Sağlık ve Wellness

Aspirin Kireçlenmeye İyi Gelir Mi?

‘Aspirin kireçlenmeye iyi gelir mi?’ sorusu, bu sorundan mustarip olan birçok kişi tarafından arama motorlarında sık sık sorgulanır. Peki, kireçlenme nedir, neden olur? Aspirin kireçlenmeye iyi gelir mi? İşte kireçlenmeye ve kireçlenme tedavisine dair tüm merak edilenler…

Gündelik hayat akışı içerisinde birçoğumuz diz, omuz ve eklem ağrılarından şikayet eder. Kimi zaman o günkü yoğunluğa, yanlış oturma pozisyonlarına bağlı olarak geçici süreliğine hissedilen bu ağrılar kimi zaman ise farklı sebeplerden kaynaklanıyor olabilir.

Vücudun belirli bölgelerinde düzenli olarak hissedilen ağrılar, genel olarak ‘kireçlenme’ olarak değerlendirilebilir. Peki, kireçlenme tam olarak nedir? Kireçlenme neden olur? Aspirin kireçlenme iyi gelir mi? İşte konuya dair ayrıntılar…

KİREÇLENME NEDİR, NEDEN OLUR?

Kıkırdak, eklemlerde bulunan ve her kemiğin ucunu kaplayan sağlam bir yapıdır. Normal şartlarda kıkırdak, eklemlerin hareket edebilmesi için kaygan bir zemin hazırlar ve kemikler arasında da yastıkçık görevi görür. Kireçlenme durumlarında ise kıkırdak yapısı aşınmış ve bozulmuştur. Bu da eklemlerde ağrıya, şişmeye ve kısıtlı harekete yol açar. Zamanında müdahale edilmemesi durumunda kemikler parçalanabilir.

KİREÇLENME BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kireçlenme belirtileri, bu durumun hangi eklemde geliştiğine ve gelişimin şiddetine bağlı olarak kişiden kişiye göre farklılaşabilir. Sık görülen belirtiler arasında ise genel olarak ağrı ve sertlik bulunur.

Kireçlenme ile ilgili kayda geçen yaygın belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Eklem sertliği,
  • Hareket kısıtlılığı,
  • Eklemin bükülmesi durumunda tıkırtı ya da çıtırtı sesinin gelmesi,
  • Eklemin şişmesi,
  • Aktivite sonrasında artan eklem ağrısı.

KİREÇLENMEYE NE SEBEP OLUR?

Kireçlenme pek çok durumun sonucunda gelişebilen bir rahatsızlıktır. Özellikle yaşın ilerlemesi, kireçlenmeye zemin hazırlayan başlıca etmenler arasında yer alır. Ayrıca kadınlarda, erkeklere nazaran daha büyük oranda kireçlenme vakaları ile karşılaşılmaktadır.

Aşırı kilolu olmak da kireçlenmeye sebebiyet veren durumlardan biridir. Kilolu bireylerde eklemlere binen yükün fazla olması, kireçlenmeyi tetikler.

KİREÇLENME TANISI NEYE GÖRE KONUR?

Kireçlenme tanısı fiziksel muayene neticesinde konulur. Hekim kontrolünde eklemlerde hassasiyet, şişkinlik veyahut da kızarıklık olması, kireçlenmenin varlığını düşündürür. Fiziki muayenenin yanı sıra grafi ve MRG gibi görüntüleme yöntemleri de kireçlenme tanısının konulmasında aktif olarak rol alır. Son olarak eklem sıvısı ve kan testi de kireçlenme tanısı için başvurulan yöntemler arasında yer almaktadır.

ASPİRİN KİREÇLENMEYE İYİ GELİR Mİ?

Yaş fark etmeksizin herkeste gözlenebilen kireçlenme, genetiğe de bağlıdır. Hekimlerin açıklamalarına göre bazı kişiler genetik olarak kireçlenme oluşumuna müsaitlerdir.

Kireçlenme tedavisinde kullanılan pek çok yöntem bulunmaktadır. Doğru yönteme ise kireçlenmenin geliştiği bölgeye, ve şiddetine göre hekim tarafından karar verilmelidir. Bu neden ile hareketlerinin kısıtlandığını, eklemlerinde ağrı, şişlik ve sertlik gibi değişimlerin yaşandığını fark edenlerin vakit kaybetmeden bir hekime başvurmaları gerekmektedir.

Kireçlenme tedavisine yönelik sorulan sorulardan biri de aspirin kullanımı ile ilgilidir. Aspirin kullanımının kireçlenmeye olumlu etki edip etmediği merak edilmektedir. Yaşam kalitesini bir hayli düşüren bu durumun tedavisinde ağrı kesicilerin yanı sıra aspirine de başvurulduğu bilinmektedir.

Toplumda kireçlenme tedavisinde aspirinin harici olarak kullanılabileceğine yönelik bir inanç vardır. Birçok kişi eklemlerinde bir sıkıntı olduğunu fark ettiğinde aspirini toz haline getirip limon ile karıştırarak bir macun elde eder ve ilgili karışımı ağrı hissettiği bölgeye uygular. Ancak uzmanlara göre bu uygulama sanıldığı gibi faydalı bir uygulama değildir. Aspirin harici olarak kullanıldığında hiçbir fayda sağlamamaktadır. Aksine limon ile karıştırılıp cilde uygulandığında cildi tahriş edebilmektedir.

Ayrıca bakınız: Parol Kulak Ağrısına İyi Gelir Mi?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu