Sağlık ve Wellness

Ayak Bileğim Burkuldu Şişti, Ne Yapmalıyım?

‘Ayak bileğim burkuldu şişti’ temalı sorgulamalara arama motorlarında sık sık rastlanılmaktadır. Birçok kişinin başına gelen bu durum karşısında nasıl davranılması gerektiği, hangi tedavi yöntemlerinin takip edilmesi gerektiği merak edilmektedir. Bizler de bu içeriğimizde ‘ayak bileğim burkuldu şişti’ diyen kişileri ilgilendiren önemli bilgilere yer verdik.

Ayak burkulması, birçok kişinin başına gelme ihtimali yüksek olan bir durumdur. Kimi zaman aceleci davranmaktan kimi zaman dikkatsizlikten kimi zaman ise doğrudan ayak ile ilgili bir problemden kaynaklanan bu durum, bir hayli acı vericidir.

Ayak burkulmasından şikayetçi olanlar, olası bir burkulma durumunda nasıl hareket etmeleri gerektiğini merak edenler arama motorlarında sık sık konuya yönelik sorgulamalarda bulunurlar. Peki, ayak burkulması tam olarak ne anlama gelir? Ayak burkulmasının belirtileri nelerdir? İşte konuya dair tüm merak edilenler…

AYAK BURKULMASI NEDİR?

Ayak burkulması, bileğin bükülme veyahut da çevrilmesi durumunda meydana gelen bir durumdur. Bu durumda ayak bileği kemiklerinin bir arada kalmasına yardımcı olan sert doku bağları geriler veya yırtılır. Bu yaralanmanın bir hayli acı verici olduğunu söylemek mümkündür.

AYAK BURKULMASI NEDEN OLUR?

Ayak burkulmasına birçok durum sebep olabilir. Bileğin bükülmesi düşme, zıplama gibi eylemler neticesinde gözlenebilir. Düz olmayan zeminde yürüme veya egzersiz yapma da ayak burkulmasının başlıca sebeplerindendir.

Ayak burkulmasına sebep olan başlıca faktörler şu şekilde sıralanabilir:

  • Ayağın pozisyonuna uygun olmayan düzeyde vücut ağırlığına sahip olmak,
  • Ayak bileğinin fazla hareketli kalmasına yol açabilecek kazalar,
  • Ayağa basılması,
  • Yanlış ayakkabı seçimi,
  • Tümsekli, engebeli yüzeylerde hızlı yürüyüş.

AYAK BURKULMASININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Ayak bileğinde hissedilen bazı ağrılar birçok kişi tarafından ihmal edilmektedir. Geçici bir ağrı hissettiğini düşünen birçok kişi sonunda bileğinin burkulduğu gerçeği ile yüzleşmek durumunda kalır. Bu sebep ile daha ciddi sorunların önüne geçmek adına bilek burkulmasının belirtilerine hakim olmak gerekir.

Ayağın hareket etmesi ile artan ağrı, bilek burkulmasının en temel belirtilerindendir. Ayrıca bölgede şişlik, morarma, hareketsizlik, dengesizlik ve hassasiyet de bilek burkulmasının başlıca belirtileri arasında yer alır.

AYAK BURKULMASINA NE İYİ GELİR?

Ayak burkulması çoğu zaman ufak müdahaleler ile çözüme kavuşturulabilir. Bunun için gerek hekimler tarafından gerek ise de işin diğer uzmanları tarafından uygulanan bazı yöntemler bulunmaktadır.

Ayak burkulması durumlarında buz ile kompres yapma, ayağı yükseltme ve bazı ilaçlar sıklık ile tercih edilen tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır.

Ayağınızın burkulduğunu fark etmeniz halinde ağrınızı dindirmek üzere uygulayabileceğiniz bazı basit ama etkili yöntemler şu şekilde sıralanabilir:

  • Dinlenmek: Burkulan ayak bileğinde çoğu zaman ciddi bir ağrı hissedilir. Ağrının göz ardı edilmesi ve o ayağa yüklenilmeye devam edilmesi, iyileşme sürecini uzatmak ile birlikte daha ciddi sonuçlara yol açabilir. Bu neden ile bu gibi durumlarda ağrıyı ve şişliği önlemek için bol bol dinlenmek gerekir.
  • Soğuk kompres: Burkulma durumlarında ilgili bölgede morarma ve şişlik meydana gelebilir. Bu belirtilerin önüne geçmek için 15- 20 dakika boyunca buz kompresi uygulamasından destek alınmalıdır. Soğuk kompres uygulaması 3 saatte bir olacak şekilde tekrar edilmelidir.
  • Sıkıştırma: Şişliğin önüne geçilebilmesi amacı ile tercih edilen bir diğer yöntem de sıkıştırmadır. Bu yöntemde elastik bir bandaj yardımı ile bilek kısmı sıkıştırılır.
  • Yüksekte tutma: Yine şişmeden ve morarmadan korunmak için ayak bileğinin kalp hizasına kadar kaldırılması önerilir. Bu sayede fazla sıvı boşalacak ve ödem önlenecektir.
  • İlaç: Ağrı kesici ve kas gevşeticiler ayak burkulması durumunda tercih edilen tedavi yöntemleri arasındadır. Ancak tedavi için bir ilaç kullanmadan önce hekime danışılması tavsiye edilmektedir.

Ayrıca bakınız: Bacakta Yanma Hissi Nasıl Geçer? Nedenleri, Tedavisi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu