Sağlık ve Wellness

Çenenin Çıktığını Nasıl Anlarız?

‘Çenenin çıktığını nasıl anlarız?’ sorusu, arama motorlarına sık sık konu olmaktadır. Çenesinde ağrı hisseden veyahut da normal zamana göre bir farklılık olduğunu düşünen kimseler, ‘Çenenin çıktığını nasıl anlarız?’ sorusuna yanıt aramaktadır. Bizler de bu içeriğimizde çene çıkıklığı ile ilgili merak edilenlere yer verdik. İşte detaylar…

Çene çıkması, çene kayması çok çeşitli faktörlere bağlı olarak gelişebilen durumlardır. Müdahale gerektiren bu tip durumlar ciddi ağrıların hissedilmesine de yol açabilir. Bu gibi durumlarda bir hekime başvurmak son derece önemlidir.

Çene çıkmasına kimi zaman ağrının eşlik etmediği bilinmektedir. Bu tip durumlarda farklı semptomların gözlenip gözlenmediğine dikkat etmek gerekir. Peki, çenenin çıktığı nasıl anlaşılır? Çene çıkması nedir? İşte ayrıntılar…

ÇENE ÇIKMASI NEDİR?

Çene çıkması, ağzın açılması esnasında eklemin aniden öne doğru hareket etmesi ile oluşan bir durumdur. Bu durum ortada herhangi bir sebep yokken de gelişebilir.

Çene çıkması travma kaynaklı olabileceği gibi şiddetli esneme neticesinde de meydana gelebilir. Bu durum tek taraflı veyahut da çift taraflı olarak gözlenebilir. Eklem sesi duyulur ve hasta o sesin ardından ağzını kapatmakta zorlanır hatta çoğu zaman kapatamaz. Bu ağrılı bir süreç olmak ile birlikte ağrının şiddeti kişiden kişiye göre farklılık gösterebilmektedir.

ÇENE KAYMASI TEKRARLAR MI?

Bir kez çenesi çıkmış olan kişilerde daha sonraki zaman dilimleri içinde de çene çıkıklığı gözlenebilir. Daha önce çenesi çıkan kişilerin aynı durum ile karşılaşma oranları, daha önce benzer bir durum yaşamamış olan kişilere göre daha yüksektir.

ÇENE ÇIKMASI NASIL ANLAŞILIR?

Çene çıkmasının en belirgin belirtisi, kişinin ağzını açtıktan ve eklem sesini duyduktan sonra bir daha ağzını kapatamamasıdır. Ayrıca buna bağlı olarak konuşma beceresinde de farklılıklar gözlenebilir. Çeneden ses gelmesi, eklemin bulunduğu bölgede ağrı hissedilmesi, kulakların tıkanması ve çenede sertlik, çene çıkmasının yaygın görülen diğer belirtileridir.

ÇENE ÇIKIĞI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Çenesi çıkan, kayan veyahut da böyle bir durumun gelişme ihtimaline karşı hazırlıklı olmak isteyen birçok kişi, rahatsızlığın tedavi yöntemlerine dair sorgulamalarda bulunur. Peki, çene çıkığı nasıl tedavi edilir?

Genel olarak iki taraflı bazen ise tek taraflı olarak gözlenen çıkık, çenenin kaymasına yol açar. Bu gibi durumlarda hiç vakit kaybetmeden bir diş hekimine başvurulması gerekir. Hekim müdahale edene kadar çeneyi olabildiğince hareket ettirmemek, sert besinlerden uzak durmak gerekir. Ek olarak ‘ben düzeltebilirim’ hissine kapılıp yanlış ve anlık uygulamalardan kaçınılmalıdır.

Çene çıkması hekimin fiziki müdahalesi ile düzeltilebilir. Diş hekimi başparmaklarını ağız içindeki alt arka dişlere yerleştirebilir. Kalan parmaklar ise o esnada çene altına yerleştirilir ve sabit bir hareket ile olması gereken çene şekline ulaşılabilir. Ancak bazı ağır vakalarda fiziki müdahale yeterli olmayabilir. Bu gibi durumlarda ise birtakım cerrahi yöntemler uygulanmaktadır. Çene çevresindeki bağların uzatılması, eklemlerin sıkılaştırılması gibi uygulamalar cerrahi yöntemlere örnek verilebilir.

Çenesi çıkan ve sonrasında da müdahale edilen kişinin olaydan sonra 6 hafta boyunca ağzını fazla geniş açmaması gerekir. Yiyecekler her zamankinden daha küçük parçalara ayrılmalı ve mümkün olduğunca patates püresi, yoğurt, süzme peynir, balık, fasulye gibi yumuşak dokulu besinler tercih edilmelidir. O süreçte kesinlik ile sakız çiğnenmemeli ve iyileşme süreci tamamlandıktan sonra da sakız çiğneme eylemi olabildiğince minimum seviyeye indirilmelidir.

Ayrıca bakınız: Belim Tutuldu Hareket Edemiyorum, Ne Yapmalıyım?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu