Rehberler ve İpuçları

Bebeğe Kimlik Çıkarmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Bebeğe kimlik çıkarmak için gerekli belgeler konusunda dikkatli olmanız gerekir. Bebeğe kimlik çıkarmak için ihtiyaç duyacağınız belgeler başlıca şunlardır:

  • Bebeğin doğum belgesi
  • Anne ya da babanın kimlik belgesi

Bebeğe Kimlik Çıkarmak İçin Randevu Nasıl Alınır?

Bebeğe kimlik çıkarmak için randevu almak için birden fazla yöntem kullanabilirsiniz. Kullanabileceğiniz ilk yöntem, Alo 199 Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü çağrı merkezini aramaktır. Çağrı merkezini aradıktan sonra kimlik bilgilerinizi paylaşarak görevliye bağlanabilir ve kolayca randevu alabilirsiniz. Kullanabileceğiniz bir diğer yöntem ise https://randevu.nvi.gov.tr/ linkine tıklayarak Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü resmi web sitesi üzerinden randevu almaktır. Her iki yöntemde de dakikalar içerisinde kolayca randevu alabilirsiniz. Randevu saatinde bağlı olduğunuz Nüfus Müdürlüğü’ne giderek beklemenize gerek kalmadan işleminizi kolayca tamamlayabilirsiniz.

Bebek Kimlik Çıkarma Süresi Ne Kadar?

Bebeğe kimlik çıkarma süresi, ülke sınırları içinde bulunan vatandaşlar için 30 gün olarak belirlenmiştir. Yani, Türkiye’de bulunan herhangi bir vatandaşın çocuk sahibi olduğu tarihten sonraki 30 gün içerisinde çocuğu için kimlik çıkarması gerekir. Yurt dışında bulunan vatandaşlar için ise bu sure, 60 gün olarak belirlenmiştir. Yurt dışındaki vatandaşlar, bebeğin doğum tarihinden sonraki 60 gün içinde konsolosluklara giderek bebek için kimlik çıkarmak zorundadırlar.

Bebeğe Kimlik Çıkarma Ücreti Ne Kadar?

Bebeğe kimlik çıkarma ücreti gibi bir ücret yoktur. Yeni doğmuş bebeği olan ebeveynlerin kimlik çıkarmak için herhangi bir ücret ödemeleri gerekmez.

Bebeğe Kimlik Çıkarmama Cezası Nedir?

Bebeğe kimlik çıkarmama cezası güncel olarak 89 TL olarak belirlenmiştir. Bu cezayı bebeğine kimlik çıkarmayan ebeveynlerin ya da vasilerin ödemesi gerekir. Buna ek olarak bir bebek kimliği olmadan büyür ve erişkin olduğu halde hala kimliksiz bir şekilde yaşamını sürdürmeye devam ederse ileride duruma göre daha büyük cezalar alabilir.

Yeni Kimlik Kartında 15 Yaş Altının Fotoğrafı Koyulabilir Mi?

Yeni kimlik kartında 15 yaş altının fotoğraf koyması mümkündür. 2 Ocak 2017 tarihinde yapılan kimlik kartı düzenlemesinden önce 15 yaş altındaki vatandaşların kimliklerine fotoğraf koyması yasaktı. Bu yasak, çeşitli kişilik haklarını korumaktan dolayı gerekli görülmüştü. Ancak, kimlik kartları yenilendikten sonra bu yasak kaldırılmıştır. Güncel olarak 15 yaşının altındaki vatandaşları kendi ve ailelerinin izni ile kimlik kartlarına fotoğraf koyabilirler. Ancak, 15 yaş altı için 15 yaş üstünde geçerli olduğu gibi bir fotoğraf koyma zorunluluğu yoktur. Yani, 15 yaş altı vatandaşların kimliklerine fotoğraf koyup koymamaları kişisel tercihlerine bağlıdır.

Yeni Doğan Bebek Kimlik Çıkarma Hastaneden Yapılabilir Mi?

Yeni doğan bebek kimlik çıkarma hastane yetkilileri ile yapılabilir. 2022 yılından itibaren bebeğe kimlik çıkarma konusunda yapılan kolaylık sağlayan düzenleme ile bebeklerin kimlikleri anne ve bebek hastaneden taburcu olmadan önce hastane yetkilileri ile yapılabilir. Bu sayede bebeğin ebeveynlerinin Nüfus Müdürlüğü’ne gitmelerine gerek kalmaz.

Bebeğe Kimlik Çıkarma İşlemini Kim Gerçekleştirmelidir?

Bebeğe kimlik çıkarma işlemini gerçekleştirmesi gereken kişi, duruma göre değişiklik gösterebilir. Anne ve babası hayatta olan bebeklerin kimlikleri anne ya da baba tarafından çıkarılmalıdır. Ancak, baba herhangi bir sebepten vefat etmişse ve anne de doğumda vefat etmişse bu durumda bebeğin kimliğini anneanne, dede, 18 yaşından büyük olan bir kardeş, amca, hala ya da teyze çıkarabilir.

Bebek Kimliği Kaç Günde Çıkıyor?

Bebek kimliği, ortalama 3 gün içerisinde belirtilmiş olan adrese teslim edilir. Buna bakıldığı zaman bebeğe kimlik çıkarmak isteyen ailelerin kısa bir süre içinde bebeğin kimliğini teslim alacaklarını söylemek mümkündür.

Ayrıca bakınız: E-Devlet’ten Çocuğun T.C. Kimlik Numarası Nasıl Öğrenebilirim?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu