Otomobil

Atmosferik Motor Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Atmosferik motordaki avantajlar kullanım süresi, yakıt tasarrufu ve fiyatı gibi konularda ön plana çıkar. Bunun yanı sıra dezavantajları arasında sınırlı güç üretimi, yüksek yakıt tüketimi ve vergi oranının yüksek olması gibi durumlar vardır. Motor satın almadan önce ihtiyaçları göz önüne almak yararlı olacaktır.

Atmosferik Motorun Avantajları

Atmosferik Motorun Avantajları

Yüksek Kullanım Süresi: Turbo motorlara nazaran daha yüksek bir kullanım ömrü vardır. Bunun temel nedeni düşük basınca sahip olmasıdır. Ortam havasını kullandığı ve basınç üreten bir parçaya sahip olmadığı için aşınma oranı düşük seviyede seyreder. Motorun sıcaklığı yapısına zarar verecek boyutta değildir. Bu nedenlerden dolayı uzun bir kullanım süresi bulunur.

Yakıt Tasarrufu: LPG sistemi ile uyumlu olan atmosferik motor %30 civarında yakıt tasarrufu sağlar. LPG sistemi ile uyumlu olmasa bile tadilat işlemiyle bu durum değiştirilebilir.

Uygun Fiyat: Üretim ve geliştirme fiyatlarının düşük olması atmosferik motorun avantajları arasında yer alır.

Düşük Gecikme Oranı: Atmosferik motorlar turbo motorlar gibi egzoz gazı kullanmadığı için gecikmeye neden olmaz. Yüksek hızda tepki verme özelliğine sahiptir. Bu yanıyla pek çok spor arabası için tercih edilir.

Atmosferik Motorun Dezavantajları

Güç Üretim Sınırı: Atmosferik motor içinde hava basıncını arttıran bir mekanizma yoktur. Bu nedenle atmosfer basıncının üzerine çıkmak mümkün değildir. Sonuç olarak sınırlı güç üretimine sahiptir.

Yüksek Miktarda Yakıt Tüketimi: Yüksek silindir hacmi ve beygirine sahip olan atmosferik doğal olarak yüksek yakıt tüketim miktarına sahiptir. Bu anlamda cep dostu değildir.

Ağır Aksamlar: Motorun büyüklüğü onu oluşturan aksamları da büyük yapar. Daha fazla yer kaplayan motor aynı zamanda performans kaybına neden olur.

Yüksek Vergi: MTV araçların silindir hacmine göre belirlendiği için atmosferik motor için fazla vergi istenir.

Atmosferik Motor Ne Şekilde Çalışır?

Atmosferik Motor Ne Şekilde Çalışır

Atmosferik motorun çalışma şekli yer aldığı ortamdaki hava basıncını kullanması sonucu gerçekleşir. Turbo motor aksine basınç arttırmaya yönelik herhangi bir sistemi olmayan atmosferik motor içten yanmalı bir türdür. Bu durum motor basıncının atmosfer basıncı üzerine çıkamamasına neden olur. Bu durum söz konusu atmosferik motorun daha sınırlı bir güç çıkışına sahip olmasıyla sonuçlanır. Silindir kısmında hava ve yakıt bulunur. Piston aracılığıyla bunları alan motorun bunları kullanması gerekir.

Motorun yakıtı vakum etkisiyle yanma odasına alınır. Atmosferik motor 1 bar değerine sahip olan atmosfer basıncını emme işlemini gerçekleştirir. Yanma işlemi için silindirlerin iç kısmına gönderir. Yüksek basınç ve sıcaklık ortamına giren yakıt dış kısımdan ateşlenme yapma suretiyle enerji üretimi yapmayı başarır. Atmosferik motoru büyük bir şekilde tasarlamak sınırlı güç çıkışı sorununu yok etmeye yarar. Bu şekilde atmosferik motorun avantajları artar.

Atmosferik Motorun Ömrü Ne Kadardır?

Atmosferik motor ömrü iç ve dış etkenlere bağlı olarak değişiklik gösterir. Yakıt kalitesi gibi durumlar ömrü üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Bu nedenle kesin bir ömür uzunluğundan söz etmek zordur. Buna rağmen turbo motora kıyasla daha uzun bir kullanım süresi bulunur.

Atmosferik Motor ve Turbo Motor Hangi Farklara Sahiptir?

Atmosferik motorla turbo motorun farkı güç, performans ve yakıt tüketimi gibi alanlarda ortaya çıkar. Her iki motor tipinin tercih edilebileceği uygun kullanım alanları bulunur. Turbo motora kıyasla atmosferik motorun avantajları ve dezavantajları şunlardır:

  • Turbo motor daha yüksek bir basınca sahiptir.
  • Turbo motorun istediği silindir hacmi daha düşüktür.
  • Küçük parçalar kullanılması turbo motoru daha hafif yapar.
  • Turbo motorun takılı olduğu araçlar daha sessiz bir şekilde çalışır.

Ayrıca Bakınız: Cupra Markası Hangi Ülkenin, Sahibi Kim? Tarihçesi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu