Rehberler ve İpuçları

Asmanın Üzüm Vermesi İçin Ne Yapmalı?

Üzüm verecek asma sağlıklı bir şekilde sulanan, gübrelenen ve budaması yapılan asmadır. Üzüm elde etmek için yılın her döneminde gerekli bakımı yapmak gerekir. Zorlu ve disiplin gerektiren asma yeteri kadar su ya da gübre almazsa üzüm vermez. Asmanın üzüm vermesi bakımının yanı sıra türü ile de ilgili olabilir.

Kış ve Yaz Budaması Nasıl Yapılır?

Kış ve yaz budaması yapma asmanın büyüme ve gelişme dönemleri için büyük önem taşır. Budama yapmak alınan verimi arttırır. Yaprak dökümü döneminde asma budanır. Sağlıklı bir budama için omca üzerinde göz bırakacak şekilde işlem yapılmalıdır.  Kaç gözün bırakılacağı asmanın türüne, iklime ve toprağa bağlı olarak değişiklik gösterir. Cinsault türlerde 2 ya da 3 göz bırakılır. Cabernet Sauvignon ya da Merlot gibi türler için göz sayısı 10’a kadar ulaşabilir.

Aşırı budama yapılırsa omçanın üzerindeki göz sayısı az olur. Bu durum az sayıdaki üzümün hızlı bir şekilde yetişmesi ile sonuçlanır. Yeteri kadar budama yapılmazsa omçanın üzerindeki göz sayısı fazla olur. Bu durum çok sayıda üzümün yetişmesi demektir. Her ne kadar nicelik olarak çok üzüm kulağa iyi gelse de öyle değildir. Çok sayıda üzümün üretilmesi kalitenin düşmesi demektir. Asmadan az ve kaliteli üzüm almak için aşırı budama yapmak idealdir.

Asma Gübreleme İşlemi Nasıl Yapılır?

Asma Gübreleme İşlemi

Asmayı gübrelemek her yıl kaliteli üzüm almak için gerekli bir işlemdir. Doğru ve dengeli bir şekilde yapılan gübreleme asmanın sağlıklı olmasını sağlar. Aynı zamanda hastalık ve soğuğa karşı dayanıklı özellikler verir. Uygun bir gübreleme işlemi için toprağın verimliliğini ve nem bilgisine sahip olmak önemlidir. Asmaya ihtiyacı olan fosfor, potasyum, kalsiyum, magnezyum ve demiri vermek için en uygun zaman gerekir. Genelde ilkbahar zamanları gübrelenirse asmanın üzüm vermesi kolaylaşır.

Asma Sulama Nasıl Yapılır?

Asmanın sulanması kurak bölgeler için yaz aylarında 2 ya da 3 defa omca diplerine kanal açılarak yapılır. Asmanın iyi yetişmesi için bölgedeki yağış miktarının yaklaşık olarak 500 ile 600 mm civarında olması önemlidir. Bu yağış miktarına sahip olan bölgelerde sulama yapmaya gerek kalmaz. Yıl içinde ihtiyaç duyduğu yağışı alamayan asmaları bizzat sulamak kurumalarının önüne geçmeyi sağlar. İhtiyacı olan su ile tanışan asmaların üzüm vermesi daha kolay hale gelir.

Asma Sulanmadığında Ne Olur?

Asma sulanmazsa gelişimi yavaşlar. Uzun bir süre su alamayan asmalar zamanla gelişmesini durdurur. Bu durum sürgünlerin kısa ve zayıf kalmasıyla sonuçlanır. Asmalardan üzüm toplamak imkansız hale gelir. Asma sulanmadığı zaman gerçekleşecek gelişmeler şunlardır:

  • Yaprakların ucu solmaya başlar. Renkler canlı yeşilden griye çalan bir renge dönüşür.
  • Genç yapraklar kıvrılır. Yaşlı yapraklar ise kahverengiye dönüşerek dökülür.
  • Yaprak koltuklarında meydana gelen gözler verimli olmaktan uzaklaşır.
  • Üzümler oluşmaz ya da asit oranı yüksek gelişmemiş tanelerden oluşur.
  • Kalite düşük olur.
  • Şaraplık üzümlerin tanesi az olduğu için kalitede düşüş yaşanır.

Filiz Alma Nasıl Yapılır?

Filiz Alma Nasıl Yapılır

Filiz almak genç sürgünlerin çıkarılması anlamına gelir. İstenmeyen noktalarda çıkan filizler asmanın sağlığı için çıkarılır. Bu nedenle erkenden çıkarmak yararlı olur. Asmanın türüne bağlı olarak çıkarılacak sürgün sayısında değişiklik yaşanır. Güçlü asmalarda çıkarılması gereken sürgün sayısı az ile orta seviye arasında değişir.

Yaprak Alma Nasıl Yapılır?

Yaprak almak işlemi elle yapılır. Bu şekilde omçanın havalanması ve asmanın hastalıklara karşı daha dayanıklı olması amaçlanır. Yaprak alma işlemi asmanın ışık almasını kolaylaştırır. Asmanın üzüm vermesi bu işlemden sonra daha yüksek bir ihtimale sahip olur.

Ayrıca Bakınız: Biberiye Yetiştirmek İçin Gerekenler Nelerdir? Özellikleri, Bakımı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu