Rehberler ve İpuçları

Dul Maaşı Kesilir Mi, Ne Zaman Kesilir? Şartları

‘Dul maaşı kesilir mi?’ sorusu, hali hazırda maaş hizmetinden yararlanan kişiler tarafından arama motorlarında sık sık sorgulanır. Peki, dul maaşı nedir, kimlere verilir? Dul maaşı hangi durumlarda kesilir? İşte konuya ilişkin tüm merak edilenler…

Sosyal Güvenlik sistemi, Türkiye’de yaşayan milyonlarca kişi açısından son derece avantajlı uygulamalar barındıran bir sistemdir. Bu sistemde kişinin yalnızca emekli olması değil, hastalık ve vefat gibi durumlarda da korunması sağlanır.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yürütülen Sosyal Güvenlik sistemi, ilk olarak kişinin sigortalı olarak çalıştırılmasını zorunlu tutar. Bu sayede hem çalışan hem de işveren yasalar ile koruma altına alınmış olur. Çalışma hayatı boyunca işveren tarafından yatırılan primler, kişinin emekli maaşı tutarının hesaplanmasında etkili olur.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenmiş olan şartları yerine getiren herkes, sistem dahilinde emekli olmaya hak kazanır. Sigortalı kişi eğer şartları sağladığı dönem içerisinde vefat ederse bu kez de yakınları sistem tarafından koruma altına alınır. Kişinin saklı hakları eşine ve çocuklarına aktarılır.

Vefat eden sigortalının maaşı, evli ise eşine bağlanır. Bu maaş ‘dul aylığı’, ‘ölüm aylığı’ gibi isimler ile anılır. Peki, dul aylığı daimi bir uygulama mı? Dul maaşı kesilir mi? İşte konuya dair tüm merak edilenler…

DUL MAAŞI NEDİR?

Sosyal Güvenlik sistemi doğum anından vefat anına hatta sonrasına kadar düzenli olarak işleyen bir sistemdir. Sigortalıların vefatları durumlarında sistem yakınları korumaya geçer. Bu kapsamda ölen kişinin maaşı ‘dul aylığı’ olarak eşine bağlanır. Bu aylık, vefat eden sigortalının çocukları olması durumunda farklı oranlarda bağlanarak kişinin mağduriyetinin giderilmesine katkı sağlar.

DUL MAAŞI BAĞLAMA ORANI

Vefat eden sigortalının ardından bıraktığı yakınlarını ilgilendiren ölüm aylığı, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenmiş olan oranlarda kişilerin hesaplarına aktarılır. Bu kapsamda eğer kişi evli ise ve eşi çalışmıyorsa maaş bağlama oranı yüzde 75 olarak belirlenir. Eğer kalan eş çalışıyor veyahut da hali hazırda emekli maaşı alıyor ise bu kez bağlama oranı yüzde 50 olarak uygulanır.

Vefat eden sigortalının eşi ve bir çocuğu varsa eşe yüzde 60, çocuğa ise yüzde 30 oranında maaş bağlanır. Çocuk sayısı 2 ise eşe yüzde 50, çocuklara ise yüzde 25’erlik oranda ödeme yapılır.

DUL AYLIĞI KESİLİR Mİ?

Vefat eden eşinden kalan maaşı Sosyal Güvenlik Kurumu’nun belirlemiş olduğu oranda alma hakkı bulunan kişi, kriterleri sağlaması durumunda ömrü boyunca uygulamadan yararlanmaya devam eder. Ancak ‘Dul aylığı kesilir mi?’ sorusuna ‘Evet’ şeklinde yanıt verilir. Yani, SGK’nın belirlediği kriterlerin dışına çıkan eşler, ölüm aylığı alamazlar.

DUL AYLIĞI HANGİ DURUMLARDA KESİLİR?

Dul aylığının kesilebilmesi için Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenmiş olan kriterlerin dışına çıkılmış olması gerekir. Bu kapsamda dul aylığının kesilmesine sebep olan bazı durumlar, güncel olarak şu şekilde sıralanabilir:

  • Dul aylığı alan eşin yeniden evlenmesi durumunda maaş ödemesi uygulaması rafa kaldırılır. Sosyal Güvenlik Kurumu yeni evliliği takip eden ayın başında ödeme hizmetine son verir.
  • Yeni evlendiği kişiden boşanan ancak nikahsız olarak o kişi ile yaşamaya devam eden kişinin aylığı kesilir.

İkinci maddeden de anlaşılacağı üzere eşinden kalan maaşı alan ve ardından da yeni bir evlilik yapan kişi maaş ödemesinden yararlanamaz ancak boşanma veyahut da ikinci eşin de vefat etmesi gibi bir durumda dul aylığına yeniden başvuru yapılabilir. Eğer vefat eden ikinci eşten de maaş alma hakkı doğmuşsa bu kez kişinin istediği maaşın bağlanması sağlanır.

Ayrıca bakınız: SGK Dul Maaşı Ne Kadar Sürede Bağlanır?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu