Rehberler ve İpuçları

Ambulans Şoförü Nasıl Olunur, Şartları Nelerdir?

Kamu ve özel sektörde çalışma olanaklarına sahip meslek gruplarından biri olan ambulans şoförlüğü için bazı şartların sağlanması gerekiyor. Günümüzde hayati öneme sahip mesleklerden biri olan ambulans şoförlüğü için adayların belirli kriterleri taşımaları isteniyor.

Sağlık sektöründe de en çok ihtiyaç duyulan meslek gruplarından biri olan ambulans şoförlüğü için genel ve özel bazı şartların sağlanması gerekiyor. Ambulans şoförü olmak için aranan şartlardan bazıları ise kısaca şunlardır:

  • En az lise ve dengi okullardan mezun olmak,
  • B sınıfı ehliyeti bulunmak,
  • Sağlık bakanlığı tarafından belirlenen psikolojik ve diğer sağlık testlerinden geçmek,
  • İlk yardım ve diğer istenen gerekli sertifikalara sahip olmak,
  • Pratik ve teorik sınavlardan başarılı olmak,
  • İleri sürüş teknikleri eğitimi almış olmak vb.

Ambulans sürücüsü olmak için aranan şartlar şoför istihdam edecek sağlık kurumuna göre farklılık gösterse de genel şartlar benzerlik göstermektedir.  

Ambulans Şoförü Olmak İçin Neler Gerekiyor?

Ambulans Şoförü Olmak İçin

Ambulans şoförü olmak için ihtiyaç duyulacak en temel unsur 112 ambulans şoförü sertifikasına sahip olmaktır. Bu belgeyi alabilmek için de bazı şartlar aranır. Ambulans şoförü belgesinin alınabilmesi için teorik sınav ve eğitim uygulamalarının tamamından başarı ile geçilmesi gerekiyor. Ambulans sürüş teknikleri eğitimi adı altında verilen kurslara katılım sağlanması şarttır.

En az B sınıfı ehliyeti olan ve ambulans sürücüsü olmak için gerekli sertifika ve şartlara sahip olan kişiler ilgili kurumlara başvuru yapabilmektedir. Ambulans sürücüsü olmak için belirlenen şartları sağlayan adaylar kamu ve özel sektör sağlık kuruluşlarına ambulans şoförlüğü için başvuruda bulunabilmektedir.

Ambulans Sürücüsü Olmak İçin Üniversite Şart Mı?

Ambulans şoförü olmak için üniversite mezunu olma şartı bulunmuyor. En az lise mezunu olmak ambulans sürücüsü olmak için yeterlidir. En az lise mezunu olan adaylar başvuruda bulunabilir. Üniversitelerin acil tıp teknisyeni bölümlerinden mezun olanlar ise işe alınma sürelerinde daha avantajlı olmaktadır.

ATT olarak da bilinen acil tıp teknisyeni bölümlerinden mezun olan kişiler ambulans sürücüsü olma konusunda önceliklidir ve tercih edilme sebebidir. Adayların ayrıca diğer yeterlilik sertifikalarına da sahip olması tercih edilmelerindeki önemli bir unsur olacaktır.  

Ambulans Şoförü Kaç Yaş Sınırı?

Ambulans şoförlüğü için yaş şartı farklılık gösterebilmektedir. Söz konusu mesleği yapabilmek için tahmin edileceği üzere temel şart 18 yaşından büyük olmaktır.  Ayrıca yaş şartından ziyade bu kişilerin en az 5 yıllık bir sürüş deneyimine sahip olması da istenmektedir.

Yaş, eğitim, sağlık koşulları ve diğer yeterliliklere göre adaylar arasından seçim yapılır. Ambulans sürücüsü olmada yaş için üst sınır genelde 30 – 35 arasında değişmektedir. Ancak bu tamamen kurumlara göre farklılık gösterebilir.

112 Ambulans Şoförü Sertifikası Nasıl Alınır?

112 Ambulans Şoförü Sertifikası

Ambulans sürücüsü olmak için en önemli şart 112 ambulans şoförü sertifikası almaktır. Bu sertifika olmadan ambulans şoförü olarak başvuru yapılması mümkün değildir. Söz konusu belgenin alınması için teorik sınav ve eğitim uygulamalarının başarılı şekilde tamamlanması gerekiyor.

Ambulans sürüş teknikleri eğitimi adı verilen bu kurslara katılmak ve başarılı şekilde bitirmek şarttır. Sertifika eğitimlerin de ise Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından ortak çalışma sonucu sınavlar tamamlanmaktadır. Her dönemde ihtiyaçlara göre bu sertifika programları açılmaktadır.

Ayrıca Bakınız: SRC Sınavı Kazandım, Ne Yapmalıyım?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu