Aile ve Ebeveynlik

Bebeğim Kafasını Çarptı Şişti, Ne Yapmalıyım?

‘Bebeğim kafasını çarptı şişti’ temalı sorgulamalar aram motorları üzerinden sık sık yapılmaktadır. Bebekleri veyahut da küçük yaşta çocukları olan ebeveynler bu gibi durumlarda neler yapılması gerektiğini merak etmektelerdir. Peki, ‘bebeğim kafasını çarptı şişti’ diyen bir ebeveynin ne gibi önlemler alması gerekli? İşte konuya dair tüm ayrıntılar…

Bebeklerin ve küçük yaşta çocukların yaşadıkları evlerde irili ufaklı birçok kaza yaşandığı bilinmektedir. Henüz dengeleri oturmamış olan bebekler ile etrafı keşfetmek isteyen küçük yaşta çocuklar, bazı durumlarda yakınlarını oldukça korkutabilmektelerdir.

Evde veyahut da dış mekanlarda sık sık karşılaşılan sorunların başında kafa çarpmaları gelmektedir. Düşüş pozisyonuna bağlı olarak oldukça riskli tablolara sebep olabilecek olan bu durum, ebeveynleri oldukça tedirgin etmektedir. Peki, kafasını bir yere vuran ve sonucunda da ilgili bölgede şişlik oluşan bebek/ çocuk için ne yapılmalı? İşte konuya dair tüm merak edilenler…

ŞİŞLİK Mİ ÇÜRÜK MÜ?

Tıbbi tanımlar bazı durumlarda kişilerin kafalarını karıştırabilmektedir. Düşüp başını çarpan bir bebekte veyahut da çocukta ilk olarak kafada meydana gelen durumun çürük mü yoksa şişlik mi olduğuna karar verilmelidir. Şişlik tıpta ‘hematom’ olarak adlandırılmaktadır. Çürük ise şiş olmayan ve maviye dönüşen yerler için kullanılan bir tabirdir.

DARBENİN ŞİDDETİ TESPİT EDİLMELİ

Kafasını vuran bir bebeğin hangi şiddette darbe aldığının bilinmesi son derece önemlidir. Bu belirleme için göz önünde bulundurulması gereken kriterler ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Düşme yüksekliği
  • İniş yüzeyinin sert ya da yumuşak olması
  • Etkinin hızı
  • Vurulan yüzeyin şekli (düz, kabarık, sivri vb.)

HANGİ DURUMLARDA DOKTORA GÖTÜRÜLMELİ?

Bebeklerde düşmeye veyahut da çarpmaya bağlı olarak gelişen yaralanmalar çoğu zaman küçüktür. Ancak bu gibi durumların yaşanmasının ardından bebek mutlaka çok daha dikkatli bir şekilde izlenmelidir. Bazı belirtiler akit kaybedilmeden bir hekime başvurulmasını gerektirebilmektedir.

Aşağıdaki durumlarda bebeğin mutlaka bir hekime gösterilmesi gerekmektedir.

  • Bebek 6 aydan küçük ise,
  • Bebek düştükten veyahut da kafasını çarptıktan 5- 10 dakika sonra dahi ağlamaya devam ediyor ise,
  • Kusma, baş dönmesi ve çevreye ilgisizlik gibi durumlardan biri veyahut da bir kaçı gelişmiş ise,
  • Görme yetisinde bir değişiklik var ise,
  • Kulakta akıntı var ise,
  • Tırnaklarda çürükler meydana geldi ise.

KAFA TRAVMALARINDAN SONRA NE YAPILMALI?

Bebeklerde kafa çarpmalarının sonrasında sürecin son derece iyi bir şekilde yönetilmesi gerekmektedir. Öncelikle bebeğin veyahut da çocuğun sakinleşebilmesi için uygun bir ortam oluşturulmalıdır. Sonrasında ise darbenin geliştiği yere havluya sarılmış bu uygulanmalıdır. Buz uygulaması 10 dakikayı geçmemelidir.

Bebek sakinleştikten ve buz uygulaması tamamlandıktan sonra ilgili bölgeye nazik bir şekilde yatıştırıcı ve onarıcı bir krem sürülebilir.

KAFA ÇARPMALARINDA HANGİ DOKTORA BAŞVURULMALIDIR?

Bebek kafasını vurduktan sonra hareketlerinde bir değişiklik yok ise ancak ebeveynin içi yine de rahat etmiyor ise ilk etapta bir çocuk doktoruna başvuru yapılabilir. Ancak eğer davranışlarda en ufak bir değişiklik var ise kusma ve sürekli uyku hali gibi durumlar gelişmiş ise acil servise veyahut da beyin cerrahisine müracaat edilmelidir.

BEBEKLERDE KAFA TRAVMASI SONRASI BELİRTİLER NE ZAMAN ORTAYA ÇIKAR?

Bebek kafasını vurduktan sonra beyinde bir travmanın gelişip gelişmediğini anlamak için bir süre beklenmesi gerekmektedir. Büyük kazalarda bu durum kendini hemen belli ederken daha küçük kazalarda birkaç saat içerisinde ortaya çıkabilir.

BEBEK KAFASINI ÇARPTIKTAN SONRA UYUMASINA İZİN VERİLMELİ Mİ?

Yetişkinlerde olduğu gibi bebeklerde de kafa çarpmalarının ardından uykuya dikkat edilmesi gerekmektedir. Yetişkinlerde 24 saatlik uykusuz süre kapsamında değerlendirme yapılırken bebeklerde bu süre çok daha azdır. Bir bebeği 24 saat boyunca uyutmamak mümkün değildir. Ancak çarpmanın/ düşmenin yaşanmasının hemen ardından bebeğin uyutulmaması gerekir. Birkaç saatlik uykusuzluğun ardından bebek uyuyup uyanabilir. Ancak uyandıktan sonra da herhangi bir belirtinin olup olmadığı mutlaka kontrol edilmelidir.

Ayrıca bakınız: Bebek Düştükten Sonra Uyursa Ne Olur?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu