Rehberler ve İpuçları

Avukata Vekâlet Nasıl Verilir? Başvurusu, Şartları

Avukata vekâlet vermek basit bir işlemdir. Ancak, Avukata vekâlet verme konusunda dikkatli olmak da önemlidir. Vekâlet vermek için bulunduğunuz yerdeki noterliğe gitmeniz gerekir. Noterliğe gittikten sonra çeşitli belgeler doldurarak ve yetkililer ile görüşerek kolay bir şekilde vekâlet verebilirsiniz. Ancak, vekâlet çeşitleri oldukça fazladır ve kötü niyetli kişilere verebileceğiniz bazı vekâletler büyük problemler yaşamanıza neden olabilir. Bu yüzden konu hakkında dikkatli olmak faydanıza olacaktır.

Avukata Vekâlet Verirken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Avukata Vekâlet Verirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Avukata vekâlet verirken dikkat edilmesi gerekenler başlıca şunlardır:

  • Söz Konusu Avukat Olan Kişinin Avukat Olduğundan Emin Olmak: Ülkemizde devlet tarafından, vekâlet verme konusu avukatların tekelinde gerçekleşebilen bir konu iken kişilerin güvenliğini sağlama amaçlı noterliklerden yapılan bir işlem haline getirilmiştir. Bu sayede vekâlet verdiğiniz kişinin avukat olup olmadığına dair noterlik tarafından bilgilendirilebilirsiniz. Ancak, bazı işlemlerde ya da bazı teknik aksaklıklardan dolayı çok küçük bir ihtimal de olsa söz konusu kişinin avukat olmadığı ortaya çıkabilir. Bu yüzden bu kişinin avukat olup olmadığına dair araştırmalar yapmak ve noter görevlisi ile konuyu konuşmak önemlidir.
  • Genel Dava Vekâletnamesine İçeriğine Dikkat Etmek: Genel dava vekâletnamelerinin büyük bir çoğunluğu avukatın yalnızca adınıza dava açma ve adınıza açılmış davaları izleme yetkisine sahip olmasını sağlar. Bu yüzden genel dava vekâletnameleri, bazı dava çeşitlerinde yapılması gereken hukuki işlemleri yapma yetkisini avukata tanımaz. Böyle bir durumda da söz konusu davanın tüm seyri değişebilir. Bu yüzden genel dava vekâletnamesi veriyorsanız içeriğine davanızı göz önünde bulundurarak dikkat etmeniz gerekir.
  • İflası İsteme Yetkisi Konusunda Dikkatli Olmak: İflası isteme konusunda dikkatli olmak, birçok kişinin dikkat etmediği ve hakkında bilgi sahibi olmadığı bir konudur. Bazı genel vekâletnamelerin içerisinde avukatınızın sizin iflasınızı ilan edebileceği bir yetkiye sahip olmasına yönelik madde ya da maddeler bulunabilir. Bu maddelerin varlığına duruma göre dikkat etmek, vekâlet verme konusunda en önemli noktalardan biridir.
  • AHZU KABZ İfadesine Dikkat Etmek: AHZU KABZ ifadesi, avukatınızın sizin adınıza alınabilecek herhangi bir ödemeyi alabilme yetkisine sahip olmasını ifade eder. Bu yetkiyi güvenmediğiniz bir avukata vermek söz konusu dava sonucunda alacağınız tazminatı alamamanıza ya da çeşitli ödemelerinize bile avukatınız tarafından el koyulmasına neden olabilir. Bu yüzden AHZU KABZ ifadesi ekstrem durumlar haricinde vekâletname içerisinde bulunması tavsiye edilmeyen bir ifadedir.

Avukata Vekâlet Verirken Fotoğraf Gerekir Mi?

Avukata vekâlet verirken fotoğraf gerekliliği, özel vekâletname çeşitleri için söz konusudur. Bu yüzden notere avukatınıza vekâlet vermeye giderken yanınızda vesikalık bir fotoğrafınızın bulunması gerekir.

Avukata Vekâlet Verme Ücreti Ne Kadar?

Vekâlet verme ücreti, genellikle Asgari ücretin zamlandığı aylarda güncellenmektedir. Güncel olarak 6 Temmuz 2023 tarihinde belirlenmiş olan vekâlet verme ücreti 288 TL değerindedir.

Avukata Vekâlet Vermeden Dava Açılır Mı?

Avukata Vekâlet Vermeden Dava

Vekâlet vermeden dava açmak mümkün değildir. Vekâletnamenize sahip olmayan bir avukat hukuki olarak sizin ile ilgili hiçbir hukuki olayı takip edemez ya da konu hakkında en ufak bir beyanda bile bulunamaz.

Avukata Vekâlet Verme e-Devlet Üzerinden Yapılabilir Mi?

Avukata vekâlet verme e-Devlet üzerinden yapılması mümkün olmayan bir işlemdir. Vekâlet verilebilmesi için noterliğe giderek çeşitli belgelerin sunulması ve imzaların atılması şarttır.

Vekâlet Vermek İçin Gereken Belgeler Nelerdir?

Vekâlet vermek için gereken belgeler ve bilgiler başlıca şunlardır:

  • Kimlik fotokopisi
  • Avukatın T.C kimlik numarası
  • Avukatın vergi numarası ve kayıtlı olduğu baro ismi
  • Avukata vekâlet verme talebi bulunan kişi yurtdışında ise pasaportu

Ayrıca Bakınız: E-Devlet’ten Çocuk Nasıl Sorgulanır?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu