Çevre

Ananas Yetiştirmek İçin Gerekenler Nelerdir? Özellikleri, Bakımı

Ananas yetiştirmek için tropikal iklim özelliklerine ihtiyaç vardır. Gerekli koşullar sağlandığı takdirde evde de ananas yetiştiriciliği yapılır. Ananas yetiştirmek, zahmetli bir iştir. Ancak bu bitkinin üretimi sayesinde yüksek kazanç elde edilebilir.

Ananas, kendine has tadı ve görüntüsüyle dikkat çeker. Ananas, sağlık açısından da son derece faydalıdır. Fiyatının yüksek olması, ananasın herkes tarafından tüketilmesini engelleyen bir unsurdur.

Ananas yetiştirmek için toprak özelliklerine, sulamaya dikkat edilmelidir. Ayrıca bakım süreci de önemlidir. Böylece meyve verimi artırılır.

Ananas Kaç Yılda Yetişir?

Ananas Kaç Yılda Yetişir

Ananasın yetişme süresi 1 yıl olarak ifade edilebilir. Ananas ağaçları, yaklaşık 14 ayda çiçeklenir. Bu ağaçlar, tropikal alanlarda yetişir. Bu nedenle Türkiye’nin sadece belli bölgelerinde ananas yetiştiriciliği yapılır.

Ananas, ekildikten sonra bir sene içerisinde meyve verir. Yılda üç defa hasadının yapılması mümkündür. İri ve büyük bir yapıda olan ananas meyvesi, yoğun bir sıcaklığa ve neme ihtiyaç duyar. Bu meyvenin anavatanı Amerika’dır. Brezilya, Tayland, Malezya gibi ülkelerde de ananas yetiştiriciliği yapılır.

Ananas Kaç Tane Meyve Verir?

Ananasın verdiği meyve sayısı birdir. Gövdenin üstünden bir adet meyve çıkar. Ananas yetiştiriciliği, genellikle çelik ile yapılır. Tohumla üretim çok fazla tercih edilmeyen bir yöntemdir. Ancak bazen ıslah için kullanılabilir.

Bir Dönüme Kaç Ananas Dikilir?

Bir dönüme dikilecek ananas sayısı hektar başına 40-44 bin olacak şekildedir. Yağışların az olduğu yerlerde hektar başına 63 bin-64 bin sıklıkta olacak şekilde dikim yapılır. Ananastan alınacak verimin artması için şu detaylara dikkat edilmelidir:

  • Yüksek yoğunluklu olacak şekilde dikim yapılmalıdır.
  • Bakım sürecinde özenli davranılmalıdır.
  • Zamanında gübreleme yapılmalıdır.
  • Zamanında ilaçlama yapılmalıdır.

Ananas Türkiye’de Nerede Yetişir?

Ananasın Türkiye’de yetiştirildiği yerlerden biri Antalya’dır. Mersin ve Adana’da da yetiştiricilik yapılır. Ananas, her toprakta ve iklimde yetişmeye uygun değildir. Bu nedenle Türkiye’nin her yerinde ananas yetiştirmek mümkün değildir.

Evde Ananas Yetiştirmek Mümkün mü?

Evde Ananas Yetiştirmek

Evde ananas yetiştirmek mümkündür. Evde ananas yetiştirmek için şu malzemelere ihtiyaç duyulur:

  • 1 tane taze ananas
  • Bir adet büyük saksı
  • Su, minerali bol toprak
  • Bıçak, kürdan ve eldiven

Ananas yetiştirmek için şu adımlar izlenir:

  • Kök kısmı suda bekletilmelidir.
  • Suya koyulmadan önce taca birkaç tane kürdan batırılmalıdır.
  • Filizlenmenin hızlı olması için kabın güneş gören bir yere yerleştirilmesi önemlidir.
  • Bir ay beklenmelidir.
  • Bekleme aşamasında kökün durumu kontrol edilmelidir ve gerekli durumlarda suyun yenilenmesi gerekir.
  • Suyun yenilenmemesi durumunda küflenme olabilir.
  • Filizlenen kısım, saksıya ekilmelidir.
  • Toprak, saksının yarısına gelecek şekilde doldurulur. Filizlenen ananas saksının ortasına koyulur.
  • Tacın etrafına toprak örtülür. Su püskürtülerek can suyu verilir.

Ananas Yetiştiriciliği Kârlı mıdır?

Ananas yetiştiriciliğinin kârlı bir iş olmasından bahsedilebilir. Ancak ananas meyvelerinin istenilen kalitede olması için gereken bakım yapılmalıdır. Ananas yetiştirildikten sonra dilimler halinde satılabilir. Böylece elde edilen kâr artar. Ananastan yüksek verim elde edilmesi için geniş bir alana ekim yapılmalıdır.

Serada Ananas Yetiştiriciliği Yapılır mı?

Serada ananas yetiştiriciliği yapılması mümkündür. Kısa sürede yüksek verim için bu yöntem tercih edilebilir. Serada yetiştiricilik için uygun koşulların sağlanması önemlidir.

Ananas Çok Su İster mi?

Ananasın çok su istediğinden bahsedilebilir. Özellikle gelişme ve büyüme aşamasında çok fazla suya ihtiyaç vardır. Kış ayına kadar düzenli sulama yapılmalıdır. Ananas yetiştirmek isteyenler, tüm artı-eksi yönleri göz önünde bulundurmalıdır. Ananas yetiştirmek için uygun koşullar sağlandığı takdirde yüksek bir kazanç elde edilir. Böylece çiftçiler, gelirlerini ciddi oranda artırır.

Ayrıca Bakınız: Aronya Yetiştirmek İçin Gerekenler Nelerdir? Özellikleri, Bakımı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu