Çevre

Difenbahya Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Difenbahya çiçeği bakımı, bitki severler tarafından sık sık sorgulanmaktadır. Peki, difenbahya çiçeği nedir? Difenbahya çiçeği bakımı nasıl yapılır? İşte difenbahya çiçeğine dair tüm merak edilenler…

Tropikal bir bitki olan difenbahya çiçeği, birçok kişinin evinde süs bitkisi olarak bulunmaktadır. ‘Ağlayan çiçek’ olarak da bilinen bu bitkinin anavatanı ise Güney Amerika, Batı Hint Adaları ve Meksika’dır.

Uzun ve gösterişli yaprakları ile dikkat çeken difenbahya çiçeği, belli bir toprak türüne ihtiyaç duymadığı için rahatlıkla yetiştirilebilir. Yanı sıra bu çiçeğin gelişiminde yalnızca sulamaya ve sıcaklığa dikkat edilmesi, solma ihtimalinin de bir hayli düşük olduğunu gösterir. Peki, difenbahya çiçeğinin bakımı nasıl olmalıdır? Difenbahya çiçeği nasıl çoğaltılır? İşte çiçeğe dair tüm merak edilenler…

DİFENBAHYA ÇİÇEĞİNİN BAKIMI NASIL YAPILMALIDIR?

Difenbah çiçeği, aydınlık alanlardan hoşlanan bir çiçek türüdür. Bu sebep ile bu çiçeğin evin en çok güneş gören, en aydınlık noktasına konulması gerekmektedir. Güneş ışığını direkt olarak değil filtreli olarak almayı seven bu bitkinin doğrudan balkona konulmasına gerek yoktur.

Kış aylarında mümkün olduğunca güneş ışığından yararlanması gereken difenbahya çiçeği, aksi takdirde solmaya başlayacaktır.

Difenbahya çiçeğinin yaprakları, güneş aldığı noktaya doğru uzar. Bu neden ile yaprakların eşit uzayabilmelerini sağlayabilmek için gün içerisinde çiçek sık aralıklar ile döndürülmelidir.

Difenbahya çiçeğinin toprak formu antoryum, yelken ve devetabanı çiçekleri ile aynıdır. Ağır ve sıkı topraklar bu çiçek türü için hiç uygun değildir. Çiçeğin sağlıklı gelişimi için gevşek yapılı ve hava gözenekleri olan toprak çeşitleri tercih edilmelidir.

DİFENBAHYA ÇİÇEĞİ NASIL SULANMALIDIR?

Difenbahya çiçeği ile ilgili merak edilen bir diğer konu da sulama başlığı ile ilgilidir. Çiçeğin nasıl sulanması gerektiği birçok kişi tarafından merak edilmektedir.

Difenbahya çiçeğinin toprağı kurumadan sulanması tavsiye edilmemektedir. Sulama yaparken ise suyun toprağın her noktasına eşit miktarda temas ettiğinden emin olunması gerekmektedir. Aksi takdirde bitkinin bir bölümü gelişip bir bölümü solabilir. Ayrıca bu çiçeğin her daim aynı ölçüde sulandığından da emin olunması gerekir.

Difenbahya çiçeğini havaların ısınmaya başlaması ile birlikte haftada 2 kez sulamak gerekir. Kış aylarında ise bu uygulama için haftada 1 gün ayırmak yeterli olacaktır.

DİFENBAHYA ÇİÇEĞİ HAKKINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Difenbahya çiçeği soğuk havalardan hoşlanmaz. Bu sebep ile çiçeğin sağlıklı bir şekilde gelişmeye devam edebilmesi için kış aylarında ortam sıcaklığının 10- 12 derece aralığında olmasına özen gösterilmesi gerekir.

Çiçeğin sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için yılın belirli günlerinde budanması gerekir. Aksi takdirde yapraklarda sararmalar hatta çürümeler dahi gözlenebilir. Çürüyen yapraklar bir makas yardımı ile kesilebilir. Bu, çiçeğin geri kalanının sağlıklı bir şekilde gelişmesine katkı sağlayacak bir işlemdir.

Difenbahya çiçeği farklı çiçekler ile aynı ortamda olmaktan hoşlanmaz. Özellikle birçok çiçeğin bulunduğu yaşam alanlarında difenbahya çiçeği için özel olarak bir ortam hazırlanması gerekir.

Difenbahya çiçeği ile ilgili mutlaka dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da öz suyudur. Çiçeğin öz suyunun zehirli olduğu bilinmektedir. Bu neden ile özellikle çocukların ve evcil hayvanların çiçekten uzak durmaları sağlanmalıdır.

DİFENBAHYA ÇİÇEĞİ NASIL ÇOĞALTILIR?

Difenbahya çiçeği ilkbahar mevsiminde çoğaltılabilir. Tabi bu durum, ilkbahar mevsiminin ılık geçtiği bölgeler için geçerlidir. Eğer baharın soğuk geçtiği bölgelerde iseniz çoğaltma işlemi için yaz aylarını bekleyebilirsiniz.

Difenbahya çiçeğini çoğaltma işlemi için bitkinin üzerinde bulunan birkaç dal gövdeden bir tanesini kesin ve su dolu bir bardağın içinde köklenene kadar bekletin. Köklenen dalı uygun bir saksıya ekebilirsiniz.

Ayrıca bakınız: Çiçekleri Coşturmak İçin Ne Yapmalı?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu