Sağlık ve Wellness

Bebeğimi Sütten Kestim, Sütüm Ne Zaman Kesilir?

Bebeği sütten kesince sütün kesilmesi yaklaşık olarak 3 ayı bulur. Bu sürede meme süt üretmeye devam eder. Doğal bir durum olan süt üretimi memede ağrı yapar. Bunun nedeni biriken sütün baskı yapmasıdır. Buna karşı soğuk kompres ve masaj ile memenin ağrısını geçirmeye çalışmak işe yarar. Aynı zamanda biriken sütün sağılması önemli bir noktadır. Süt sağıldığı zaman memedeki şişlik kolay bir şekilde iner. Sütüm ne zaman kesilir sorusunun cevabı kişiden kişiye değişse de ortalama 3 ay civarıdır.

Sütümün Kesilmesi İçin Ne Yapabilirim?

Sütün kesilmesi için yapılacaklar sağlıklı bir şekilde üretimi durdurmaya yöneliktir. Bazı doğal püf noktalarını uygulamak memede oluşan süt üretim hızını önemli ölçüde düşürecektir. Düzenli bir uygulama sonrası süt üretimi tamamen biter. Böylece memede süt birikmesinin oluşturduğu yan etkiler ortadan kalkar. Sütüm ne zaman kesilir diye soranlar aşağıdaki yöntemlerle sütü kesebilir:

Süt Çekme Aralıklarını Arttırmak: Bebeği sütten kesen kadınlar memede biriken sütü sağar. Bu süreç ilk zamanlar yaklaşık olarak 3 saatte 1 olacak şekilde gerçekleşir. Bu süreçte süt çekme aralıklarını arttırarak kesilmeyi hızlandırmak mümkündür. İlk olarak bir saat arttırıp 4 saatte 1, birkaç gün sonra 5 saatte 1 olacak şekilde uygulama yapılabilir. Dereceli olarak azaltmak her zaman işe yarar.

Soğuk Kompres Uygulamak: Memeleri rahatlatan bu yöntem aynı zamanda sütün kesilmesi için etkili bir sonuç verir. Özellikle gergin ve dolu yapıdaki memelerde çok işe yarar. 2 ya da 3 saat arasında soğuk kompres uygulamak sütün kesilmesi için gereklidir. Bu işlem için havlular ıslatılıp buzdolabına konabilir.

Limonla Masaj Yapmak: Limonu yarım bir şekilde kestikten sonra meme bölgesinde masaj yapmak sütü kesmek için etkili sonuç verir. Masaj hareketini yuvarlak bir şekilde yapmak önemlidir. Soğuk kompres ile birlikte uygulamaya müsaittir.

Sütümün Kesilmesi İçin Hangi Besinleri Tüketebilirim?

Sütümün Kesilmesi İçin Hangi Besinleri Tüketebilirim

Sütün kesecek besinleri tüketmek işe yarayan bir yöntemdir. Süt oluşumunu destekleyen besinler olduğu gibi tam tersi etki yaratanlar da bulunur. Bunları bebeği sütten kestikten sonra tüketmek süt oluşumunu önemli ölçüde azaltır. Sütümün kesilmesi için hangi besinleri tüketmeliyim sorusunu soran kişilerin alması gerekenler şunlardır:

  • Ada çayı tüketmek süt üretim mekanizmalarının uyarılmasını sağlar. Sütünün kesilmesini isteyen kadınların günde bir fincan tüketmesi durumunda etkili olur.
  • Maydanoz yapısı gereği vücutta yer alan suyun uzaklaşmasına neden olur. Bu durum süt üretimi üzerinde büyük bir düşüş yaşanması ile sonuçlanır. Gün içinde maydanozu tek başına yemek etkili sonuç almayı sağlar.
  • Naneyi bitki olarak tüketmek ya da çayını içmek sütü azaltmada fazlasıyla etkili olur.
  • Hayıt otunun tüketilmesi prolaktinin aktivitesinin etkilenmesini sağlar. Bu da süt üretiminin azalacağı anlamına gelir. Çay olarak içmek de mümkündür.
  • B6 yönünden zengin olan besinler prolaktin düzeyinin düşmesini sağlar. Bu besinlerin başında nişasta yönünden zengin olan patates, bakla, barbunya, şalgam ve bezelye gelir. Her gün bu besinlerden tüketmek süt üretimini önemli ölçüde azaltır.

Bebeği Sütten Kestikten Sonra Meme Ağrısını Nasıl Geçiririm?

Sütten kesince meme ağrısını geçirmek için evde uygulanabilecek bazı doğal yöntemler vardır. Sıcak duş almak bunlardan biridir. Sıcak suyun altında meme bölgesine masaj yapmak ağrıyı giderdiği gibi tıkanıklığın yumuşayıp açılmasını sağlar. Daha sonra pompalama işlemi yaparak memeden süt çekimi kolayca uygulanabilir. Soğuk kompres ya da lahana uygulamak da ağrıyı hafifletir. Sütüm ne zaman kesilir sorusunu soranlar ağrılarını gidermeleri için doktor kontrolünde ağrı kesici almayı deneyebilir.

Ayrıca Bakınız: Bebeğe MHRS Randevusu Nasıl Alınır?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu