Rehberler ve İpuçları

Cenaze Ödeneği Nasıl Alınır, Ne Zaman Yatar?

‘Cenaze ödeneği nasıl alınır?’ sorusuna birçok kişi tarafından yanıt aranmaktadır. Bu ödenek türünün kimleri, hangi şartlar çerçevesinde kapsadığı merak edilmektedir. Peki, ‘cenaze yardımı’ da denilen bu destek modeli ne anlama gelir? İşte 2024 yılı cenaze ödeneğine dair tüm ayrıntılar…

Devletin birçok kurumu toplumun her kesimine nakdi ve ayni olarak çeşitli desteklerde bulunmaktadır. İhtiyaç sahiplerine barınma masraflarından gıda ve eğitim masraflarına kadar birçok alanda ödemeler yapılırken sigortalılara ve sigortalı yakınlarına da belirli durumlarda nakit transferleri gerçekleştirilmektedir.

İhtiyaç sahiplerine nakdi ve ayni desteklerde bulunan başlıca kurum Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’dır. Sosyal Güvenlik Bakanlığı ise sigortalı olma durumundan doğan konular için harekete geçer. Bu kapsamda şartları sağlayanlara cenaze ödeneği hizmeti de sunan kamu kurumu, ilgili ödenekten yalnızca belirli şartlar çerçevesinde yararlanılabileceğini bildirmiştir. Peki, cenaze ödeneği nasıl alınır? Cenaze ödeneği için başvuru yapılması gerekir mi? İşte detaylar…

CENAZE ÖDENEĞİ NEDİR?

Cenaze ödeneği, Kurum Yönetim Kurulu tarafından belirlenir ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından onaylanır. Hayatını kaybeden sigortalıların cenaze masrafları, dönemin bakanı tarafından onaylanan tarife doğrultusunda gerçekleştirilir. Vefat eden sigortalının ailesi ilgili yardımdan bir kereliğe mahsus olacak şekilde yararlanabilir.

CENAZE ÖDENEĞİ BAŞVURU ŞARTLARI NELER?

Cenaze yardımı vefat eden her sigortalının ailesine yapılmaz. Bu yardımdan yararlanılabilmesi için bazı şartların sağlanıyor olması gerekmektedir. Bu kapsamda 2024 yılı cenaze yardımı için belirlenmiş olan başvuru şartlarına göre; vefat eden sigortalının en az 360 günlük malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası priminin bildirilmiş olması gerekmektedir. Kişinin ölüm tarihinde sigortalı olması şart değildir.

CENAZE ÖDENEĞİ KİMLERE, NE ZAMAN ÖDENİR?

Cenaze yardımı kişinin geride kalan aile üyelerinden birine ödenir. Vefat eden sigortalı evli ise eşine, eşi yoksa çocuklarına, çocukları yoksa anne babasına, onlar da yoksa kardeşlerine, cenaze yardımı ulaştırılır.

Cenaze yardımı, sigortalının vefatını takiben en geç bir ay içerisinde hak sahibinin hesabına aktarılır.

CENAZE YARDIMI BAŞVURUSU NEREDEN VE NASIL YAPILIR?

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından finanse edilen cenaze yardımı destek modelinden yararlanmak isteyen aile üyelerinin başvuru oluşturmaları gerekmektedir. Hak sahiplerinin Gelir/ Aylık/ Ödenek Talep Belgesi ile ilgili kuruma müracaat etmeleri, yardımın ulaştırılabilmesi için zorunlu tutulmuş bir uygulamadır.

CENAZE YARDIMI SORGULAMASI NASIL YAPILIR?

Cenaze yardımı başvurusu olumlu sonuçlananlar en geç bir ay içerisinde ödemelerini alabileceklerdir. Ödemeler genel olarak Ziraat Bankası şubeleri aracılığı ile kişilere ulaştırılmaktadır. Ödemenin hesaba aktarılıp aktarılmadığı ise online olarak sorgulanabilmektedir.

Cenaze yardımı sorgulaması için hak sahibinin e- Devlet sistemine giriş yapması ve açılan ekranda yer alan ‘arama’ butonuna ‘Cenaze Ödeneği/ Cenaze Yardımı’ yazması gerekmektedir. Açılan ekranda hesaba yönlendirme yapılacaktır.

CENAZE YARDIMI NE KADAR 2024?

Cenaze yardımı, her sene güncellenmektedir. Bir önceki yılın Tüketici Fiyatları Endeksi’ne bağlı olarak artırılan cenaze yardımı, son olarak Ocak 2024 tarihinde zamlanmıştır.

Ocak ayının başında Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanmış olan 6 aylık enflasyon kapsamında 2024 yılı cenaze yardımı tutarı 3 bin 385 TL’ye yükseltilmiştir.

CENAZE ÖDENEĞİ GERİYE DÖNÜK ALINABİLİR Mİ?

Cenaze yardımı ile ilgili en çok merak edilenler arasında geriye dönük ödeme hizmeti yer almaktadır. Bu yardım modelinden henüz haberi olanlar, geçmişte vefat eden sigortalı yakınları için başvuru oluşturup oluşturamayacaklarını sorgulamaktalardır.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın Sosyal Güvenlik Kurumu üzerinden başvurulara açmış olduğu cenaze yardımı, sigortalının vefatını takiben 5 yıllık bir süreyi kapsamaktadır.

Ayrıca bakınız: SED Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır? Şartları

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu