Sağlık ve Wellness

Çürük Diş Çekilmezse Ne Olur?

Çürük dişin çekilmezse diş ve ağız sağlığı açısından büyük bir tehlike oluşturur. Diş minesinin aşındığı durumlarda meydana gelen çürük diş çekilmediği zaman kanda zehirli bir etkiye neden olabilir. Bakteri topluluğunun diş minesi üzerine birikmesinden sonra asit üretir. Asitler dişin yavaşça çürümesine neden olur. Diş çürüğünün yarattığı en büyük etki diş kaybıdır. Eğer önlem alınmazsa diş kaybından daha ciddi sorunlar yaratır. Çürük diş çekilmezse aşağıda yer alan sağlık sorunları meydana gelir:

  • Çürük dişin yarattığı en büyük sorun şiddetli diş ağrısıdır. Sinirlere yakın olan dişteki çürüğün verdiği ağrı günlük yaşamın sağlıklı bir şekilde ilerlemesinin önüne geçer.
  • Çürük diş çekilmezse bir süre sonra enfeksiyon oluşturur. Buna neden olan şey dişin her yanına yayılan bakterilerdir. İltihaplı apse oluşma ihtimalinin yanı sıra sağlıksız bir ağız yapısına sahip olmakla sonuçlanır.
  • Dişteki çürüğün zamanında tedavi edilmemesi dişin tamamen kaybedilmesi anlamına gelebilir. Diş kaybı çiğneme ve konuşma açısından olumsuz sonuçlar yaratmasının yanı sıra estetik açıdan kötü bir görüntüye neden olur.
  • Çürük dişin etkisi çene kemiklerinde ortaya çıkar. Çene kemikleri konumu gereği dişleri destekleme görevine sahiptir. Dişin çürümesi çene kemiklerinin zayıflaması anlamına gelir. Ağız içi hastalıklarına davetiye çıkaran bu durum yüz şeklinin değişmesiyle sonuçlanır.

Çürük Diş Nasıl Tedavi Edilir?

Çürük Diş Nasıl Tedavi Edilir

Çürük dişin tedavisi hastanın durumuna ve çürüğün ne kadar ilerlediğine bağlı olarak değişiklik gösterir. Çürüyen dişin çekilmesi her hasta için ideal tedavi yöntemi değildir. Dişi kurtarmak için tedavi yapma seçeneği özellikle hastalığın ilk zamanlarında daha çok tercih edilen bir yöntemdir. Çürük diş tedavisi için aşağıda yer alan uygulamalar yapılır:

  • Erken aşamadaki çürük diş temizlenerek tedavi edilebilir. Sinirlere ve diğer dişlere zarar vermediği tespit edilen dişteki çürük kısım temizlenir. Temizleme işleminden sonra dişe dolgu yapılır. Diş şekillendirildikten sonra tedavi tamamlanmış olur.
  • Dişteki çürüğün ilerlediği senaryolarda kök kanal tedavisi uygulanır. Bu tedavi yöntemi dişteki enfeksiyonu yok etme amacı taşır. Dişin içi temizlendikten sonra enfeksiyon kapan dokular çıkarılır. Daha sonra dolgu yapılarak kanal kök tedavisi tamamlanır.
  • Çürüğün çok ilerlediği ve kurtarma tedavilerinin yetersiz kaldığı senaryoda diş çekilir. Diş çekme işlemi her ne kadar bazı sorunlara yol açsa da çürüğün ağızda oluşturabileceği sağlık sorunlarına karşı en iyi tedavi yöntemidir. Diş çekildikten sonra hasta diş implantı ya da diş köprü uygulaması gibi tedavi yöntemleriyle eksik dişini giderebilir.

Dişteki Çürük Diğer Dişlere Geçer Mi?

Dişteki çürüğün diğer dişlere geçmesi yüksek bir ihtimaldir. Çürük ilerlemeye devam ettiği için tedavi edilmezse iltihaplanmaya kadar gidebilir. Şiddetli ağrıya neden olan bu durum hastanın diğer dişlerinde de çürük olması anlamına gelebilir. Ağızda çürük diş görülmesi durumunda bir doktora görünmek gerekir.

Çürük Diş Belirtileri Nelerdir?

Çürük Diş Belirtileri Nelerdir

Çürük dişin belirtileri kendini ağrı şeklinde gösterir. Dişler hassaslaşır. Dişte ve diş etinde sızı oluşur. Çürük her zaman dişin rengini değiştirir. Siyah ve kahverengi lekeler dişin etrafını sarmaya başlar. Diş kırığı ve iç kısmının çatlaması çukur oluşumuna sebep olur. İlerleyen vakalarda apse ve iltihap görülür. Yüzde şişlik ve kızarıklık meydana gelir.

Dişin Çürümemesi İçin Ne Yapmak Gerekir?

Dişin çürümesi için yapılacaklar rafine, şekerli ve nişastalı gıdalardan uzak durmaktır. Bunlar yerine doğal içerikli gıdalar tüketmek çürük riskini azaltır. Günde en aza iki kere diş fırçalamak diş ve ağız sağlığını korumaya yarar. Dişi fırçaladıktan sonra işlenmiş gıda tüketmemek gerekir. Çürük diş oluşmaması için gargara ve diş ipi de kullanılabilir.

Ayrıca Bakınız: Cinsel İlişkiden Sonra Sistit Neden Olur?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu