Aile ve Ebeveynlik

Çocuğumun Velayeti Kimde, Nasıl Öğrenebilirim?

Çocuğumun velayeti kimde olduğunu öğrenebilmek için, e-devlet uygulamasını kullanabilirsiniz. E-devlet platformunda kullanılan güvenli kimlik doğrulama araçları ile bu sorgulamalar gerçekleştirilebilir. Sonuçlar, fiziki ya da dijital ortamda ilgili mercilere iletilip sunulabilir. E-devlet üzerinden alınan belgeler, resmi nüfus idarelerinden elde edilen belgeler ile aynı yasal geçerliliğe sahiptir.

Mahkemenin velayet konusundaki kararlarına erişim, UYAP Vatandaş Portalı üzerinden sağlanabilir. Ayrıca, velayet kararı veren mahkemenin yazı işleri biriminden, kararın resmi bir suretini temin etmek mümkündür. UYAP Vatandaş Portalı, elektronik ortamda erişim imkanı sunarken, mahkeme kaleminden alınan resmi suret de asıl kararın aynısını içermektedir. Çocuğumun velayeti kimde, bu platformlar üzerinden öğrenebilirsiniz.

Çocuğumun Velayet Belgesini Nereden Alabilirim?

Çocuğumun Velayet Belgesini Nereden Alabilirim

Çocuğun velayet belgesi, mahkemeden temin edilebilir. Velayeti elinde bulunduran taraf ya da diğer taraf, duruma bağlı olarak mahkemeye başvurarak velayet belgesini talep edebilir. Bu belge noterden alınabilir ve velayet ile ilgili anlaşmazlık durumunda mahkeme süreci gerekebilir.

Çocuğun Velayeti Kime Verilir?

Çocuğun velayeti boşanmada bir tarafın elinde olur. Boşanma davası sırasında mahkemeler, çocuğun velayetini geçici olarak bir tarafa verir. Ancak; boşanma kararı sonrasında hakim, çocuğun kalıcı velayetini belirler. Boşanma sebebi, velayetin kimde olacağı konusunda belirleyici değildir.

Hakim, velayeti belirlerken çocuğun en iyi şekilde yetişmesini sağlamak amacı ile geniş bir yetkiye sahiptir. Çocuğun; bedensel, zihinsel, ruhsal, ahlaki ve toplumsal gelişimi göz önünde bulundurulur. Hakim, çocuğun yararını dikkate alırken anne ve babanın durumlarını, ahlaki değerlerini, sosyal konumlarını ve çocuğun yararını etkileyen diğer faktörleri göz önünde bulundurur.

Önemli olan, çocuğun hangi tarafın yanında daha iyi yetişeceği, eğitim ve öğretiminin daha iyi sağlanacağıdır. Hakim; çocuğun cinsiyeti, yaşına uygun eğitim durumu, eğitimini sağlayabilecek tarafın ilgisi, sağlığı, tedavi olanakları gibi özel durumlarını değerlendirir.

Velayetin belirlenmesi ve düzenlenmesinde, anne ve babanın özellikleri, davranışları ve durumları da göz önünde bulundurulur.

Çocuğun Velayeti Neye Göre Belirlenir?

Çocuğun Velayeti Neye Göre Belirlenir

Çocuğun velayetini etkileyen hususlar arasında, ebeveynlerin çocuğa karşı olan tutumları, ihmal veya yönlendirme gibi durumlar, şiddet uygulama, ekonomik durum, meslek, yaşam ortamı, alışkanlıkları gibi faktörler yer alır. Çocuğun velayeti şu kriterlere göre de belirlenmektedir:

  • Çocuğun Eğitimi: Boşanma sonrasında da ebeveynlerin çocuğun eğitimiyle ilgilenmesi gereklidir. Hakim, velayet kararı verirken, hangi ebeveynin çocuğun eğitimine daha fazla katkı sağlayabileceğini değerlendirir. Ebeveynin bu konuda ne kadar ilgili ve sorumlu olduğu, velayet kararının belirlenmesinde önemli bir kriterdir.
  • Çocuğun Sağlık Durumu: Velayet kararında çocuğun sağlık durumu da göz önünde bulundurulmalıdır. Eğer çocuğun özel bir sağlık sorunu varsa, velayeti bu konuda daha iyi ilgilenebilecek ebeveyne verilmesi tercih edilebilir.
  • Kardeşler Arasındaki İlişki: Birden fazla çocuğun bulunduğu ailelerde, genellikle kardeşlerin aynı ebeveyne verilmesi tercih edilir.
  • Çocuğun Yaşam Alanı: Çocuğun alışık olduğu yaşam alanı ve düzeni, velayet kararı alınırken göz önünde bulundurulur.

Hangi Durumlarda Çocuğun Velayeti Babaya Verilmez?

Şu durumlarda çocuğun velayeti babaya verilmez:

  • Anne sütü ile beslenen, yeni doğan çocuklar
  • Boşanma davasında anne hatalı olsa bile çocuğun üstün yararının değerlendirilmesi
  • Babanın kötü muamelesi, kötü davranışlarda bulunması
  • Anne ve babanın ortak kararının anneye verilmesi yönünde olması
  • Babanın velayet görevini kötüye kullanması

Hangi Durumlarda Çocuğun Velayeti Anneye Verilmez?

Şu durumlarda çocuğun velayeti anneye verilmez:

  • Çocuğun babayı tercih etmesi
  • Anne ve babanın ortak kararının babaya verilmesi yönünde olması
  • Annenin velayet görevini kötüye kullanması
  • Annenin yaşının çocuğun gereksinimini karşılayacak düzeyde olmaması
  • Annenin çocuğun eğitim ve sağlık gibi durumlarını karşılayamayacak durumda olması

Çocuğun velayeti, yukarıdaki durumların varlığında anneye verilmez.

Ayrıca Bakınız: Bebeğin Yüzünü Temizleme Yolları Nelerdir?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu