Rehberler ve İpuçları

Çalışılmadığına Dair Bildirim Nasıl Yapılır?

Çalışılmadığına dair bildirim yapılması, arama motorlarında sık sık sorgulanan konu başlıkları arasında yer almaktadır. Peki, çalışılmadığına dair bildirim nasıl yapılır? Çalışılmadığına dair bildirim hangi durumlarda yapılması gereken bir uygulamadır? İşte konuya dair tüm merak edilenler…

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yürütülen uygulamalar milyonlarca kişiyi kapsamaktadır. Hangi uygulamanın hangi dönemlerde ve kimleri kapsadığı da arama motorlarında sık sık sorgulanan konu başlıkları arasında yer alır.

Son dönemlerde arama motorlarında sıklık ile sorgulanan konu başlıklarından biri de çalışılmadığına dair bildirim uygulaması ile ilgilidir. Peki, bu bildirim ne anlama gelmektedir? Çalışılmadığına dair bildirim hangi durumlarda ve ne için yapılmalıdır? İşte konuya dair ayrıntılar…

ÇALIŞILMADIĞINA DAİR BİLDİRİM YAPILMASI NE ANLAMA GELİR?

Sosyal Güvenlik Kurumu bazı uygulamaların devreye girebilmesi için işin muhatabından birtakım taleplerde bulunur. Bu kapsamda talep edilen uygulamalardan biri de çalışılmadığına dair bildirim uygulamasıdır.

4/1 a kapsamında çalıştırılan sigortalıların iş kazası, hastalık, analık, meslek hastalığı gibi sigorta türlerine maruz kalmaları durumunda sosyal Güvenlik Kurumu sigortalı kişilere geçici iş göremezlik ödeneği ödemektedir. Bu ödemenin yapılabilmesi için sağlanması gereken temel şartlardan biri de çalışılmadığına dair bildirim yapılmasıdır. Bu bildirim ilgili kişi için işveren tarafından yapılmalıdır.

BİLDİRİM YAPILMAMASI DURUMUNDA NE OLUR?

İşverenin geçici iş göremezlik ödeneğinden faydalanma hakkı bulunan çalışanı için çalışılmadığına dair bildirim yapmaması halinde ceza uygulamaları devreye girer. 5510 sayılı Kanun’un 100’üncü maddesi gereğince Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından istenilen bildirimlerin süre içerisinde yapılmaması halinde sigortalı çalışan başına aylık olacak şekilde asgari ücretin 10’da 1’i, bildirimin hiç yapılmaması halinde ise yine sigortalı çalışan başına aylık olarak asgari ücretin yarısı tutarında idari para cezası kesilir.

BİLDİRİM YAPILMADAN İŞ GÖREMEZLİK ÖDENEĞİNDEN YARARLANILABİLİR Mİ?

Meslek hastalığı, iş kazası, analık ve bazı hastalıklar 4/ 1 a- kapsamında sigortalı olarak çalışan kişilerin iş göremezlik ödeneğinden faydalanmalarına aracılık eder. Bu ödenekten yararlanılabilmesi için öncelikle işverenin çalışanının istirahat süreci boyunca iş yerinde çalışmadığını bildirmesi gerekmektedir. Bildirimi yapılmamış kişilere iş göremezlik ödeneği bağlanamamaktadır. Ancak; elektronik veyahut da manuel olarak bildirim yapıldığının tespit edilmesi durumunda Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ilgili uygulamasından yararlanılabilmektedir.

ÇALIŞILMADIĞINA DAİR BİLDİRİM NEREDEN VE NASIL YAPILIR?

Yukarıda belirtmiş olduğumuz durumlardan ötürü geçici iş göremezlik ödeneğinden faydalanmak isteyen sigortalı çalışanlar için öncelikle işverenlerin devreye girmesi gerekmektedir. İşveren belgeler ile durumunu ortaya koymuş olan çalışanı için ‘çalışılmadığına dair bildirim’ yapmak zorundadır.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun resmi internet sitesinde ‘e- SGK- İŞVEREN- Çalışılmadığına Dair Bildirim Girişi’ başlıklı bir sekme bulunmaktadır. Bu sekme üzerinden sisteme giriş yapılmalı ve sigortalıların hak ettikleri istirahat süresinin bitim tarihinin de içinde bulunduğu aya ait prim belgesinin verileceği son tarihteki gün sonuna kadar elektronik ortam üzerinden ilgili bildirim tamamlanmalıdır. Prim belgesinde yer alan ‘eksik gün nedeni’ alanına 01 (istirahat kodu) yazılmalıdır. Bu kod, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun iş göremezlik ödeneğinden faydalanılabilmesini sağlayacaktır.

ÇALIŞILMADIĞINA DAİR BİLDİRİM NE ZAMANA KADAR YAPILMALIDIR?

Bildirimin ilgili sigortalının istirahat süresinin bitim tarihinin son gününe kadar elektronik ortamda yapılması gerekmektedir. 5604 sayılı ‘Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanun’ gereğince bildirim süresi dahilinde ilgili işlemleri tamamlamış ancak e- Ödenek programında cezaya düşmüş olan istirahat raporları ceza listesinden çıkarılacaktır. Dolayısı ile de böyle bir durumda işverenin idari para cezasını ödemesi zorunluluğu ortadan kaldırılmış olacaktır.

Ayrıca bakınız: Sigortalı İşten Ayrılış Bildirgesi SGK’ya Ne Kadar Sürede Verilir?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu