Sağlık ve WellnessUncategorized

Çok Terliyorum, Ne Yapmalıyım?

‘Çok terliyorum ne yapmalıyım?’ sorusu, arama motorlarında sık sık sorgulanmaktadır. Birçok kişi yaz mevsiminin dışında da sürekli terlediğinden dem vurmaktadır. Peki, aşırı terleme neden olur? ‘Çok terliyorum ne yapmalıyım?’ diyen biri hangi yolları denemelidir? İşte aşırı terlemeye dair tüm merak edilenler…

Vücut sıcaklığını sabit tutmaya yarayan bir fonksiyon olarak nitelendirilen terleme, birçok faktörün etkisi ile ortaya çıkabilir. Sıcak havalarda sıklık ile gözlenen bu durum, ortama uygun giyinmeme gibi sebeplerden de kaynaklanabilmektedir.

Terleme dış faktörlere bağlı olarak gelişebildiği gibi vücut fonksiyonlarında yaşanan değişimlere bağlı olarak da görülebilmektedir. Peki, çok terleyen biri ne yapmalı? Çok terlemenin nedenleri ve tedavi yöntemleri neler? İşte konuya dair tüm merak edilenler…

AŞIRI TERLEME NEDİR?

‘Hiperhidrozis’ olarak adlandırılan aşırı terleme durumu, fizyolojik terlemenin üzerinde yaşanan terlemeye verilen isimdir. Primer bölgesel aşırı terleme altta yatan herhangi bir hastalık olmadan, herkeste gözlenebilecek bir durumdur. Sekonder aşırı terleme ise farklı hastalıklara bağlı olarak gelişen bir durumdur. Diyabet, tiroid, obezite, alkolizm, solunum ve kalp yetmezliği, menopoz gibi durumların belirtileri arasında aşırı terleme gözlenebilir.

AŞIRI TERLEME BELİRTİLERİ NELERDİR?

Aşırı terleme belirtileri, primer ve sekonder türüne bağlı olarak farklılık gösterebilir. Primer bölgesel aşırı terlemede vücut kuruyken eller ve koltuk altı gibi belirli bölgeler terler. Bazı durumlarda yüz ve ayakların terlediği de görülebilir. Ayrıca uyku durumunda yaşanan terleme de primer bölgesel aşırı terleme durumunun belirtileri arasında yer alır. Gece terlemeleri sekonder tipte daha fazladır.

Haftada en az bir kez ortaya çıkan belirtiler, aşırı terleme tanısı için yeterlidir. Hasta şikayetleri yaşa bağlı olarak da değişebilmektedir. Çocukluk çağında klavyeyi kullanamamak, yazı yazarken kağıdın ıslanması, enstrüman çalarken elin kayması gibi belirtiler gözlenebilir. Yetişkinlerde ise tokalaşmaktan çekinmek, sosyal ilişkilerde kısıtlanma hissi gibi farklı belirtiler ortaya çıkabilir.

Tüm bunların haricinde; terlemenin çift taraflı olması, genetik faktörler ve 25 yaş öncesi dönemde ortaya çıkan şikayetler de aşırı terlemenin belirtileri arasında yer almaktadır.

AŞIRI TERLEMENİN NEDENLERİ NELERDİR?

Sekonder aşırı terlemeye; diyabet, obezite, tiroid, menopoz, kalp yetmezliği ve solunum yetmezliği gibi rahatsızlıklar sebep olabilir.

Primer bölgesel aşırı terlemede ise neden tam olarak bilinmemektedir. Hastaların yaklaşık olarak yüzde 60- 80’inde aile öyküsüne rastlanmaktadır.

AŞIRI TERLEME NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Aşırı terleme durumunun tedavi edilebilmesi için öncelikle bu duruma sebep olan alt faktörün ortadan kaldırılması gerekmektedir. Yani diyabet, tiroid, obezite gibi rahatsızlıkların kontrol altına alınması halinde aşırı terleme belirtileri de zaman içerisinde hafifleyecektir.

Aile öyküsüne bağlı olarak aşırı terleme teşhisi konulan kişilere ise farklı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Her tedavinin avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır.

Aşırı terleme tedavisinde kullanılan bazı yöntemler şu şekildedir:

  • Krem ve deodorant spreyler kullanılabilir. Bu tedavi yönteminin geçerlilik süresi birkaç saattir.
  • Botoks yöntemi ile aşırı terlemenin yaşandığı bölge kontrol altına alınabilir. Bu yöntemin geçerlilik süresi el bölgesi için 3 ay, koltuk altı bölgesi için ise 6 aydır.
  • Aşırı terleme ameliyatı, bu sorundan şikayetçi olan kişiler için geliştirilmiş olan kalıcı bir tedavi yöntemidir.

AŞIRI TERLEME İÇİN HANGİ DOKTORA GİDİLİR?

Genel terleme sorunlarının tedavileri için göğüs hastalıkları veyahut da dahiliye doktoruna başvurulabilir. Terleme durumu tüm vücutta ise dahiliye doktoru temel sebepleri bulabilmek için testler yapacaktır. Ancak terleme yalnızca el ve koltuk altı bölgesinde ise bölgesel çözüm üretecek doktorlar tercih edilebilir. Örneğin botoks için bir dermatologdan destek alınabilir. Kalıcı çözüm için ameliyat olmak isteyenlerin ise deneyimli bir göğüs cerrahına müracaat etmeleri gerekmektedir.

Ayrıca bakınız: Aşırı Terleme Neden Olur, Nasıl Geçer?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu