Rehberler ve İpuçları

Çekişmeli Boşanma Davasında Tanıklar Dinlendikten Sonra Ne Olur?

Çekişmeli boşanma davasında tanıklar dinlenmesi delil niteliği taşır. Çekişmeli boşanma davalarında karar verilebilmesi için iki adet temel gerekçe bulunur. Bunlardan ilki taraflardan birinin diğer için evliliği katlanamaz bir hale getirmesidir. İkinci boşanma nedeni terk ve zina gibi özel boşanma sebepleridir. Bu durumlar için tanıkların beyanı delil olarak değerlendirilir. Tanıkların duyumlar üzerinde beyan vermesi geçersizdir. Çekişmeli boşanma davalarında tanığın söz konusu olaya bizzat şahit olması gerekir.

Çekişmeli boşanma aşamasında tanıklardan tarafların mizacı, karakteri, zekâsı ya da kişilikleri hakkında bilgi istenmez. Konu boşanma aşamasında olan tarafların evliliğini boşanmaya götüren davranış ve hareketlerdir. Tarafların görüntülü ya da sesli bir delili yoksa tanıkların beyanı gerekir. Özellikle karşı tarafın suçlamaları kabul etmediği durumlarda tanığın olması karar çıkması açısından büyük önem taşır. Tanıkların kusur iddiasına dair bilgisinin olması ve beş duyu organından birine dayanması şarttır.

Çekişmeli Boşanma Davası Nasıl Görülür?

Çekişmeli boşanma davasının görülmesi taraflardan birinin yetkili ve görevli mahkemeye dilekçe sunması ile başlar. Aynı zamanda gerekli harçların yatırılması gerekir. Çekişmeli boşanma davası genel boşanma sebebi olarak sunulan şiddetli geçimsizlik ve evlilik birliğinin sarsılması nedeniyle açılabilir. Bunun yanı sıra özel boşanma sebepleri ile de dava açmak mümkündür. Şiddetli geçimsizlik nedeniyle açılan boşanma davası durumunda evlilik birliğinin sarsıldığı ve sürdürülemez olduğu kanıtlanmalıdır.

Özel Boşanma Sebepleri Nelerdir?

Özel boşanma nedenleri zina, terk, akıl hastalığı, hayata kast, onur kırıcı davranış, suç işleme ve haysiyetsiz bir hayat sürmedir. Boşanma davası açan taraf dilekçesinde özel boşanma sebebinin ne olduğu belirtmelidir. Belirtilen özel boşanma sebebi hukuka uygun ses ve görüntüler ile kanıtlanmalıdır. Bu kanıtların olmadığı durumlarda tanıklar dinlenir.

Çekişmeli Boşanma Davasında Kim Tanıklık Edebilir?

Çekişmeli boşanma davasında tanıklık edecek kişiler taraf olmayan 3. kişiler olmalıdır. Anne, baba, kardeş ve diğer yakın akrabaların tanık olarak gösterilmesi hukuk açısından uygundur. Tanıkların kanunen tanıklıktan çekinme hakkı vardır. Çekişmeli boşanma davasında tarafların tanıkla kan bağının bulunması beyanın değeri ve önemi üstünde herhangi bir etkiye sahip değildir.

Çekişmeli Boşanma Davasında Tanığa Ne Sorulur?

Çekişmeli boşanma davasında tanığa sorular tarafların davada ileri sürdüğü hususlara yöneliktir. Dava için sunulmayan hususlar hakkında soruların sorulması durumu söz konusu değildir. Tanık gösterilen kişilerin evlilik hakkında tüm detayları bilmesi gibi bir durumdan bahsedilemez. Yalnız boşanma davası konusu olan hususlara yönelik bilgi almak amacıyla soru sorulur.

Çekişmeli Boşanma Davasında Tanığa Kim Soru Sorar?

Çekişmeli boşanmada tanığa soru sorabilecek kişiler hâkim, davacı, davalı ve onların vekilleridir. Tanığa doğrudan soru sorabilecek kişiler hâkim ve tarafların vekilleridir. Davacı ve davalı asiller ise tanığa hâkim aracılığıyla soru soruma sorma hakkına sahiptir.

Çekişmeli Boşanma Davasında Nasıl Tanıklık Edilir?

Çekişmeli Boşanma Davasında Nasıl Tanıklık Edilir

Çekişmeli boşanmada tanıklık etmek için davalı ya da davacı tarafından tanık olarak gösterilmek şarttır. Kişinin kendi isteği ile tanık olması hukuken mümkün değildir. Tanık olarak gösterilen kişiler mahkeme usulüne göre kendine bildirilen gün ve saatte mahkemeye gelip tanıklık edebilir. Tanık olarak gösterilen kişiye hangi mahkemede tanıklık edeceği ve dosya numarası yapılan tebligatta belirtilir. Aynı zamanda duruşma günü ve saati de ilgili dosyada bulunur.

Çekişmeli Boşanmada Yalan Tanıklık Cezası Nedir?

Yalan tanıklığın cezası 1 yıldan 3 yıla kadar hapis istemidir. Yalan söylediği tespit edilen tanıklar hakkında bir suç duyurusu yapma gereği yoktur. Çekişmeli boşanma davasında yalan söyleyen tanıklar hakkında resen tutanak düzenlenir ve bu tutanak derhal Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilir.

Ayrıca Bakınız: Fiil Ehliyeti Şartları Nelerdir?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu