Sağlık ve Wellness

Doğumdan Sonra Rahim Toparlanması İçin Ne Yapmalı?

Doğumdan sonra rahmin toparlanması belirli bir süre içinde kendiliğinden gerçekleşir. Çoğul bebek görülen bazı durumlarda karnın büyümesi ve vücudun sarkması daha sık görülür. Doğumun normal ya da sezaryen olması kilo üzerinde herhangi bir etkiye sahip değildir. Bununla birlikte normal doğum yapan kadınların vücudunun toparlanması daha hızlı olur. Doğum sonrasında annelerin regl acısına benzer bir acı çektikleri görülür. Doğumdan sonra rahim toparlanması için doğal bir süreçtir.

Doğumdan Sonra Rahim Toparlanması Ne Zaman Gerçekleşir?

Doğumdan Sonra Rahim Toparlanması Ne Zaman Gerçekleşir

Doğumdan sonra rahim toparlanmasının gerçekleşmesi için gereken zaman her kadın için farklılık gösterir. Normal doğum yapan kadınların iyileşme süreci ortalama olarak 6 ile 8 hafta arasındadır. Eğer doğumdan sonra bir komplikasyon görülmezse kısa bir zaman içinde vücut eski haline döner. Doğum sonrası rahmin toparlanması için gereken iyileşme süreçleri şunlardır:

  • Doğumdan sonraki 24 saat içinde vücutta değişimler başlar. Rahim kasıldığı için hafif ağrılar hissedilir. Pelvik bölgede rahatsızlık yaşanır. Kasılmalar doğumdan sonra görülen kanaların azaltılması için gereklidir.
  • İlk hafta boyunca kanamalar devam eder. Bu süreçte lohusalık dönemi başlar. Vücudun iyileşme süreci başlar. Ağrı hissi bu süreç içinde kendini göstermeye devam eder. Kadınların iyileşmek için dinlenme ve beslenme sürecine dikkat etmesi gereklidir.
  •  6 haftadan sonra ameliyat dikişleri iyileşmeye başlar. Vücut eski haline döndüğü için hissedilen ağrı ve rahatsızlık önemli ölçüde ortadan kalkar. Egzersizler başlanması gereken bu dönemde yorgunluk hissi devam eder.
  • 8 haftadan sonra vücudun iyileşmesi tamamlanır. Doğum öncesindeki günlük yaşam devam ettirilebilir. Bazı kadınlar iyileşme sürecini daha geç ya da daha erken tamamlayabilir.

Hangi Cerrahi Müdahalelerle Doğumdan Sonra Rahim Toparlanması Gerçekleşir?

Cerrahi müdahalelerle rahmin toparlanması bölgedeki kasların işlevini yitirdiği durumlarda gerçekleşir. Kadının yaşına ve yaptığı doğum sayısına bağlı olarak vajinal hassasiyet ve kas kaybı gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Doğal bir süreç olarak işleyen bu durumu tersine çevirmek için bazı kadınlar cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyar. Doğumdan sonra rahim toparlanması için yapılan işlemler şunlardır:

Vajinal Daraltma: Genel anestezi altında kısa bir sürede yapılan bu işlem kadınların cinsel bölgesindeki rahatsızlığından dolayı yapılır. Vajinanın hassasiyet ve kas kaybı yaşaması cinsel ilişki sırasında taraflara rahatsızlık verir. Vajinal gençleştirme olarak da bilinen bu yöntem ilişki esnasında orgazm süresini de arttırır.

Vajinoplasti: Vajinal kanalın gelişmesi durumunda yapılan işlemlere verilen genel bir addır. Lazerle vajina daraltma, perineoplasti ve hyalüronik asitle vajinoplasti bu grupta yer alır. Vajina bölgesinde fonksiyon kaybı yaşayan kadınların mesane ve üretra kasları da etkilenir. Bu nedenle idrar kaçırırlar. Bir ya da birden fazla doğum yapan kadınlar bu cerrahi işlemden yararlanabilir.

Doğumdan Sonra Deformasyonlardan Nasıl Geçer?

Doğumdan Sonra Deformasyonlardan Nasıl Geçer

Doğumdan sonraki deformasyonların geçmesi için genel olarak spor ve dengeli beslenme gerekir. Bazı kadınların eski formuna dönmesi için bazı cerrahi işlemlere başvurması gerekebilir. Hamilelik esnasında aşırı yağlanma sorunu yaşayan kadınlar liposuction işlemini uygular. Meme bölgesinde meydana gelen sarkma ve yağlanma için çeşitli cerrahi işlemler bulunur. Vücut germe, meme küçültme ya da asimetrik memeleri aynı boya getirmek için müdahaleler yapılır.

Doğumdan Ne Kadar Sonra Ameliyat Olunur?

Doğumdan sonra ameliyat olmak için en az 6 ayın geçmesi gerekir. İyileşme dönemi tamamlanmadan ameliyat olmak ruhsal ve bedensel açıdan yıpratıcı bir etki verir. Doğal iyileşme sürecini geçirip uzman desteği almak en sağlıklı yöntemdir. Doğumdan sonra rahim toparlanması gibi sorunlar hala devam ediyorsa bir doktora danışmakta yarar var.

Ayrıca Bakınız: Akciğerleri Açmak İçin Ne Yapmalı?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu