Rehberler ve İpuçları

Cezaevinde Kalamaz Raporu Nasıl Alınır?

Cezaevinde kalamaz raporu almak için ağır hastalık ve engel durumu söz konusu olmalıdır. Bunun yanı sıra bunama, yaşlılık halleri de cezaevinde kalmaya engeldir. Cezaevinde kalamaz raporu almak için yetkili mercilere başvurular yapılmalıdır.

Cezaevinde kalamamanın ölçüsü genellikle yalnız başına hayatını idame ettirememektir. Bu durumda olan kişilerin kendileri, avukatları yasal olarak başvuru yapabilir. Yetkili makamların uygun görmesi halinde hastalara denetimli serbestlik hakkı tanınır.

Cezaevinde Kalamaz Raporu Almak İçin Ne Yapılmalıdır?

Cezaevinde kalamaz raporu almak için şu koşullar yerine getirilmelidir:

  • Akıl sağlığının yerinde olmadığı belgelenmelidir.
  • Fiziksel bir rahatsızlık nedeniyle mahkûm tek başına yaşamını sürdüremeyecekse bu durum belgelenmelidir.
  • Cezaevindeyken sağlık sorunları ilerleyenler ve kocama problemi olanlar için Cumhurbaşkanı, af yetkisini kullanabilir.
  • Hastalar, hastane raporu almalıdır. Ardından mahkeme kararı çıkmalıdır.
  • Hamile olanlar için karar vermeye Cumhuriyet Başsavcılığı yetkilidir.

Hangi Hastalar Cezaevinde Yatamaz?

Cezaevinde yatamayacak hastalar arasında hem fiziksel hem de ruhsal rahatsızlığı olanlar vardır. Hastalıkların teşhis edilmesi için tam teşekküllü devlet hastanesinden rapor alınması gerekir. Tüm raporlar incelendikten sonra Adli Tıp Kurumunun görüşüne de başvurulabilir. Buna göre hangi hastaların cezaevinde kalamayacağına karar verilir.

Hasta Olan Biri Cezaevinden Çıkabilir mi?

Hasta olan birinin cezaevinden çıkması mümkündür. Bunun için hastalık ya da kocama durumu raporla belgelenmelidir. Rapor incelendikten sonra eğer mahkûm, toplum tarafından risk teşkil etmiyorsa cezası ertelenir. Örneğin hamile bir kadının cezası, doğum sonrasına ertelenebilir. Bu konudaki değerlendirme Cumhuriyet başsavcılığı tarafından yapılır.

Cezaevine Girmemek İçin Ne Yapılmalıdır?

Cezaevine Girmemek İçin Ne Yapılmalıdır

Cezaevine girmemek için yapılması gereken hastalık, engellilik gibi durumların raporla belgelenmesidir. İnfazın ertelenmesi belli koşullarda söz konusudur. Suçun niteliğine göre cezanın ertelenmemesi de söz konusu olabilir. Cezaevinde kalamaz raporu almak isteyenler için en fazla 2 yıl erteleme yapılır.

Hamile kadınların cezası doğumdan bir yıl 6 ay geçinceye kadar ertelenebilir. Ancak çocuğun vefat etmesi ya da evlatlık verilmesi halinde doğumdan iki ay sonra infaz gerçekleşir.  

Hasta Mahkûmlara Ev Hapsi Verilir mi?

Hasta mahkûmlara ev hapsi verilmesi mümkündür. Ancak burada belli bir koşul vardır. Mahkûmiyet süresinin 5 yıl ya da daha az olması gerekir. Aynı zamanda hastalığın ve muhtaçlık durumunun raporla kanıtlanması gerekir.

Engelliler Cezaevine Girer mi?

Engellilerin cezaevine girmesi söz konusu olabilir. Ancak zihinsel engelli bireylerin cezaevine girmesi mümkün değildir. Burada kriter işlenen suçun anlam ve sonuçlarının idrak edilememesidir. Engelli birey, eğer kendi yaşamını sürdüremeyecek durumdaysa cezaevine girmez.

Sağlık Sorunları Nedeniyle Tahliye Verilir mi?

Sağlık sorunları nedeniyle tahliye verilmesi mümkündür. Hasta eğer cezaevi koşullarında yaşamını sürdürmeye uygun durumda değilse tahliye verilir. Engelli ve hasta çocuğu olan kadınlar için de böyle bir hak vardır. On yıl ve daha az ceza alan kadınlar, hasta çocukları olması halinde bir yıl ceza ertelemesi talep edebilir.

Suçlara göre erteleme süreleri ve erteleme biçimleri şöyledir. Cinsel saldırı suçları ve terör suçları bu kapsamın dışındadır:

  • Kadın, çocuk veya 65 yaşını bitiren kişilerin 1 yıl ve daha az hapis cezası, ev hapsi olarak infaz edilebilir.
  • 70 yaşından büyük kişilerin 2 yıl ve daha az cezası varsa ev hapsi verilir.
  • 75 yaşından büyüklerin 4 yıldan az cezası varsa ev hapsi uygulanır.
  • 0-6 yaş çocuğu olan kadınlar, koşullu salıverme sürelerine 4 yıl kalması halinde denetimli serbestlik hakkından faydalanır.
  • Adli Tıp Kurumu raporuyla mahkûmun hayatını tek başına cezaevinde idame ettiremeyeceği belirlenmişse cezada üst sınır aranmaz. Bu kişiler için denetimli serbestlik hakkı tanınır.

Hastalık Nedeniyle Tahliye Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Hastalık nedeniyle tahliye dilekçesi yazmak isteyenler, avukatı aracılığıyla bu dilekçeyi yetkili mercilere ulaştırabilir. Dilekçede tahliye talebinin nedeni açık bir şekilde ifade edilmelidir. Aynı zamanda bu zamana kadar alınan sağlık raporları eklenmelidir.

Dilekçede bu konuya ilişkin emsal kararlara atıf yapılabilir. Dilekçe kabul edildiği takdirde denetimli serbestlik, ev hapsi, infaz ertelemesi öngörülebilir. Cezaevinde kalamaz raporu almak için işlenen suçun türü de önemlidir.

Ayrıca Bakınız: E-Nabız’dan Patoloji Sonucuna Nasıl Bakılır?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu