Mutfak ve Yemek Tarifleri

Aydın Usulü Yuvalama Nasıl Yapılır? Tarifi, Püf Noktaları

Aydın usulü yuvalama tarifi merak edilmektedir. Peki, illerimizin kendine özgü lezzetlerini kendi mutfağınızda denemek ister misiniz? Yanıtınız ‘evet’ ise Aydın yöresinin eşsiz lezzeti ile hazırlıklara malzeme listesini tamamlamak ile başlayabilirsiniz!

Türkiye’nin her ilinde farklı lezzetler ön plana çıkmaktadır. Genel olarak bakıldığın ülkenin doğu kesiminde etli yemekler, acılı baharatlar ön planda olurken batı kesimde ise genellikle daha hafif yemeklerin elde edildiği sebzeler ön plana çıkıyor. Ancak bu durum elbette kişilere göre değişiklik göstermektedir.

Farklı illerin simgesi olan yemekleri kendi mutfağınızda denemek için tek yapmanız gereken malzemeleri hazırlamak. Aydın yöresine ait yuvalama ya da yuvarlama yemeğini kısa bir süre içinde hazırlayabilir, akşam yemeği için menünüze ekleyebilirsiniz. İlk kez bu tarifi deneyecekler işin biraz zor olduğunu düşünse de hazırlık aşamasına gelindiğinde işlerin oldukça kolay bir şekilde ilerlediğini görecekler. Aydın usulü yuvalama için gerekli malzeme listesi ile işe başlayalım…

Aydın Usulü Yuvalama İçin Gerekli Olan Malzemeler

Aydın usulü yuvalama (yuvarlama) için ihtiyacınız olan malzemeler şu şekilde sıralanmaktadır;

Yuvalama için gerekli malzemeler;

  • 250 gram az yağlı dana kıyma
  • 2 adet orta boy soğan
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Aldığı kadar un
  • Kızartmak için sıvıyağ

Aydın usulü yuvalamanın pişirme aşaması için gerekli olan malzemeler;

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Tereyağının yanmaması için az miktarda sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 1 yemek kaşığı toz kırmızı biber
  • 4 su bardağı sıcak su
  • Yarım bardak haşlanmış nohut

Aydın usulü yuvalamanın üzeri için gerekli olan malzeme;

  • Sarımsaklı yoğurt

Aydın Usulü Yuvalama Nasıl Yapılır?

Aydın usulü yuvalama yapmak için ilk olarak kıymanın içine yumurta, soğan rendesi, karabiber ve tuz ilave edilip köfte yapar gibi iyice yoğrulmalıdır. Daha sonra azar azar un ilave edilerek sert bir hamur elde edilmelidir. Elde edilen hamur, kıymanın görünmesini engelleyecek kıvama gelmelidir. Bu aşamada kullanılacak unun biraz fazla gidiyor olması oldukça normaldir. Hamur hazırlandıktan sonra küçük parçalar kopartılır. Nohuttan biraz büyük olan parçalar avuç içinde uzunlamasına yuvarlanır. Hazırlanan yuvarlamalar unlanan tepsiye yerleştirilir. Hazırlanan yuvalamalar kızgın yağda kızartıldıktan sonra kağıt havlu serili bir tabağa alınmalıdır. Yemeği hemen hazırlamak isteyenler yuvaların soğumasını beklemelidir.

Ayrıca bir tencereye tereyağı ve sıvı yağ koyduktan sonra tereyağının erimesiyle salça ve kırmızı toz biber koyulup kavrulmaya başlanır. Salçanın kokusu çıktıktan sonra sıcak su konur ve kaynayınca yuvarlamalar tencereye ilave edilir. Ardından sıcak su eklenir ve ortalama olarak kırk beş dakika haşlanır. Bu aşamada daha önce haşlanmış nohutlar karışımın içerisine ilave edilir. Bunun için yemek ocaktan almadan on dakika öncesi tercih edilebilir. Yuvalama piştikten sonra üzerine sarımsaklı yoğurt ilave edilerek servise hazır hale getirilir.

Aydın Usulü Yuvalamanın Püf Noktaları

Aydın usulü yuvalama yaparken kızartılan yuvalamalar bir gün dolapta dinlendirilebilir. Aynı zamanda fazla gelen yuvalamalar da buzlukta muhafaza edilerek daha sonra yeniden yemek yapımında rahatlıkla kullanılabilir. Nohut ilavesi için mutlaka nohutların önceden haşlanmış olması gerekir. Aksi halde nohutlar yemeğin içinde çiğ kalacaktır. Haşlanan nohutların yuvalamanın içerisine ilave edilmesi için kırk beş dakikalık haşlama süresinin son on dakikası tercih edilmelidir. Bu sayede hem nohutlar ideal şekilde pişecektir hem de yemeğin tadı daha lezzetli olacaktır. Yemek servisinde ise sarımsaklı yoğurt ilavesini yapmayı atlamayın.

Ayrıca bakınız: Aydın Usulü Kabak Tatlısı Nasıl Yapılır? Tarifi, Püf Noktaları

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu