Rehberler ve İpuçları

Beyin Fırtınası Oturma Düzeni Nasıl Olmalıdır?

Çoğu zaman farkında bile olmadan yaptığımız “beyin fırtınası” aslında pek çok sorunun çözümünde fayda sağlıyor. Pek, beyin fırtınası nasıl yapılır? Beyin fırtınası tekniği hakkında merak edilen detaylar…

İş hayatında ya da gündelik yaşamda kişisel bazı problemlerin çözülmesinde çok sık başvurulan yöntemler arasında beyin fırtınası yer alıyor. Çoğu zaman bir topluluk ile sorunların çözümü için bir araya gelinirken ifade edilen bu kavram temelde kuralları olan bir tekniktir. Bu teknik doğru uygulandığında pek çok sorunun çözümü daha kısa sürede sağlanabiliyor.

Beyin fırtınası, tek başına ya da bir grup insan ile yapılabilen bir düşünme yöntemi olarak da tanımlanabilir. Burada temel amaç ise bir konu hakkında farklı bakış açılarına ulaşarak sonuca gidilmesidir. Beyin fırtınası eğer birden çok kişi arasında yapılacaksa oturma düzeni de elbette önemlidir.

Beyin fırtınası oturma düzeni, katılımcıların birbiri ile rahatça iletişime geçebileceği şekilde ve rahat olmalıdır. Katılımcıların her birinin birbirini görebilmesi ve göz teması kurabilmesini sağlayacak bir oturma düzeni tercih edilmelidir.

Beyin Fırtınası Yönteminin Kuralları Nelerdir?

Beyin fırtınası ilk akla geldiği şekliyle bir grup çalışması olarak düşünülse de tek başına da yapılabiliyor. Beyin fırtınasının temel kuralı ise akla gelen fikirlerin ilk andan itibaren açığa çıkmasıdır. Örneğin bir konu hakkında yapılan beyin fırtınasında saçma da olsa akla gelen fikirler masaya yatırılır. Saçma fikirler ise ‘’saçma’’ olarak nitelendirilmez. Tüm fikirler çekinmeden ve açıkça dile getirilmelidir.

Beyin fırtınasının belirli bir evrensel kuralından bahsetmek mümkün olmasa da bazı genel kabuller bulunur. Beyin fırtınasında şu kurallara mutlaka dikkat edilmelidir:

  • Ortaya atılan fikirler hakkında asla yargılama yapılmaz,
  • Olabildiğince fazla fikrin ortaya atılması istenir,
  • Katılımcıların fikirleri birleştirilebilir,
  • Zaman ve diğer stres yaratacak unsurlar ortadan kaldırılmalıdır vb.

Beyin fırtınası tekniğinde en iyi fikirlere ulaşmak için çok seslilik yani birden fazla kişinin olması da önemlidir. Ancak tek başına da beyin fırtınası yapılabilir.

Beyin Fırtınası Tekniği Nasıl Kullanılır?

Beyin Fırtınası Tekniği

Beyin fırtınası tekniğinde ilk olarak ortada bir sorun olması gerekiyor. Bu sorun tartışılacak ve üzerine düşünülecek konudur. Yani tek bir konunun belli olması gerekiyor. Sonrasında ise beyin fırtınası için bir araya gelen kişiler için söz konusu problem hakkında düşünmeleri için birkaç dakika izin verilmelidir.

Her yönüyle ele alınan ve fikirleri istenen kişilere konu anlatıldıktan sonra fikir üretme aşamasına geçilir. Burada ise beyin fırtınasına katılan her bireyin açıkça fikirlerini belirtmeleri istenir. Ortaya atılan bu fikirler üzerinde de daha sonrasında beyin fırtınası yapılır.

Beyin Fırtınası Aşamaları Nelerdir?

Beyin fırtınasından en iyi sonucu almak için bu metodun doğru şekilde kullanılması gerekiyor. Bu nedenle bir konu üzerinde yapılacak beyin fırtınasının belirli aşamalardan oluşması gerekecektir.

Beyin fırtınası aşamaları ise kısaca şöyle özetlenebilir:

  • Beyin fırtınası için grup veya gruplar oluşturulur.
  • İlgili sorun detaylıca ortaya konulur ve anlatılır.
  • Fikir üretimi için bir moderatör belirlenir.
  • Fikir ve çözümler sırayla değerlendirilir.
  • Fikir üretimi sonrasında çalışmalar yapılır.

Değerlendirme aşmasından sonra uygulama aşamasına geçilerek sorunun çözümüne ulaşılması hedeflenmektedir.  

Beyin Fırtınası Tekniği Kaç Kişi ile Yapılır?

Beyin fırtınasında çok seslilik iyi olsa da ortalama 6 – 8 kişiden oluşması daha doğru olacaktır. Kişi sayısı arttıkça fikirler de artacağı için sonuca varmak zorlu olabilir. Bu nedenle küçük gruplar ile ilerlemek daha makuldür.

Ayrıca Bakınız: Ambulans Şoförü Nasıl Olunur, Şartları Nelerdir?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu