir ve hatta bitki ölerek asla meyve vermeyebilir.

Altın Çilek Bakımı ile İlgili Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Altın çileğin bakımı ile ilgili dikkat edilmesi gerekenler başlıca şunlardır:

  • Ekim Zamanı: Ekim öncesindeki yaz aylarında ekilmesi tavsiye edilen meyvelerden bir tanesidir. Ekim öncesi yaz aylarında ekilen altın çileğin tohumları, toprağa daha kuvvetli bir şekilde tutunarak daha hızlı bir şekilde büyüyebilir.
  • Saksı Seçimi: Genellikle tarlada ya da serada ekilmesi tavsiye edilen meyvelerden bir tanesidir. Ancak, ülkemizde Mersin ve Antalya gibi oldukça nemli ve sıcak şehirlerde yaşayan kişiler bu işlemi saksıda da gerçekleştirebilirler. Saksıda altın çiçek yetiştirecekseniz altında drenaj delikleri bulunan yeterli büyüklükteki bir saksı tercih etmelisiniz. Aksi taktirde drenaj deliklerinin bulunmaması ve yetersiz alan olması, bitkinin nem dengesini korumaya engel olarak çürümesine neden olabilir.
  • Sulama: Olgunluk döneminden önce fazla suya ihtiyaç duyan bir bitki iken olgunluk döneminde ise daha az suya ihtiyaç duyar. Altın çileği olgunlaşmadan önce ilk ekildiği zamanlarda 2 ya da 3 günde bir olacak şekilde sulamanız gerekir. Olgunluk döneminde ise ortalama olarak 5 ya da 6 günde sulamanız yeterli olacaktır.

Altın Çileğin Özellikleri Nelerdir?

Altın Çileğin Özellikleri

Altın çileğin özellikleri başlıca şunlardır:

  • Bağışıklık sistemini desteklemesi
  • Cilt sağlığına olumlu etkide bulunması
  • İltihaplanmayı azaltması ve engellemesi
  • Görme duyusunu güçlendirmesi

Altın Çileği Ne Kadar Yenmeli?

Altın çileğin ne kadar yenmesi gerektiği, uzmanlar tarafından 4 ya da 5 adet olarak sınırlandırılmıştır. Altın çilek, birçok meyveye oranla düşük kaloriye sahip olması nedeniyle günde 5 adete kadar kullanılırsa kilo yapmaz. Aksine, bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve tokluk hissi yarattığı için kilo kontrolünün sağlanmasına yardımcı olur.

Altın Çilek Nasıl Yenir?

Altın çileğin nasıl yeneceği, kişisel tercihlere göre değişiklik gösterebilir. Altın çilek hem kuru hem de çiğ versiyonu ile yenebilir. Buna ek olarak, altın çileği chia tohumu ve yoğurt ile karıştırılırsa protein ve vitaminler açısından oldukça besleyici bir öğün haline gelebilir. Bu tarif ve altın çileğin küçük küçük dilimlenerek yulaf ve süt ile berber bir öğün haline getirildiği tarif, sporcular tarafından sıkça tüketilmektedir.

Altın Çileği Türkiye’de Nerede Yetişir?

Altın Çileği Türkiye’de Nerede Yetişir

Altın çileğin Türkiye’de yetiştiği yerler, Akdeniz ve Ege bölgesinde bulunan yerlerdir. Bu durumun sebebi, altın çileğin nem ve ısı ile kısa sürede yetişebilmesidir. Buna ek olarak ülkemizde Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu bölgesinde bulunan bazı seralarda da uygun koşullar sağlanarak altın çileğin yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Altın Çileğin Zararları Nelerdir?

Altın çileğin zararları, genellikle yersiz ve ölçüsüz tüketim söz konusu olduğunda ortaya çıkan zararlardır. Altın çileğin kan sulandırma özelliği bulunur. Bu özellikten dolayı altın çileği, kan sulandırma ilaçları kullanan kişilerin tüketmemesi gerekir. Bu kişiler, altın çilek tüketirlerse kan sulandırıcı etkiden dolayı bayılma gibi olumsuz sonuçlar ile karşılaşabilirler. Buna ek olarak kan sulandırıcı ilaç kullanmayan ve herhangi bir sağlık problemi bulunmayan bir insanın bile günde 5 taneden fazla altın çilek tüketmesi, kanının fazla sulanmasına neden olarak kısa süreli bilinç kaybının yaşanması gibi olumsuz sonuçlarla sonuçlanabilir.

Ayrıca Bakınız: Fesleğen Çiçeği Nasıl Büyütülür?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu