Sağlık ve Wellness

Çok Kafein Tüketmek Zararlı Mı?

‘Çok kafein tüketmek zararlı mı?’ sorusuna, kafein bağımlıları tarafından sık sık yanıt aranır. Gün içerisinde en çok tüketilen içeceklerin başında çay ve kahve gelmektedir. Bu içeceklerin hepsinde belli oranlarda kafein yer alır. Aşırı derece kafein tüketimi ise vücut sisteminin bozulmasına neden olur.

Gün içerisinde hemen hemen herkes fazla sayıda çay ve kahve tüketimi gerçekleştirmektedir. Özellikle ofislerde çalışanlar belirli aralıklar ile çay ve kahvelerini tazeleyerek işlerine devam etmektedir. Kafein, kahvenin içerisinde yer aldığı gibi çayın içerisinde de bulunur. Aynı zamanda çikolata ve enerji içeceklerinin içerisinde de kafein yer alır.

İçeriğinde kafeine sahip olan içecek ve yiyeceklerin çok sık tüketilmesi ilk olarak kişilerin bu ürünlere bağımlı hale gelmesine neden olur. Özellikle bu durum kahve kategorisinde çok sık meydana gelir. Kafein nedeni ile vücudun doğal çalışma sistemi bozulur ve kafein olmadan yapması gereken işlemleri yerine getiremez. Bu durum ilerleyen zamanlarda ise daha ciddi sağlık sorunlarının meydana gelmesine neden olur.

Kafein Kaygı Bozukluğuna Neden Olur

Çok fazla kafein içerikli gıda ve içecek tüketimi, kişilerde kaygı bozukluğunun meydana gelmesine neden olur. Kafein, kişilerin kendini yorgun hissetmesine neden olan adenozin isimli beyin kimyasalı ile bir savaş haline girer ve yorgunluk etkisinin ortadan kalkmasına neden olur. Aynı zamanda adrenalin salgılanmasına da neden olur. Yüksek dozda kafein tüketiminde ise bu etkilerin ikisi de artar. Bu nedenle insanlar kaygı bozukluğu sorunu ile karşı karşıya kalır.

Uyku Kalitesini Bozar

Özellikle sabahları uyanabilmek için kafeine sahip içeceklerin tüketilmesi çok sık tercih edilmektedir. Ancak bu durumun sık sık ve uzun süre tekrarlanması, vücudun dinlenmek için ihtiyacı olan uyku kalitesinin bozulmasına neden olacaktır. Yapılan araştırmalara göre kafeinin vücutta kalma süresi ortalama olarak beş saattir. Bu da demek oluyor ki, akşamları geç saatlerde kafein tüketilmemesi gerekiyor.

Sindirim Sorunları Kaçınılmaz Olur

Birçok kişi bağırsaklarının harekete geçmesi için özellikle kahve tüketimini tercih etmektedir. Sindirim sistemi üzerinde etkili olan kafeinin çok fazla tüketilmesi, müshil etkisi gösterir ve kişileri ishal olmasına neden olur.

Kas Yıkımı Meydana Gelir

Kas yıkımı olarak tabir edilen sağlık sorunu, kas liflerinin zarar görmesi olarak tanımlanabilir. Ancak kafeinin verdiği zarar bununla da sınırlı kalmıyor. Zarar gören kas lifleri kana karışır ve bu durum da böbrek yetmezliği gibi ciddi bir sağlık sorununa neden olur. Bu durum genellikle zararlı madde kullanımı, travma, zehirli hayan ısırığı ya da enfeksiyon ile kas gerginliği gibi nedenlerden meydana gelse de aşırı kafein tüketimi de bu sağlık sorununa neden olabilmektedir.

Kendine Bağımlı Yapar

Kafein kullanımının en büyük zararı, kişilerin kafeine bağımlı hale gelmesidir. Yüksek dozda tüketilen kafein hem fiziksel hem de psikolojik bağımlılığa neden olur. Bu konuya dair yapılan bir çalışmada, çalışmaya katılan bir grup kişiye on altı saat boyunca kafein içeren hiçbir şey verilmedi. Deneyin sonunda ise bu kişilerde bağ ağrısı, yorgunluk ve yoksunluk şikayetlerinin meydana geldiği tespit edildi.

Yüksek Tansiyon Sorunları

Yapılan araştırmalar neticesinde çok kafein tüketmek, kan basıncını artışı ile doğru orantılıdır. Bu nedenle nadiren kahve gibi kafein içerikli ürünleri tüketen kişilerin aniden kan basınçlarının yükseldiği ve buna bağlı olarak tansiyonunun da yükseldiği tespit edilmiştir. Yüksek tansiyon hastası olan kişilerin özellikle kafein içerikli ürünleri tüketmemesi gerekir.

Kalp Çarpıntısı

Çok kafein tüketmek, kişilerde kalp çarpıntısının meydana gelmesine neden olur. Uyarıcıları alarma geçiren kafein, kalp ritmi bozukluklarına da neden olabilmektedir. Kafeinin çok fazla tüketilmesinin diğer yan etkileri arasında ise yorgunluk ve sık idrara çıkma isteği yer almaktadır. Sağlık açısından büyük bir tehdit oluşturan kafeinin, günlük olarak ideal seviyelerde tüketilmesi gerekmektedir.

Ayrıca bakınız: Lenf Drenaj Zararlı Mı?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu