Sağlık ve Wellness

Dermatoloji ve Cildiye Aynı Mı Arasındaki Farklar?

Dermatoloji ve cildiye aynı şeyi ifade eden farklı terimlerdir. Cildiyegenellikle halk arasında kullanılan isimdir. Dermatoloji ise genellikle tıp konusunda uzman kişilerin kullandıkları terimler arasındadır. Ancak, özet olarak dermatoloji ve cildiye aynı şeyi ifade eder.

Dermatolog Nedir?

Dermatolog, dermatoloji alanında uzmanlaşmış olan hekimdir. Dermatologlar, ülkemizde diğer farklı alanlardaki uzmanlar gibi 6 yıl tıp okuduktan sonra alanları üzerine eğitim alan ve çalışmalar yapan kişilerdir. Dermatologların görevleri sanılanın aksine yalnızca sivilce ve akne oluşumuna yardımcı tedaviler için destek vermek değildir. Dermatologlar, cilt üzerinde oluşan tüm hastalıklar için eğitim almış kişilerdir. Buna ek olarak ağız içi hastalıklar ve cinsel yolla bulaşan hastalıkların tanısında da dermatologların bilgileri ve yetkileri vardır.

Dermatoloji Cildiye Randevusu Nasıl Alınır?

Dermatoloji Cildiye Randevusu Nasıl Alınır

Dermatoloji cildiye randevusu almak için yapılması gereken işlemler, hangi hastaneden ve doktordan randevu olmak istediğinize göre değişiklik gösterebilir. Uygun olan devlet hastanesinden ve doktordan randevu almak isterseniz e-Nabız uygulaması ve Alo 182 MHRS randevu hattını kullanabilirsiniz. Buna ek olarak üniversite hastanelerinden özel olarak randevu almak isterseniz söz konusu olan üniversite hastanesinin telefonunu aramanız gerekir. Özel hastane ve poliklinikler ise WhatsApp destek hattı ya da çağrı merkezi gibi birçok kanaldan randevu hizmeti vermektedirler.

Cildiye Doktoru Estetik Yapar Mı?

Cildiye doktorunun estetik yapması mümkündür. Cildiye doktorları, mezoterapi ya da Somon DNA aşısı gibi ameliyatsız yöntemler ile yapılan estetik işlemleri gerçekleştirebilirler. Zaten bu tür işlemlerin herhangi bir eğitim almamış olan güzellik uzmanları tarafından değil cildiye doktorları tarafından gerçekleştirilmeleri gerekir. Dermatoloji ve Cildiye doktorlarının en çok gerçekleştirdikleri estetik işlemler başlıca şunlardır:

  • Mezoterapi
  • Somon DNA
  • Mezolift
  • Paris Işıltısı
  • Burun Dolgusu
  • Çene Dolgusu
  • Bişektomi
  • PRP
  • Dermapen
  • Akustik Dalga Tedavisi
  • Botoks
  • Elmacık Kemiği Dolgusu

Cildiye Dermatoloji Hangi Hastalıklara Bakar?

Cildiye dermatolojinin baktığı hastalıklar oldukça fazladır. Dermatoloji ya da halk arasında bilinen adı ile cildiye bölümünün baktığı hastalıklar başlıca şunlardır:

  • Frengi
  • Akne ve Sivilce problemleri
  • Saç dökülmesi
  • Özel bölgelerde dışta meydana gelen hastalıklar
  • Kurdeşen

Dermatolojik Muayene Ne Demek?

Dermatolojik Muayene Ne Demek

Dermatolojik muayene çeşitli yöntemler ile deri hastalıklarının incelendiği muayenedir. Dermatolojik muayenelerde en çok kullanılan yöntem gözlemdir. Dermatologlar alanlarında uzman oldukları için birçok deri hastalığını gözlem ile saptayabilirler. Buna ek olarak kan tahlilleri gibi patolojik yöntemler de dermatolojik muayene için kullanılabilir. 

Dermatolojik Onay Nedir?

Dermatolojik onay, günümüzde internet kullanımının ve dolayısıyla online alışverişin yaygınlaşması ile popüler hale gelmiş bir yerimdir. Dermatolojik onay, çeşitli cilt problemleri ya da cilt bariyerinin desteklenmesi gibi durumlar için kullanılan ilaçların almaları gereken onaylardır. Bu onaylar, ilaçların vaat ettikleri faydaları sağlayıp sağlamadıklarına ve kişinin genel sağlığı üzerinde olumsuz etki yaratıp yaratmadıklarına bağlı olarak verilir.

Dermatolojik onay almış cilt ürünlerini kullanmak oldukça önemlidir. Bu durumun sebebi dermatolojik onay alamamış cilt ürünlerinin cilde ve hatta genel sağlığa oldukça zararlı olabilmesidir. Dermatolojik onay, cilt ürünlerinin paketlerinin üzerinde yer alır. Ancak, yer alan onay damgaları zaman zaman sahte olabilir. Bu durumu kesinleştirmek için QR ile barkod okutma ya da barkot numarasını sorgulama gibi işlemler yapılabilir. Bu sayede cildiniz için kullanacağınız ilaçların güvenli olduğundan emin olabilirsiniz.

Dermatolojik Yama Testi Nedir?

Dermatolojik yama testi, halk arasında alerji testi olarak da bilinir. Dermatolojik yama testinde hastanın cildine çeşitli maddeler temas ettirilerek kişinin bu maddelerden hangisine karşı alerjisi olduğu saptanır. Dermatolojik yama testi Dermatoloji ve Cildiye bölümleri için çok önemli ve belirleyici bir testtir.

Ayrıca Bakınız: Vücutta Pire Olduğu Nasıl Anlaşılır?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu