Rehberler ve İpuçları

ÇÖZGER Raporu İptal Nasıl Yapılır?

ÇÖZGER raporu iptal edilebilmesi için raporu alan ebeveyn ya da vasi kişinin raporu almış olduğu İl Sağlık Müdürlüğüne başvuruda bulunması gerektir. Başvuru, ÇÖZGER raporu iptal talep eden bir dilekçe şeklinde olmalıdır. Dilekçe ekinde özel ihtiyaç sahibinin kimlik fotokopisi ve sağlık raporu gibi çeşitli belgeler bulunmalıdır.

ÇÖZGER Raporu Nedir?

ÇÖZGER raporu, özel gereksinimleri olan çocukların sahip olabilecekleri bir rapordur. Bu rapor sayesinde çocuğun özel gereksinimi olan ilaçlar ya da medikal cihazlar gibi şeyler konusunda çocuğun devlet desteklerinden faydalanması mümkün olur. Buna ek olarak ÇÖZGER raporu, çocuğun özel eğitim okullarında eğitim görebilmesi ya da okullarda bazı derslerden muaf edilebilmesi gibi konular için de önemlidir.

ÇÖZGER Raporu Olan Nelerden Faydalanır?

ÇÖZGER raporu olan çocukların faydalanacakları, raporda yazan orana göre değişiklik gösterebilir. Ancak, genel olarak ÇÖZGER raporu olan çocukların yararlandıkları şeyler başlıca şunlardır:

  • ÖTV indiriminden faydalanmak
  • Fizyoterapi almak
  • Medikal cihazlardan faydalanmak
  • Engelli kartı sahibi olmak
  • Evde bakım yardımı almak
  • Özel eğitimden faydalanmak
  • Çeşitli muafiyetlerden faydalanmak
  • Engelli maaşı almak

ÇÖZGER Raporu Oranları Nasıldır?

ÇÖZGER raporu derecelendirmeleri engellilik oranına göre başlıca şu şekildedir:

  • Hafif düzeyde Özel Gereksinimi Vardır (HÖGV): 20-39
  • Hafif düzeyde Özel Gereksinimi Vardır (HÖGV): 40-49
  • Orta düzeyde Özel Gereksinimi Vardır (OÖGV): 50-59
  • İleri düzeyde Özel Gereksinimi Vardır (İÖGV): 60-69
  • Çok ileri düzeyde Özel Gereksinimi Vardır (ÇİÖGV): 70-79
  • Belirgin Özel Gereksinimi Vardır (BÖGV): 80-89
  • Özel Koşul Gereksinimi Vardır (ÖKGV): 90-99

ÇÖZGER Raporu Oranı Kaç Olmalı?

ÇÖZGER raporu ile kişinin bazı haklardan faydalanabilmesi için en az %20 oranında özel gereksinim ihtiyacına sahip olmalıdır. Bunun altındaki özel ihtiyaç gereksinimleri ÇÖZGER raporlarına dahil edilmez. Yani, %20 oranından daha az özel ihtiyaç gereksinime ihtiyaç duyan kişilerin ÇÖZGER raporuna sahip olmaları mümkün değildir.

ÇÖZGER Raporu Sorgulama Nasıl Yapılır?

ÇÖZGER Raporu Sorgulama

ÇÖZGER raporu sorgulama için birden fazla yöntem kullanılabilir. Kullanılabilecek ilk yöntem, e-nabız sistemine giriş yapmıştır. e-nabız sistemine giriş yaparak ÇÖZGER raporu da dahil olmak üzere tüm raporlarınızı görüntülemek için ana sayfada bulunan raporlarım butonuna tıklamanız gerekir. Kullanılabilecek diğer yöntem de https://www.turkiye.gov.tr/saglik-e-imzali-cocuk-ozel-gereksinim-raporlari-sorgulama linkine tıklayarak e-Devlet üzerinden rapor görüntülemektir. Çocukların raporlarına aileleri e-Devlet sistemi üzerinden erişebilirler.

ÇÖZGER Raporu Zararları Nelerdir?

ÇÖZGER raporunun zararları, aslında çocuğun ihtiyacı olmadığı halde adına ÇÖZGER raporu çıkartılması üzerine söz konusu olabilecek zararlardır. Öncelikle böyle bir durumun yasaya aykırı olduğunu ve bu duruma dahil olan herkesin hukuken suçlu bulunabileceğini unutmamalısınız. Buna ek olarak özel ihtiyaç sahibi olmadığı halde ÇÖZGER raporu sahibi olan kişiler, örgün eğitime kayıt yaptırma ve çeşitli meslekleri yapma gibi konularda problem yaşayabilirler.

Özel Gereksinimi Vardır Ne Demek?

Özel gereksinimi vardır ifadesi, ÇÖZGER raporlarında geçen bir ifadedir. Bu ifade, söz konusu olan bireyin çeşitli sağlık durumlarından dolayı medikal cihaz ya da bakım gibi çeşitli şeylere ihtiyaç duyduğunu ifade eder. Burada kastedilen özel gereksinimin içeriği, söz konusu olan bireyin ÇÖZGER raporunda yazan orana göre değişiklik gösterir. Örnek olarak özel koşul gereksinime sahip olan yani raporu %90 üzerinde olan bireyler, evde bakım gibi büyük desteklerden faydalanabilirken hafif düzeyde özel gereksinimi olan yani %39 oranının altında özel gereksinime ihtiyaç duyan bireyler otobüsleri ücretsiz kullanma gibi daha küçük desteklerden faydalanırlar.

Ayrıca Bakınız: Temel Fatura İptali Nasıl Yapılır?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu