Çevre

Çimlenme Şartları Nelerdir?

Çimlenmeyi kısaca tanımlamak gerekirse en basit haliyle tohumların uygun sıcaklık, oksijen ve nem ile temas etmesi sonucu yeşillenmesi anlamına gelmektedir. Çimlenme şartları için gerekli en temel unsur ise elbette ışıktır. Tohum içinde bulunan embriyonun uygun çevresel koşulların aktif hale gelerek, yeni bir bitkiye dönüşmesi süreci için temel koşullar bu kapsamda değerlendirilebilir.

Sağlıklı bir şekilde çimlenme olması için birçok önemli şartın bir araya gelmesi gerekiyor. Çimlenme olayının başlaması için en temel şart su, sıcaklık ve oksijendir. Çimlenme gerçekleştirirken tohumun içinde bulunan embriyo sürekli olarak büyümeye ve gelişmeye devam eder. Çimlenme tamamlandığında ise bitki kökü, yaprakları ve gövdesi oluşmaya başlayacaktır.  

Çimlenme Nedir?

Çimlenme Nedir

Çimlenme, uygun çevresel koşulların sağlanmasının adından tohumun yeni bir bitki oluşturma sürecini ifade eder. Çimlenme, bitkilerin çoğalmasında ve yayılmasında en önemli aşamalardan biridir. Çimlenmenin olması için uygun şartların ve koşulların oluşması gerekecektir.

Çimlenme için gerekli temel koşullar arasında uygun sıcaklık, su, oksijen ve ışık yer almaktadır. Söz konusu temel koşullar ek olarak bazı tohumlar için farklı çimlenme şartları gerekebilir. Örneğin bazı tohumlar için çimlenmenin sağlanması için kabuğun kırılması gerekir. Tohumun kabuğunun kırılması için mekanik bir işlem veya doğal bir süreç gerekebilir.  

Çimlenme Aşamaları Nelerdir?

Çimlenme süreci belirli aşamalardan oluşmaktadır. Bu aşamalarının her birinin uygun çevresel faktörler altında gerçekleşmesi gerekiyor. Uygun ortam sağlanmadığı takdirde çimlenme meydana gelmeyecektir. Bu nedenle çimlenme süreci için mutlaka uygun koşullar sağlanmalıdır.

Çimlenme aşamaları kısaca şunlardan oluşur:

  • Suyun emilmesi,
  • Enzim ve solunum faaliyetlerinin gerçekleşmesi,
  • Yedek besin maddelerinin eriyebilir hale gelmesi,
  • Söz konusu besinlerin nakli,
  • Özümlenmesi ve bunun sonucunda büyümenin gerçekleşmesi.

Çimlenme süreci, tohumun türüne ve çevre koşullarına göre değişmektedir. Bazı tohumlar için çimlenme süreleri daha kısa olurken, bazı tohumlar için daha uzun süreler gerekebilir. Tıpkı bir doğum sürecinde olduğu gibi embriyonun oluşması, beslenmesi, gelişmesi ve büyümesi aşamaları takip edilir.  

Çimlenme Olayı Nasıl Gerçekleşir?

Çimlenme Olayı

Tohumda bulunan embriyonun çevresel uygun koşulların sağlanması ile tohumdan çıkarak bitki haline gelmesi çimlenme olarak tanımlanır. Çimlenme en basit haliyle, tohumda büyümenin başlaması ve yedek besin maddelerinin embriyonun büyümesinde kullanılmak üzere hareketli hale geçmesi olayını kapsayan karmaşık bir biyokimyasal ve fizyolojik bir olayı ifade eder.

Çimlenme olayı ilk olarak tohumun su emilimi yaparak şişmesi ile gerçekleşir. Bu şişme, tohumun kabuğunun çatlamasına neden olur ve süreç başlar. Su emilimi ile beraber tohum içindeki embriyo büyümeye balar. Embriyonun büyümesi ile tohum kabuğu tamamen açılır. Büyüme sonrasında kökçük oluşur ve tohum ile toprağı birbirine bağlar. Kökçük oluşumu sonrasında çim oluşur ve yavaş yavaş çimlenme olayı tamamlanır.

Bir Bitki Çimlenme Aşamasında Neye İhtiyaç Duyar?

Herhangi bir bitkinin çimlenmesi için ihtiyaç duyulan en temel unsur tohumun canlı ve çimlenme yeteneğine sahip olmasıdır. Tohum uygun çevre koşullarında bulunmalıdır. Tohumun cinsine ve türüne göre burada iklim şartları ve toprak yapısına kadar birçok unsur etkili olmaktadır.

Alınabilir su, uygun sıcaklık rejimi, oksijen ve ışık temini en kritik unsurlardır. Tohumun içsel dinlenme durumundan çıkmış olması da yine başarılı bir çimlenme süreci için gerekli en önemli şartlar arasında yer almaktadır.

Ayrıca Bakınız: Kaktüs Bakımı Nasıl Olmalıdır?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu