Teknoloji

Bilgisayar Kaç Bit Nasıl Bakılır?

Bilgisayar kaç bit olduğuna bakmak için denetim masası ya da sistem kısmına girilebilir. Bilgisayarda bit, çalışma hızıyla doğrudan alakalıdır. Bilgisayarın kaç bit olduğuna bakmak, veri işleme hızının anlaşılması bakımından önemlidir.

Bit kavramının İngilizcesi binary digit olarak ifade edilir. Bit, sayısal bir değer kullanılarak ifade edilir. Verilerin ne denli hızlı işleneceği, bit ile ifade edilir. Bilgisayarda yer alan en küçük veri işleme birimi de bit olarak belirtilir.

32 ve 64 bit olacak şekilde sınıflandırılan bit seçenekleri vardır. Bit arttıkça bilgisayardaki işlem hızı artar. Program yazma gibi zorlu işlemler sırasında daha yüksek bit miktarına sahip olan bilgisayarlara ihtiyaç vardır.

BİLGİSAYARDA BİT NE DEMEK?

Bilgisayarda bitin anlamı, verilerin işlenmesine yarayan değerdir. Bit seçenekleri 32 ve 64 olarak ikiye ayrılır. Bitin fazla olması, daha çok veriye erişim sağlar. Bit miktarı arttıkça daha hızlı bir çalışma söz konusu olur.

Bilgisayarın kaç bit olduğu kolay bir şekilde öğrenilir. Henüz satın almadığınız bir bilgisayarın bit miktarını öğrenmek için satıcıdan bilgi almalısınız. Mevcut bilgisayarınızın bit miktarını öğrenmek için sistem bilgilerinin bulunduğu kısma girmelisiniz.

Bilgisayarın hızlı çalışması için bit dışında farklı özelliklere de dikkat edilmelidir. RAM, bu özellikler arasında yer alır. İşlemci türü, hızı, bilgisayarın marka ve modeli de bu noktada önemlidir.

Bilgisayarın Kaç Bit Olduğu Nasıl Öğrenilir?

Bilgisayarın kaç bit olduğunu öğrenmek için başlat menüsüne giriş yapılmalıdır. Başlat menüsü sembolüne tıkladıktan sonra işlemlere devam edebilirsiniz.

Gelen ekranda “Ayarlar” sembolüne tıklamanız gerekir.

Bilgisayarın kaç bit olduğuna bakmak için “Sistem” yazan alana tıklanmalıdır.

Gelen seçenekler arasında “Hakkında” yazan alana tıklanmalıdır.

“Cihaz özellikleri” yazan alandan bit miktarı öğrenilebilir.

“Sistem Türü” kısmında işletim sisteminin kaç bit olduğu yazar. Bu kısımda bit miktarı 32 ya da 64 olarak ifade edilir.

Bilgileri başka bir yere aktarmak için “Kopyala” yazan alana tıklanmalıdır.

Bit miktarını öğrenmenin bir diğer yolu da denetim masasına girmektir.

Denetim masasına girildikten sonra “Sistem ve Güvenlik” yazan alana tıklanır.

Buradan “Sistem” yazan alana tıklandıktan sonra bit bilgisi görüntülenebilir.

Bilgisayarda 32 Bit ve 64 Bit Farkı Nedir?

Bilgisayarda 32 bit ve 64 bit farkı daha fazla veri işlenmesi açısından ifade edilebilir. 64 bit, 32 bit ile kıyaslandığında daha yetenekli bir yapıya sahiptir. İki farklı bit kapasitesi arasında depolama açısından ciddi farklılık vardır.

32 bit bilgisayarlar, 3.5GB RAM’e kadar depolama yapabilir. 64 bit bilgisayarlarda ise 17 milyar GB RAM’e kadar depolama özelliği vardır. Özellikle çoklu görevler için 64 bit tercih edilmelidir.

64 bit bilgisayarlar üstün performans, geliştirilmiş güvenlik gibi özelliklere sahiptir. Desteklenen sanal bellek miktarı daha fazladır. Çoklu iş yeteneği ile aynı anda pek çok program bir arada çalıştırılır. Kullanıcı deneyimi açısından 64 bit bilgisayarlar daha uygundur.

Bilgisayarda Bit Nasıl Artırılır?

Bilgisayarda bit artırmak için yeniden kurulum yapılması gerekir. Sabit diskin biçimlendirilmesi neticesinde bit artırma işlemi yapılır. Yeniden kurulum sonrasında bilgisayarda bulunan sürücülerin yeniden kurulumu gerekir. Yeni bir bilgisayar alacak kişilerin bit türüne dikkat etmesi gerekir. Zorlu programlar ve karmaşık işlemler için 64 bit tercih edilmelidir. 64 bit bir bilgisayar ile aynı anda farklı programları bir arada çalıştırabilirsiniz. Yüksek performans gerektiren oyunları, kasma problemi olmadan kullanabilmek için de 64 bit idealdir. Bilgisayarın kaç bit olduğuna bakmak, kullanım sırasında problem yaşamamak açısından önemlidir.

Ayrıca Bakınız: TikTok Hesabım Askıya Alındı, Nasıl Düzeltirim?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu