Sağlık ve Wellness

Çemen Otu Tohumunun Faydaları Nelerdir?

Çemen otu tohumunun faydaları merak edilmektedir. Çemen otu halk arasında; boy otu, buyotu ya da çaman otu olarak da bilinmektedir. Baklagiller familyasından olan çemen otu sağlık açısından birçok faydaya sahiptir.

Latince adı ‘Trigonella Foenum Graecium’ olan çemen otu hem yapraklarının hem de tohumlarının tüketilmesi bilinmektedir. Özellikle Uzak Doğu kültüründe önemli bir yere sahip olan çemen otu tohumu, baharat olarak sıklıkla tercih edilmektedir. Uzak Doğu mutfağında olduğu gibi Türk mutfağında da çemen otu tohumu sıklıkla tercih edilir.

Çimen otunun anavatanı Yakın Doğu’dur. Aynı zamanda Lübnan, Suriye, Güneybatı Avrupa, Hindistan ve Çin’de de sıklıkla yetiştirilmektedir. Ülkemizde ise en çok Akdeniz Bölgesi’nde görülür. Bunun yanı sıra Tokat, Yozgat ve Kayseri mutfaklarında da çemen otu bitkisinin hem yaprakları hem de tohumu çok sık kullanılır.

Çemen Otu Tohumu Ne İşe Yarar?

Çemen otu tohumu Türk mutfağında genellikle çemen otu tozu olarak bilinmekte ve kullanılmaktadır. Kahvaltılık çeşitleri arasında yer alan çemenin etken malzemesi olan çemen otu tohumu, toz haline getirilerek baharat olarak kullanılmaktadır. Baharat olarak soslara, kahvaltılıklara ve pastırmalara eklenir. Aynı zamanda çemen otu tohumundan elde edilen toz, sahip olduğu aromatik tadı ile özellikle et yemeklerine de dahil edilmektedir. Et yemeklerinin haricinde turşu ve birçok farklı yemekte de çemen otu tohumu kullanımı sağlanır.

Çemen Otu Tohumunun Faydaları

Baharat olarak kullanımı sağlanan çemen otu tohumunun faydaları arasında ilk olarak kan şekerinin dengelenmesi yer alır. Aynı zamanda bu şifa kaynağı besin ögesi östrojen hormonu salgılanmasını sağlar. Öksürüğün giderilmesinde de etkili olan çemen otu tohumu, emziren annelerin sütünün artmasını da sağlar. Bağışıklık sistemini güçlendiren çemen otu tohumunun bilinen diğer faydaları ise şu şekilde sıralanabilir;

  • Yüksek kolesterolün düşmesini sağlar.
  • Balgam söktürücü olarak kullanılır.
  • Sindirim sisteminin düzenli bir şekilde çalışmasını sağlar.
  • Gaz ve şişkinlik sorunlarının giderilmesini sağlar.
  • Vücudu zararlı toksinlerden arındırır.
  • Kronik öksürüğün kesilmesini sağlar.
  • Kadınların menopoz dönemini daha rahat geçirmesini sağlar.
  • Düzenli tüketim ile kalp krizi riskini azaltır.
  • Yara ve iltihapların daha kısa sürede iyileşmesini sağlar.
  • Kandaki yağı, karaciğerdeki toksinleri temizler.
  • Cilt hastalıklarının meydana gelme riskini azaltır.
  • Çemen tohumu otunun içerisinde yer alan demir oranı, kişilerdeki kansızlığa olumlu yönde etki sağlar.

Çemen Otu Tohumu Nasıl Kullanılır?

Çemen otu tohumu kurutulduktan sonra toz haline getirilerek kullanılmaktadır. Gıda sanayisinde fırın ve et ürünlerinde, alkollü içeceklerde, şekerlemelerde, çeşni ürünlerinde, dondurma, şurup ve şekerli sosların yapımında, jelatin, puding yapımı, sakızların üretimi ve şekerli krema yapımlarında çemen otu tohumu kullanımı sağlanır.

Tüm bunların yanı sıra özellikle güveç yemeklerinde, et yemeklerinde, çorba ve salatalarda, turşu yapımında baharat olarak da çemen otu tohumu kullanılmaktadır. Bazı yörelerimizde ise tohumlar direkt olarak kavrulur ve çerez olarak da tüketilir.

Çemen Otu Tohumu Nasıl Tüketilmeli?

Çemen otu tohumu tüketiminde dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar vardır. Bu unsurlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Sindirim sistemi ya da bağışıklık güçlendirme amacı ile tüketilecek olan çemen tohum tozu, günde bir çay kaşığını geçmemelidir.
  • Balgam sökmek için kullanılacak olan tohumlar günde iki tatlı kaşığını geçmeyecek şekilde tüketilmelidir.

Çemen otu tohumunu ister toz halinde isterseniz de direkt tohumlar halinde tüketebilirsiniz. Ancak kronik rahatsızlığı olanların ve düzenli ilaç kullananlar ile alerjik bünyeye sahip olanların, çemen otu tohumu kullanımından önce mutlaka doktorlarına danışması gerekir.

Ayrıca bakınız: Tahin Neden Yapılır, Faydaları Nelerdir?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu