Çevre

Aronya Yetiştirmek İçin Gerekenler Nelerdir? Özellikleri, Bakımı

Aronya yetiştirmek için uygun koşullar sağlanmalıdır. Üzümsü meyvelerden biri olan aronya’nın ana vatanı Kuzey Amerika’dır. Ancak uygun şartlar sağlandığında birçok yerde aronya yetiştirmek mümkündür.

Aronya, çok yıllık bir bitki olarak bilinir. Aynı zamanda çalı şeklindedir. Bahar aylarında aronyaların yaprakları yeşerir. Nisan ayı geldiğinde beyaz çiçekler ortaya çıkar. Aronyaların hasatı Ağustos ayında olur. Kaliteli fidanlar alınarak 2-3 yıl sonunda ürün elde edilebilir.

Aronya oldukça faydalı bir meyvedir. Aronyanın faydaları şöyle sıralanabilir:

  • Kolesterolü dengeler.
  • Damar tıkanıklığını önler.
  • Astımın yol açtığı sıkıntıları giderir.
  • Saman nezlesine karşı etkilidir.
  • Kanser riskinin azaltılmasında etkilidir.

Aronya Yetiştirmek İçin Ne Yapmalı?

Aronya Yetiştirmek İçin Ne Yapmalı

Aronya yetiştirmek için şu adımlar izlenmelidir:

  • Aronya, bahçelerin ve tarım arazilerinin güneye bakan kısımlarında yetiştirilmelidir.
  • Toprak, 50 cm derinlikte olacak şekilde işlenmelidir.
  • Tüplü fidan kullanılıyorsa derinliği fazla olmalıdır.
  • Toprağa koymak için yanmış çiftlik gübresi ve yüzey toprağı ile bir karışım hazırlanmalıdır.
  • Fidanların dikilmesinin üzerinden 3-4 hafta geçtikten sonra saf azot kullanılmalıdır.
  • Aronyanın kökleri nemli tutulmalıdır. Ancak çok sulu olmamalıdır.
  • Aronya bakımı sırasında yabancı otlar temizlenmelidir.

Aronya Meyvesi Hangi Şartlarda Yetişir?

Aronya meyvesinin yetişme şartları arasında ılıman iklim vardır. Ilıman iklimlerde bu meyveden daha yüksek verim elde edilir. Ancak zorlu iklim koşullarına da dayanıklıdır. Yetiştirme için kullanılacak toprakların drenajı iyi olmalıdır. Aynı zamanda organik yönden zengin olan topraklar kullanılmalıdır. Gözler kabardığı dönemde gübre ilavesi yapılır. Toprak analizine göre uygun miktarda ve gerekli özelliklere sahip gübre eklenmelidir.

Aronya Kaç Ayda Yetiştirilir?

Aronyaların yetiştirme süresi 2-3 yıl olarak ifade edilebilir. 2-3 yıl içerisinde meyve alınır. Aronya hasatı, Eylül ayında yapılır. Hasat süreci bir ayı bulabilir. Hasat sonrasında toplanan meyveler +4°C’de saklanmalıdır. Bu sıcaklıkta iki ay boyunca meyveler saklanabilir. Aronya yetiştirmek için gereken özen gösterilirse meyve verimi yüksek olur.

Aronya Yetiştiriciliğine Devlet Desteği Verilir mi?

Aronya yetiştiriciliğine devlet desteği verilmesi mümkündür. Sertifikalı fidan kullanımında destek verilir. Destek tutarı, fidan bedelinin yüzde 15’i kadardır. Aronya yetiştiricileri, faiz indirimlerinden de yararlanır.

Aronya, Türkiye’nin Neresinde Yetişir?

Aronyanın Türkiye’de yetiştirildiği yerler oldukça fazladır. Küçük bahçelerde olacak şekilde pek çok şehirde üretim yapılır. Yalova, Çanakkale, İstanbul, Antalya, Bursa’da bu meyve yetiştirilir. Aynı zamanda İzmir, Tekirdağ ve Kırşehir gibi farklı yerlerde de yetiştiricilik yapılır.

Tohumdan Aronya Yetiştiriciliği Yapılır mı?

Tohumdan Aronya Yetiştiriciliği Yapılır mı

Tohumdan aronya yetiştiriciliği yapılabilir. Aronya, tozlaşma olmadan döllenebilen bir bitki olduğu için çekirdeklerinden bile yetiştirilmesi söz konusu olabilir. Ancak meyvelerde açılma olacağı için tohumdan yetiştirme çok fazla tavsiye edilmez.

Bir Dönüme Kaç Aronya Fidanı Dikilir?

Bir dönüme dikilecek aronya fidanı sayısı 180-220 arasındadır. Bu sayı ocak şeklinde yetiştiricilikte tercih edilir. Fidan ekimi sırasında 20 cm derinlik uygundur.

En İyi Aronya Cinsi Nedir?

En iyi aronya cinsi olarak genellikle siyah meyveli olan tercih edilir. Bunun dışında kırmızı ve mor meyveli olan da vardır.

Aronya Evde Yetiştirilir mi?

Aronyanın evde yetiştirilmesi mümkündür. Çalı formunda olan aronyanın evde yetiştirilmesi sırasında bazı detaylara dikkat edilmelidir. Yetiştirme sırasında 20-30 litre bir saksıya ihtiyaç vardır.

Toprak harcında coco peat ve perlit harcı olmalıdır. Evde yetiştirilse bile kışın 2-3 ay dışarıda bırakılması gerekir. Sulama, toprağın nem durumuna göre yapılmalıdır. Ortalama 15 günde bir sulama yapılabilir. Aronya yetiştirmek isteyenler, evde bakım için gerekli koşulları sağlamalıdır. Böylece ev ortamında da meyve elde edilebilir.

Ayrıca Bakınız: Orkide Saksısı Ne Zaman Değiştirilir, Nasıl Yapılır?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu