Aile ve Ebeveynlik

Bebeğin Doymadığını Nereden Anlarım?

Bebeğin doymadığını anlamak için hareketlerini izlemek yeterlidir. Özellikle yalnız anne sütü ile beslenen bebeklerin hareketini takip etmek daha kolaydır. Bebeğin midesi çok küçük olduğu sık aralıklı olacak şekilde az süt emer. Ek gıdaya geçildikten sonra bebeğin doygunluk süresinde önemli bir artış yaşanır. Öncesinde “bebeğimin doymadığını nereden anlarım” sorusu davranışları diye cevaplanabilir.

Bebeği doyurmak için ebeveynlerin belirli aralıklarla beslemesinin yanı sıra sonrasında kontrol etmesi gerekir. Yeni doğan bebeklerin acıkma süresi bebeğin kilosuna ve yapısına bağlı olarak 2 ile 3 saat içinde değişir. Bebek acıktığı zaman kontrol edilmeye ihtiyaç duymaksızın hareketleri ile bunu belli eder. Bu süreç bebeğin doymadığını gösterebileceği temel davranışlar şu şekildedir:

  • Bebeğin uykudan ani bir şekilde uyanıp ağlamaya başlaması,
  • Sakin bir şekilde duruyorken değişik sesler çıkarması,
  • Ağlamayı bir türlü durdurmaması,
  • Huzursuz tavırlar sergilemesi,
  • Elini ve parmağını sürekli bir şekilde emmesi,
  • Başını sağa sola çevirip meme aradığını göstermesi,
  • Kucağa alındığı zaman doğrudan memeyi emmeye çalışması bebeğin doymadığı anlamına gelir.

Bebeğimin Doyduğunu Nereden Anlarım?

Bebeğin doyduğunu anlamak için meme emdikten sonraki hareketleri belirleyicidir. Doyan bebek süt içtikten sonra emmeyi bir anda bırakır ve memeyi itmeye başlar. Bazı bebeklerde bu durum yaşanmaz. Doyduğunu anlamayan bebekler meme emmeye devam eder. Mideleri çok küçük olduğu için içtikleri fazla sütü anında kusarlar. Anne ısrar ettiği halde sağlıklı bebek meme emmiyorsa bu tok olduğu anlamına gelir. Bebeğin doyduğunu gösteren diğer belirtiler şu şeklidedir:

  • Karnı doyan bebekler refleks olarak memeden çekilmeye başlar. Emmeyi bırakması artık süt istemediğini gösterir.
  • Bebek meme emerken yavaş bir şekilde uykulu hale gelir. Uykuya dalan bebek tamamen doymuş demektir.
  • Bazı uzmanlar bebeklerde görülen hıçkırmanın dolu bir mideyi işaret ettiğini söyler. Bebek hıçkırıyorsa süt içmesi için zorlamamak gerekir.
  • Doymaya başlayan bebeğin vücudu gevşer. Bebeğin tok olduğu için gevşediğini gösteren en iyi durumlardan biri kollarını iki yana doğru açmasıdır.
  • Meme yaklaştırıldığı zaman bebek ağlamaya başlıyorsa süt içmeyi reddedecek kadar tok olduğu anlamı çıkarılmalıdır.
  • Anne sütü aldıktan sonra 2 ya da 3 saat kesintisiz uyuyan bebeğin doyduğu bilinir.

Bebeğimin Sütümü Yeteri Kadar Aldığını Nasıl Anlarım?

Bebeğimin Sütümü Yeteri Kadar Aldığını Nasıl Anlarım

Bebeğin yeteri kadar süt alması gelişimi açısından büyük öneme sahiptir. Bebeğini yeterli düzeyde beslemek isteyen anneler bazı belirtilere bakarak sağlıklı bir beslenme düzeni olup olmadığını kolayca anlayabilir. Anne sütünde bulunan vitaminler gelişimi için son derece önemlidir. Sıklıkla “bebeğimin doymadığını nasıl anlarım” diye soranlar şu belirtilere bakarak sorularına cevap bulabilir:

  • Bebeğin kilosu yeteri kadar anne sütü almasındaki en büyük göstergedir. Gözle görülür bir değişim olmasa bile ölçüldüğü zaman yaşına uygun kilo alıyorsa anne sütü yeterli geliyor demektir. Bu durum bebekten bebeğe değiştiği için bir doktordan uygun kiloyu öğrenmek gerekir.
  • Yeteri kadar anne sütü ile beslenen bebekler günde 5 ile 8 arasında dışkılama yapar. Bebeğin bez değişikliğini sayarak gün içinde yeterli anne sütü alıp almadığı anlaşılabilir.
  • Memenin emzirmeden sonra yumuşaması içinin boşaldığını gösterir. Eğer emzirmeden sonra meme sertse bebek yeteri kadar süt almamış demektir.
  • Doymuş bir bebek eğer sağlık sorunu yoksa rahat ve düzenli bir uykuya dalar. Bu durum yeteri kadar anne sütü aldığının göstergesidir.

Bebeğimin Doymadığını Kilo Kaybetmesinden Anlayabilir Miyim?

Doymayan bebeğin kilo kaybetmesi doğal olarak yaşanan bir süreçtir. Yeni doğan bebekler kilosunun yaklaşık yüzde 7’sini kaybeder. Bu durum doymadığı anlamına gelmez. Bebek ilerleyen süreçlerde kilosunu geri kazanır. İlerleyen aylarda “bebeğimin doymadığını nereden anlarım” sorusunu kilo kaybetmesinden anlamak mümkündür.

Ayrıca Bakınız: Bebeği Memeden Nasıl Kesebilirim?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu