Rehberler ve İpuçları

Doğalgaz Yardımı Kimlere Veriliyor? Şartları

‘Doğalgaz yardımı kimlere veriliyor?’ sorusuna, arama motorları üzerinden sık sık yanıt aranmaktadır. Peki, bu yardıma nasıl başvuru yapılır? 2024 doğalgaz yardımı ne kadar? İşte ayrıntılar…

Aile ve sosyal Hizmetler Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin sosyal bir devlet olma misyonunu yüklenmiş olan kurumların başında gelmektedir. Bakanlık, toplumun dezavantajlı gruplarına çok çeşitli kategoriler altında nakdi ve ayni yardımlarda bulunmaktadır. Bu kapsamda bakanlığın ihtiyaç sahiplerine destek verdiği alanlardan biri de fatura ödemeleridir.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, ihtiyaç sahiplerinin faturalarını üstlenmektedir. Elektrik faturalarının yanı sıra doğal gaz faturaları da bir süredir bakanlık tarafından karşılanmaktadır. Senelerdir yürürlükte olan yakacak yardımına ek olarak devreye girmiş olan doğal gaz tüketim desteği, doğal gaz alt yapısı bulunan evlerde yaşayan ve faturalarını ödemekte güçlük çeken vatandaşları kapsamaktadır. Peki, doğal gaz tüketim desteği başvuru şartları nelerdir? Doğal gaz tüketim desteğine kimler, nasıl başvuru yapabilir? İşte yardım modeline dair tüm merak edilenler…

DOĞAL GAZ TÜKETİM DESTEĞİ NEDİR?

Doğal gaz tüketim desteği, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından finanse edilen bir yardım modelidir. Bu yardım modeli pandemi sonrasında devreye girmiştir.

Doğal gaz tüketim desteği, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın diğer modellerinde olduğu gibi ihtiyaç sahiplerini kapsamaktadır. Bu yardım modeli çerçevesinde belirlenmiş olan kriterleri sağlayan ihtiyaç sahipleri, yılın belirli bir dönemi boyunca bakanlıktan fatura desteği alır. Fatura destekleri hesaplara aktarılmaz yalnızca fatura ödeme işlemleri esnasında güncel borçtan düşülür.

DOĞAL GAZ TÜKETİM DESTEĞİ BAŞVURU ŞARTLARI NELER?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından finanse edilen doğal gaz tüketim desteğine kimlerin başvuru yapabilecekleri merak edilmektedir. Bu kapsamda arama motorlarında sıklık ile ‘doğalgaz yardımı kimlere verilir?’ sorgulaması yapılmaktadır.

Bakanlık doğal gaz tüketim desteğini yalnızca ihtiyaç sahiplerine vermektedir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının başvurularına açık olan bu yardım modeline 3294 sayılı Kanun kapsamında ihtiyaç sahibi olduklarına kanaat getirilmiş olan tüm vatandaşlar başvuru yapabilmektelerdir.

3294 sayılı Kanun çerçevesinde ihtiyaç sahibi olarak değerlendirilen kişilerin hane içi kişi başına düşen aylık gelirlerinin net asgari ücretin 3’te 1’inden az olması gerekmektedir. Bu tutar 2024 yılı için 5.667,37 TL olarak hesaplanmıştır.

DOĞAL GAZ TÜKETİM DESTEĞİ NE KADAR SÜRELİĞİNE VERİLİR?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı doğal gaz tüketim desteğini ekim- mayıs dönemlerinde ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaktadır. 8 aylık süreci kapsayan bu destek ihtiyaç sahiplerinin yanı sıra kronik hastalıklar ile mücadele edilen kişilere de verilmektedir.

DOĞAL GAZ TÜKETİM DESTEĞİ NE KADAR 2024?

Doğal gaz tüketim desteği senelik bin 500 TL ila 3 bin 500 TL aralığında değişiklik göstermektedir. Aylık 188 TL ila 438 TL aralığına karşılık gelen bu yardım türünde ödemeler her ay için hesaplanır ancak 2 ayda bir olacak şekilde hesaplara aktarılır.

DOĞAL GAZ TÜKETİM DESTEĞİ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın yönetiminde olan doğal gaz tüketim desteğine e- Devlet sistemi üzerinden online olarak başvuru yapılabilmektedir. 18 yaşın üzerinde olan hane üyelerinden herhangi biri T. C. kimlik numarası ve şifresi ile sisteme giriş yaparak ailesi adına doğal gaz tüketim desteği başvurusunda bulunabilir.

Yapılan doğal gaz tüketim desteği başvurusunun olumlu sonuçlanması durumunda kişinin herhangi bir hesap açmasına gerek yoktur. Bakanlık o kişilere 2 ayda bir olacak şekilde otomatik olarak ödeme gerçekleştirecektir. Ödemeler PTT hesaplarına aktarılacaktır. Doğal gaz faturası ile PTT şubelerine giden kişiler, sistem üzerinden tüketim desteğinden yararlanabileceklerdir.

Ayrıca bakınız: İLKSAN Doğum Yardımı Nasıl Alınır?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu