Aile ve Ebeveynlik

Çocuğum Yemek Yemiyor, Ne Yapmalıyım?

Çocuğum yemek yemiyor durumunda yapılması gereken bazı şeyler bulunur. Çocuklarda yeme bozukluğu için şu önerileri dikkate almalısınız:

  • Hekimle Görüşün

Çocuklarda yeme bozukluğu çoğunlukla ebeveynin yanlış davranışları gibi daha soyut nedenlerden kaynaklansa da bazen mide problemleri gibi sağlık problemlerinden kaynaklanabilir. Bu yüzden ilk olarak bir hekim ile görüşmeniz ve fiziksel bir problem söz konusu değilse buna göre hareket etmelisiniz.

  • Cezalandırmayın

Birçok ebeveyn, çocuklarda yeme bozukluğu gibi psikolojik nedenlerden kaynaklanabilen sorunları cezalandırma sistemi ile çözebileceklerini düşünürler. Ancak, bu tamamen yanılgıdır ve çoğunlukla durumu daha kötü bir hale getirir. Çocuğu cezalandırırsanız daha çok hırçınlaşmasına ya da yemek yese bile özgürlüğünün yok sayıldığını hissederek sizden kaynaklı travma yaşamasına sebep olursunuz. Bu yüzden cezalandırma sistemi, çocuklarda yeme bozukluğu da dahil olmak üzere psikolojik sorunlarda uygulanmaması gereken bir sistemdir. Özellikle de fiziksel şiddet ile cezalandırma, söz konusu bile olmamalıdır.

  • Sizi Örnek Almasını Sağlayın

Çocuklar genellikle ebeveynlerinin söylediklerini değil, yaptıklarını yapma eğilimindedirler. Bu yüzden çocuğunuzun yemek yeme sorununu çözmek için sizi örnek almasını sağlayabilirsiniz. Çocuğunuzla beraber sofraya oturmak ve o yemek yemeye başlamasa bile yemek yemeye başlamak, çocuğu yemek yeme konusunda teşvik edebilir.

  • Ara Öğün Yaratmayın

Çocuklarda yeme bozukluğu durumlarında yapılan en büyük hatalardan biri, çocuğun ana öğünde yemek yememesi durumunda ara öğünlerde çocuğun hoşuna gidecek abur cubur yiyecekler vermektir. Bu durumda çocuk, karnını abur cubur gibi sağlıksız şeylerle doyurmaya alışacak ve ana öğünlerde yemek yememe davranışını tekrarlayacaktır. Ara öğünde yiyecek bir şeyler vermezsem aç kalır gibi bir düşünceye girmenize gerek yoktur çünkü çocuklar da tıpkı yetişkinler gibi yeterince acıktıkları zaman sevmedikleri şeyleri bile yerler.

  • Çok Yumuşak Ya Da Sert Davranmayın

Çocuğun herhangi bir davranışını düzeltmek için çok yumuşak ya da sert davranmamak gerekir. Çok yumuşak davranışlar, çocuk üzerindeki otoritenizi sarsacak ve çocuğun iyiliği için söylediğiniz şeylerin dikkate alınmamasına yol açacaktır. Buna ek olarak çok sert davranışlar da çocuğun travma yaşamasına ve size saygı duymak ya da sevmek yerine sizden korkmasına yol açacaktır. Bu yüzden tatlı sert bir tavır sergileyebilirsiniz.

  • Yemeklerden 1 Saat Önce Sıvı Alımını Sınırlandırın

Yemeklerden 1 saat öncesinde sıvı alımının sınırlandırılması, açlık hissinin oluşması açısından önemlidir. Aksi taktirde midenin su ya da meyve suyu gibi faydalı sıvılarda dolu olması bile tokluk hissine neden olacağı için çocuğun yemek yemesine engel olacaktır.

  • Pedagog Yardımı Almaktan Çekinmeyin

Çocuklarda yeme bozukluğu çoğunlukla ebeveynin yapacağı bazı değişiklikler ile çözülebilmektedir. Ancak, ebeveyn gerekli değişiklikleri yaptığı halde durum düzelmiyorsa pedagog yardımı almaktan çekinmemelidir. Pedagog yardımı ile çocuktaki yeme bozukluğu kalıcı olarak düzeltilebilir.

ÇOCUKLARDA YEME BOZUKLUĞU NEDEN OLUR?

Çocuklarda yeme bozukluğunun nedeni, duruma göre değişiklik gösterebilir. En çok görülen sebep, ebeveynlerin yanlış tutumudur. Bu yanlış tutum, ebeveynin çocuğunun ne kadar çok yemek yerse o kadar sağlıklı olacağına yönelik yanlış düşüncelerinden kaynaklanır. Bu yanlış düşünceler yüzünden ebeveyn, çocuğu gereğinden fazla yemek yemeye zorlar ve çocuk yemek yemeyi bir ihtiyaç karşılamak yerine ceza almak gibi görmeye başlayabilir.

Çocuklarda yeme bozukluğunun bir diğer nedeni ise çocuğun, bebeklik döneminde emzirme sürecinin çok uzun tutulması ve katı gıdaya geçişin ertelenmiş olmasıdır. Katı gıdaya geçişin ertelenmesi, emzirme dönemini sonlandırma konusunda problem yarattığı gibi çocuğun ilerideki yaşlarda yeme bozukluğuna sahip olmasına da sebep olabilir.

Ayrıca bakınız: Çocuğum Konuşmuyor, Hangi Doktora Girmeliyim?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu