Sağlık ve Wellness

Astım İçin Hangi Bölüme Gidilir?

‘Astım için hangi bölüme gidilir?’ sorusu arama motorlarında sık sık sorgulanmaktadır. Astım, en yaygın olarak görülen solunum yolu hastalıkları arasında yer alır. Çocuklarda olduğu gibi yetişkinler de meydana gelebilen bu hastalık, farklı semptomlar nedeni ile kişilerin yaşam kalitesini düşürür. Bu neden ile bu hastalık ile ilgili olarak doktora danışılması önemlidir.

Kronik bir hava yolu enflamasyonu olarak tanımlanan astım, birçok semptoma neden olur. Kişilerin aniden yaşadığı nefes darlığı nöbetler halinde kendini gösterebilir. Çocuklarda ve yetişkinlerde meydana gelen bu rahatsızlık, kronik bir akciğer hastalığıdır.

Astım hastalığının nedeni tam olarak bilinememekle beraber genel olarak akciğerlerdeki bir maddeye bağışıklık sisteminin aşırı tepki vermesi sonucu ortaya çıktığı düşünülmektedir. Özellikle alerjik bünyelere sahip olan kişilerde kendini gösteren astım, solunum yolunda meydana gelen enflamasyon neticesinde hava yollarında ödem oluşmasına, aşırı mukus üretimine ve zamanla bu bölgenin daralmasına neden olur. Meydana gelen bu durum ise bronşlarda spazmlara neden olur ve bu da kişilerin nefes almasını zorlaştırır.

Astımın Başlıca Belirtileri

Astımın en önemli belirtisi genel olarak hırıltılı solunumdur. Kişilerin farklı zamanlarda nefes almasının güçleşmesi, göğüste sıkışma hissinin meydana gelmesi, öksürük ve sık nefes alması da astımın belirtileri arasında yer alır.

Astımın neden olduğu bu semptomlar, astım krizlerinde oldukça yoğun bir şekilde yaşanır. Ancak yaşanan bu durum geçicidir ve kontrol altına alınabilir. Astım hastalığı tanısı koyulmamış kişilerin bu belirtileri yaşaması halinde ilk olarak sağlık kuruluşlarının acil servis bölümlerine başvurulması gerekir.

Aile Hekiminize Başvurun

Astım hastalığının belirtilerinin yaşanması ve kişilerin bu hastalıktan şüphelenmesi halinde ‘Astım için hangi bölüme gidilir?’ sorusuna yanıt aranmaya başlanır. Bu noktada ilk olarak aile hekimlerine başvurulması gerekir. Aile hekimleri, ilk fiziki muayeneyi yaptıktan sonra kişinin hasta geçmişini inceleyerek gerekli bölüme hastanın yönlendirmesini yapacaktır.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı

Çocuklarda olduğu gibi astım hastalığı yetişkin bireylerde de meydana gelebilir. Bu durumda yetişkin bireylerin astım hastalığı için göğüs hastalıkları uzmanlarına başvurması gerekir. Göğüs hastalıkları uzmanları, astımın yanı sıra solunum yolu rahatsızlıklarının tanısı ve tedavisi konusunda uzmanlaşmıştır.

Alerji Uzmanı

Yetişkinlerin astım hastalığı için tercih edebilecekleri bir diğer bölüm göğüs hastalıklarına bağlı alerji ve immünoloji bölümüdür. Bu bölümdeki uzman hekimler, astım hastalığının altında yatan alerjik reaksiyonları tespit ederek gerekli tedavi yöntemini uygulamaya başlar.

Çocuklardaki Astım İçin Hangi Doktora Gidilir?

Astım hastalığı çocuklarda yaygın olarak görülmektedir. Yetişkinlerin aksine çocuklar için başvurulacak olan bölüm çocuk immünolojisi ya da çocuk sağlığı hastalıkları bölümüdür. Bu bölümdeki uzman hekimler, çocukların bünyesinde ve genel sağlık durumlarında meydana gelen hastalıklar konusunda uzmanlaşmıştır. Bu nedenle çocukların göğüs hastalıkları bölümü yerine çocuk immünolojisi ya da çocuk sağlığı hastalıkları bölümüne götürülmesi daha doğru olacaktır.

Astım Hastalığı İçin Risk Altında Olanlar

Nefes darlığı, hırıltılı nefes alma ve öksürüğe neden olan astım hastalığı hem çocuklarda hem de yetişkinlerde görülebilir. Astım hastalığına yakalanma riski en yüksek olan kişiler ise şu şekilde sıralanabilir;

  • Hava kalitesi düşük şehirlerde yaşayanlar
  • Sigara kullananlar
  • Sigara kullanmayan ancak sigara kullanan kişiler ile aynı ortamda olanlar
  • Alerjik bünyeye sahip olanlar
  • Ailesinde alerjik ya da astım hastası olan kişiler

Astım Neden Olur?

Kesin olarak astımın neden oluştuğu bilinmiyor. Ancak genetik nedenler ile enfeksiyonların bu duruma neden olduğu düşünülüyor. Aynı zamanda çevresel bazı faktörlerin de astım hastalığını tetikleyecek niteliklere sahip olduğu bilinmektedir. İlgili çevresel faktörler şu şekilde sıralanabilir;

  • Polenler
  • Evcil hayvanlar
  • Duman
  • Toz akarları
  • Aşırı sıcak ve soğuk havaya maruz kalmak
  • Hava kirliliği
  • Kimyasal koku ve dumanlara maruz kalmak
  • Stres ve depresyon
  • Obezite
  • Viral enfeksiyonlardan bazıları
  • Kullanılan ilaçlar
  • İşlenmiş yiyecek ve içeceklerde yer alan sülfitler ve koruyucu maddeler

Ayrıca bakınız: Nefes Darlığı Nedeni Nedir, Hangi Doktora Gidilir?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu