Rehberler ve İpuçları

Bitkisel Atık Yağların Geri Dönüşümü Niçin Gereklidir?

Bitkisel atık yağların geri dönüşümü doğa ve insan sağlığı için gereklidir. Bir yıl içinde ortalama olarak 15 litre yağ kullanan insan bunun en az 3 litresini atık yağa dönüştürür. Miktar olarak az gibi görünse de bu yağın çevreye verdiği zarar tahmine edilemeyecek kadar çoktur. Bu nedenle bitkisel atık yağları çöpe atmak, toprağa ya da lavaboya dökmek verilen zararı arttırır. Atık yağları dönüştürmek doğa ve insan için en doğru yoldur. Bitkisel atık yağların geri dönüşümü şu sebeplerden dolayı gereklidir:

  • Su kaynakları ve suda yaşayan canlıların koruması için atık yağların dönüştürülmesi gerekir. Su kirlilik oranının %25’ini atık yağlar oluşturur. Yağların dönüştürülmek için ayrılmaması atık sularla birlikte kanalizasyona gitmesine neden olur. Buradan göl ve denize kadar ulaşır. Bir litre atık yağın oluşturduğu kir 4 olimpik havuzu kirletecek kadar geniş bir alana etki eder.
  • Toprak ve yer altı sularının korunması için atık yağlar dönüştürülmelidir. Bir kabın içinde atılan yağlar bile bir şekilde sızar. Bu sayede toprağa bulaşan bitkisel atık yağ bölgedeki verimi önemli ölçüde düşürür. Topraklara geçen atık yağ yer altı sularına kadar ulaşır. Bu durum içme sularının kirlenmesi gibi tehlikeleri beraberinde getirir.
  • Atık yağlar kötü kokuya ve orman yangınlarına sebebiyet verir. Döküldükleri yerlerin çok kötü kokmasına neden olan bitkisel atık yağlar çevre kirliliği yaratır. Etrafa öylece saçılan atık yağlar kolayca yanarak orman yangınlarını tetikleyebilir.
  • Kanalizasyon sistemi bu yağların etkisiyle zarara uğrar. Yapılan araştırmalar kanalizasyon sisteminin bitkisel atık yağlar nedeniyle %40 derecede tıkandığını ortaya sermiştir. Yapışkan bir yapıya sahip olduğu için atıkların borularda kalmasına neden olur. Su arıtma sistemlerine zarar veren bu durum aynı zamanda kanalizasyon taşması ile sonuçlanır.

Yağların Geri Dönüşümü İçin Ne Yapılmalıdır?

Yağların Geri Dönüşümü İçin Ne Yapılmalıdır

Yağların geri dönüşümünde yapılacaklar bitkisel atık yağları dökmemek olacaktır. Evlerde yağ kullanımı kaçınılmaz olduğu için atıkları lavaboya dökmek yerine bir kenarda muhafaza etmek çevreye zarar vermemek adına önem taşır. Bir kap içinde saklanan yağlar daha sonra atık yağ toplama noktalarına götürülmelidir. Belediyelerin bitkisel atık yağları dönüştürme noktası şehrin her noktasında bulunur.

Bitkisel Atık Yağlar Nasıl Saklanır?

Bitkisel atık yağları saklamak için küçük bir plastik şişe kullanılabilir. Bu şişenin kapağını iyice kapatmak yağın sızmasına engel olması açısından önem taşır. Atık yağı şişeye doldurmadan önce tam olarak soğuması gerekir. Aksi taktirde şişeyi eritip etrafa yayılabilir. Tava ve tencere dibinde kalan yağ kısmı suya tutulmamalıdır. Bir peçete ile silinip çöpe atılabilir. Yağların geri dönüşümü için saklanan atık yağın dondurulması herhangi bir durumda etrafa yayılmasını engeller.

Bitkisel Atık Yağlar Hangi Alanlarda Kullanılır?

Bitkisel atık yağların kullanılma alanı sabun ve biyodizel gibi ürünlerin yapıldığı sektörlerde gerçekleşir. Biyodizel kullanımı için kullanılan bitkisel atık yağlar ozon tabakasına diğer yakıtlardan çok daha az zarar verir. Aynı zamanda çevrenin korunmasını sağladığı için kullanımı daha avantajlıdır. Biyodizel sektörü içinde kullanılan bitkisel atık yağlar transesterifikasyon olarak adlandırılır. Gıda üreticileri ve restoran atık yağları ile üretilen biyodizel maliyetli olması açısından da büyük kolaylık sağlar.

Yağların Geri Dönüşümü Nasıl Yapılır?

Yağların Geri Dönüşümü Nasıl Yapılır

Yağlarda geri dönüşüm Bakanlık tarafından yetkilendirilen çevre lisansına sahip olan tesisler içinde özenli bir şekilde gerçekleştirilir. Bitkisel atık yağlar dönüşüm kapsamında yarı işlenir. Daha sonra yeni bir ürün olarak değerlendirme sürecine girer. Yağların geri dönüşümü yeni bir ürün elde edilmek için kullanıldığından ülke ekonomisi olumlu olarak etkilenir.

Ayrıca Bakınız: Ananas Yetiştirmek İçin Gerekenler Nelerdir? Özellikleri, Bakımı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu