Sağlık ve Wellness

Anjiyo Olmadan Kalp Damar Tıkanıklığı Nasıl Anlaşılır?

Anjiyo olmadan kalp damar tıkanıklığını anlamak için belirtilerin var olup olmadığına bakmak gerekir. Kalp damar tıkanıklığı belirtileri başlıca şunlardır:

  • Mide bulantısı
  • Mide ağrısı
  • Göğsün sol tarafında ağrı ve sıkışma hissi
  • Baş dönmesi
  • Omuz bölgesinde uyuşukluk ve ağrı
  • Nefes darlığı
  • Yürürken kalçaya aniden kramp girmesi
  • Kas zayıflığı

Yukarıda belirtilen semptomların bir ya da birden fazlasına sahip olmanız halinde mutlaka uzman bir hekime görünmeniz önerilir. Buna ek olarak kalp sağlığı için düzenli check-up yaptırmak da sağlı bir yaşam sürmek için tavsiye edilen uygulamalar arasındadır.

Kalp Damar Tıkanıklıkları Neden Olur?

Kalp Damar Tıkanıklıkları Neden Olur

Kalp damar tıkanıklığı nedenleri başlıca şunlardır:

  • Sağlıksız beslenmek
  • Sigara ve alkol kullanımı
  • Aşırı strese maruz kalmak
  • Diyabet
  • Kalıtımsal özellikler
  • Hareketsiz bir yaşam sürmek
  • Yüksek tansiyon

Bazen yukarıda belirtilmiş olan nedenler söz konusu olmasa da bazı kişilerde kalp damar tıkanıklığı görülebilir. Bu yüzden kalp damar tıkanıklıkları nedenlerinde bahsedilmiş olan durumlara sahip olmayan kişilerin de düzenli olarak doktor kontrollerinden geçmeleri faydalı olacaktır.

Kalp Damar Tıkanıklığı Nereye Vurur?

Kalp damar tıkanıklığının vuracağı yer, genel olarak vücudun sol tarafında yer alan bölgelerdir. Kalp damar tıkanıklığından kaynaklanan ağrı ve sıkışma hissi genel olarak sol göğüs bölgesine, omuz çevresine, bütün kol bölgesine (zaman zaman ele kadar), çeneye ve boyun bölgesine vurur. Ancak, çok nadir durumlarda kalp damar tıkanıklığından kaynaklı olarak vücudun herhangi bir yerinde ağrı ya da sıkışma hissi olmayabilir.

Kalp Damar Tıkanıklığında Ölüm Riski Var Mı?

Kalp damar tıkanıklığı ölüm riski olan bir sağlık problemidir. Kalp damar tıkanıklığı, kalp krizi ya da hemiplejiye (inme) neden olarak ölüm ile sonuçlanabilir. Bu yüzden kalp damar tıkanıklığı asla gözden gelinmemesi gereken bir sağlık problemidir ve mutlaka uzman bir kardiyolog eşliğinde tedavi ile yaşam tarzı değişiklikleri yapılmasını gerektirir. 

Kalp Damar Tıkanıklığına Ne İyi Gelir?

Kalp Damar Tıkanıklığına Ne İyi Gelir

Kalp damar tıkanıklığına iyi gelecek şeyler denildiği zaman ilk başta kişiye uygun bir tedavi planı akıllara gelmektedir. Tedavi planına ek olarak kişinin bireysel olarak hayat tarzında yapacağı bazı değişiklikler ile kalp damar tıkanıklık probleminin çözülmesine yardımcı olunabilir ya da en azından problemin ilerlememesi sağlanabilir. Bu yaşam tarzı değişikliklerinin başında sigara ve alkol kullanımını mümkünse bırakmak gelir. Kişi sigara ve alkolü asla bırakamıyorsa bile en az seviyede kullanmaya özen göstermelidir. Bir diğer değişiklik ise kişinin günlük olarak egzersiz yapmasıdır. Ancak, bu egzersizler vücut geliştiren sporcuların yaptığı gibi ağır egzersizler değiş kısa yürüyüşler tarzında kolay egzersizler olmalıdır.

Yapılması gereken yaşam tarzı değişiklerinin sonuncusu ve en önemlilerinden biri de beslenmeye dikkat etmektir. Kişi, kolesterolü arttırmayan ve genel sağlığa olumlu etkileri bulunan yemekler içeren bir diyet lisesine uymalıdır. Sağlıklı bir beslenme planı kilo vermeyi ve dolayısı ile yağlanmanın azalmasını da destekleyerek kalp damar tıkanıklığı durumunda olumlu etkilere yol açacaktır.

Kalp Damar Tıkanıklıkları Nasıl Açılır?

Kalp damar tıkanıklığının açılması için kullanılabilecek 2 farklı yöntem bulunur. Bu yöntemlerden ilki yoğun tıkanıklığın söz konusu olmadığı ve hastanın genel sağlık durumunun da oldukça iyi olduğu durumlarda kullanılır. İlk yöntemde damardan verilen kalp damar tıkanıklıkları açıcı etkiye sahip ilaçlar ile kalp damar tıkanıklığının açılması sağlanmaya çalışılır. Ancak, bu yöntemin başarı oranı oldukça düşüktür.

Diğer ve en çok kullanılan yöntem ise halk arasında da bilinen adı ile anjiyo olmaktır. Anjiyoda kalp damar tıkanıklığı stent ya da yeni çıkan teknikler sayesinde balon ile açılır. Anjiyo, en etkili kalp damar tıkanıklık açma yöntemidir ve problemin fazla ilerlemiş olduğu kötü tablolarda bile çok iyi sonuçlar alınmasına yardımcı olabilir.

Ayrıca Bakınız: Kafein Tüketimi Zararlı Mıdır? Fazla Kafein Zararları Nelerdir?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu