Otomobil

Çekiş Kontrol Sistemi (ASR) Hangi Avantajları Sağlar?

Çekiş kontrol sistemi (ASR) avantajları gereksiz patinajları engellemesidir. Bu sayede güvenlik sorunlarını daha az hissettirir. Çekiş kontrol sistemi aracın harcadığı anlık gücün kontrol altına alınmasını sağlar. Aracın patinaja kalktığı senaryolarda motor devrinin yükselmesi işlemini ani bir şekilde gerçekleştirir. Ani patinaj sistemine sahip olması yüksek devirlere çıkmasının önüne geçme konusunda büyük bir avantaj sağlar. Çekiş kontrol sistemi (ASR) bu sayede gereksiz yakıt sarfiyatını engellemiş olur.

Çekiş kontrol sistemi sağladığı avantajlar ile sürücünün patinaj esnasında aracın kontrolünü kaybetmesi gibi durumların önüne geçiyor. Aracın içinde bulunan kişilerin yüzleşebileceği tehlikelere karşı sağlam bir güvenlik vadediyor. Giderek yaygın bir hal alan çekiş kontrol sistemi pek çok noktada ulaşılabilir durumdadır. Bunun yanı sıra sistemi sonradan araca eklemek gibi bir durum söz konusu değildir. Bu modelin avantajlarından faydalanmak için araç siparişi sırasında bilgi verilmesi önem taşır.

Çekiş Kontrol Sistemi Ne İşe Yarar?

Çekiş Kontrol Sistemi Ne İşe Yarar

Çekiş kontrol sisteminin işlevi aracın hız kaydettiği, savrulduğu ya da patinaj yaptığı durumlarda teker bölgesinde bulunan sensörün durumu algılamasıdır. Bunun ardından çekiş kontrol sistemi hızla devreye girer. Bu durum hızda kalkışın medyana gelmesi ile sonuçlanır. Aracın güvenlik mekanizmaları çekiş kontrol sistemi ile birlikte hareket eder. Her daim aracın güç dengesini kontrol altında tutar. Dik yokuş ve topraklı zeminlerde yol tutuşunu arttıran çekiş kontrol sistemi işlevleri şunlardır:

  • Aracın uzun ömürlü olmasını sağlar.
  • Yakıtın tasarruflu kullanılmasına yardımcı olur.
  • Montaj işlemini kolay hale getirir.
  • Kazaları engeller.
  • Sürücünün reflekslerine katkı sağlar.
  • Konfor ve güvenlik desteği sunar.
  • Debriyaj sisteminin aşınmasını engeller.
  • Kazalarda yaşanan zararı en aza indirir.
  • Her hava ve mekân koşulunda sürüş desteği sunar.

Çekiş Kontrol Sistemi Nasıl Çalışır?

Çekiş kontrol sisteminin çalışması TCS ile birlikte gerçekleşir. TCS, tekerleklerde yaşanan olağan dışı hareketleri ölçümlemekle görevlidir. ECU adı verilen motor kontrol bölgesi ise ölçümü yapılan verileri ABS adı verilen çekiş kontrol sistemine iletir. Böylece olağan dışı bir tekerlek hareketi algılandığı zaman ideal çekiş gücü devreye girer. Çekiş kontrol sistemi, elektronik kontrol ünitesi yardımıyla devreye girer.

Çekiş Kontrol Sistemi Hangi Sistemlerle Çalışır?

Çekiş kontrol sisteminin çalıştığı sistemler etkisini göstermesi amacıyla gereklidir. Patinajı önlemek için çekiş kontrol ünitesi ile elektronik kontrol ünitesi, yakıt enjektörü, ateşleme ve gaz pedalı sensörü birlikte çalışır. Bu sistemlerin özellikleri şu şekildedir:

  • Aracın beyni olma işlevini gören ECU aracın tüm bilgilerini ve arıza geçmişini bünyesinde bulundurur.
  • Gaz Pedalı Sensörü: Gaz pedalı üzerine yapılan baskı hissinin önemli ölçüde azalmasını sağlar. Bu durum aracın patinaj yapmamasıyla sonuçlanır.
  • Aracın kalkışı esnasında aracın ivmesini anlık olarak hesaplamak ateşleme özelliği ile gerçekleşir.
  • Yakıt Enjektörü: Aracın patinaj yaptığı senaryolarda motora gönderilen yakıt miktarını azaltmaya yarar. Aracın hızını önemli ölçüde azalttığı için güvenli bir kalkış süreci sunar.

Çekiş Kontrol Sistemi Nasıl Kapatılır?

Çekiş Kontrol Sistemi Nasıl Kapatılır

Çekiş kontrol sistemini kapatmak için aracın iç kısmında yer alan ABS hidroliği butonuna basmak gerekir. Sistem kapanacağı için istenen sürüş seçeneğine ulaşmak mümkün hale gelir. Çekiş kontrol sistemi daha çok özgürce sürüş yapmak isteyen sürücüler tarafından kapatılır.

Çekiş Kontrol Sistemi Arızası Nasıl Anlaşılır?

Çekiş kontrol sisteminin arızası ikaz lambasının aktif hale gelmesiyle anlaşılır. Bazı tekerlerde yer alan sensörlerin arıza yaşaması durumunda ışığın açık kaldığı görülür. Sistem çalışmadığı halde ışık görülüyorsa bir soruna işaret eder. Düzgün çalışan çekiş kontrol sistemi (ASR) ışığı kullanım sırasında aktif olduğunu göstermek için yanar, kullanılmadığı durumlarda söner.

Ayrıca Bakınız: Atmosferik Motor Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu