Sağlık ve Wellness

Amalgam Dolgu Zararları Nelerdir?

Amalgam dolgu zararları, yalnızca ülkemizde değil dünya genelinde bir tartışma konusu haline gelmiştir. Amalgam dolgu, cıva ile başka metallerin karıştırılması sonucu ortaya çıkar. Sağlığa zararları ile bilinen cıva maddesinden yapılan bu dolgu da birçok kişi tarafından zararlı olarak bilinmektedir. Ancak, durum tam olarak böyle değildir. Civanın amalgam dolgu üzerine kullanılması yüzünden zararlı olup olmayacağı tamamen dolgunun yapımında ne kadar cıva kullanıldığına bağlıdır. Cıva, gereğinden fazla kullanılmadıysa sağlık için herhangi bir zararı bulunmaz. Amalgam dolgu, dünya genelindeki birçok hastanede ve dişçi kliniklerinde güvenli olarak kabul edilmiştir. Özetle amalgam dolgu zararları görmemek için amalgam dolgu uygulamasını güvenilir bir sağlık kuruluşunda yaptırmanız şarttır.

Amalgam Dolgu Zehirlenme Belirtileri Nelerdir?

Amalgam Dolgu Zehirlenme Belirtileri

Amalgam dolgu zehirlenme belirtileri başlıca şunlardır:

  • Boğazda yanma hissi
  • Ağız bölgesinde uyuşma hissi
  • Mide ağrısı
  • Mide bulantısı
  • İşitme kaybı
  • Huzursuzluk (depresif düşünceler)
  • Uykusuzluk
  • Dikkat eksikliği
  • Halüsinasyon görme
  • Denge kaybı yaşama

Amalgam Dolgu Yutulursa Ne Olur?

Amalgam dolgu yutulması, oldukça ciddi sağlık problemleri ile sonuçlanabilen bir durumdur. Amalgam dolgu yutulması halinde en sık görülen sonuç kişinin ağız içinde, soluk ya da yemek borusunda çeşitli tahribatlar meydana gelmesidir. Buna ek olarak nadiren amalgam dolgu yutulması mide kanaması, zehirlenme ve hatta ölümle bile sonuçlanabilir. Bu yüzden amalgam dolgunun sağlam olması ve yapım esnasında da yutulmayacak teknikler ile uygulanması çok önemlidir.

Amalgam Dolgunun Ömrü Ne Kadar?

Amalgam dolgunu ömrü, dolgunun hangi koşullar altında uygulandığına ve kişinin ağız sağlığına ne kadar dikkat ettiğine göre değişiklik gösterebilir. Amalgam dolgu ortalama olarak 5 ila 20 yıl arasında bir ömre sahiptir. Amalgam dolgunun ömrünün uzun olmasını sağlamak istiyorsanız dolgu işlemini güvenli bir klinik ya da hastanede yaptırmalı ve ağız sağlığınıza çok dikkat etmelisiniz.

Amalgam Dolgu Nasıl Yapılır?

Amalgam dolgu yapımı oldukça basittir ama zor olan kısım maddelerin özellikle de cıvanın dozajını ayarlamaktır. Amalgam dolgu yapımında gümüş, beyaz bakır ve kalayın birleştirilmesi ile işe başlanır. Birleşme sonrası oluşan karışıma cıva eklenir. Eklenen bu cıva ile beraber dolgu malzemesi ortaya çıkar ve dolgu kurumadan önce söz konusu olan diş çürüğünün şekline göre şekillendirilir.

Amalgam Dolgu Sökümü Zor Mu?

Amalgam dolgu sökümü, diğer dolgu çeşitlerinin sökümüne oranla daha zor bir işlemdir. Amalgam dolgu, cıva içeriği yüzünden sokulması zor bir dolgu maddesidir ve alanında uzman bir diş hekimi tarafından dikkatlice sökülmelidir. Amalgam dolgu sökümü esnasında yalnızca dişe zarar verme konusunda değil, kişinin cıva yüzünden zehirlenebilmesi konusunda da dikkat etmek ve malzemeye zarar vermeden cıvanın ağız içerisine yayılmasını engellemek önemlidir.

Amalgam Dolgu Rengi Nasıldır?

Amalgam Dolgu Rengi Nasıldır

Amalgam dolgu rengi, bazı dolgu türlerinin aksine tam olarak parlak beyaz tonda değildir. Amalgam dolgu içerdiği gümüş, beyaz bakır, cıva ve kalay yüzünden gümüş beyaz tonundadır. Amalgam dolgu bu renk tonuna sahip olmasından dolayı genellikle göz önünde olan ön dişlerde değil dışarıdan fazla görünmeyen arka dişlerde kullanılır. Bu sayede amalgam dolgunun gümüş beyaz rengi, herhangi bir estetik görünüm problemine yol açmaz.

Amalgam Dolgu Neden Tercih Edilir?

Amalgam dolgu tercihi, genellikle uzun ömürlü dolgu isteyen kişiler tarafından yapılır. Ancak, amalgam dolgu son yıllarda cıvanın zararlarının gündem haline gelmesinden dolayı daha az tercih edilmeye başlamıştır. Özet olarak amalgam dolgunun tercih edilmesinin tek sebebi uzun ömürlü olmasıdır.

Ayrıca Bakınız: Flagyl İlacı Nedir, Ne İçin Kullanılır?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu