Eğitim ve Öğrenme

Duyu Bütünleme Eğitimi Nedir?

Duyu bütünleme eğitimi, ülkemizde ergoterapistlerin üniversite aldıkları bir eğitimdir. Buna ek olarak ülkemizde ve dünya genelinde fizyoterapistler de fizyoterapist unvanını aldıktan sonra çeşitli kurslar ile duyu bütünleme eğitimi alabilirler. Ancak, fizyoterapi ya da ergoterapi alanında eğitim almamış kişilerin duyu bütünleme eğitimi almaları mümkün değildir.

Duyu Bütünleme Bozukluğu Nedir?

Duyu bütünleme bozukluğu, gelişim bozuklukları arasındadır. Duyu bütünleme bozukluğu, fiziksel ya da psikolojik açıdan bazı durumlar karşısında tepki verilmemesi ya da alışılagelmiş tepkiler dışında tepkiler verilmesine neden olabilir. Duyu bütünleme bozukluğu, tedavi edilebilen bir hastalık değildir. Ancak, duyu bütünleme bozukluğu yaşayan kişiler bu durumlar karşısında çeşitli uyum mekanizmaları geliştirerek duruma uyum sağlamaya çalışabilirler. Bu uyum mekanizması uzman bir ergoterapist ya da duyu bütünleme eğitimi almış bir fizyoterapist ile gerçekleştirilirse kişinin en az seviyede zarar görmesi ve tepkilerinin kontrol edilmesi sağlanır.

Duyu Bütünleme Bozukluğu Nedir?

Duyu Bütünleme Bozukluğu

Duyu bütünleme bozukluğu belirtileri başlıca şunlardır:

  • Sosyal İlişkilerin Problemli Olması: Duyu bütünleme bozuklukları zannedilenin aksine kişinin yalnızca fiziksel sağlığını değil psikolojik sağlığını da etkileyebilen bir durumdur. Duyu bütünleme bozukluğuna sahip olan kişiler, aniden çok fazla sinirlenme ya da heyecanlanma gibi sosyal ilişkilerde problem yaşayacakları tepkiler verebilirler. Bu yüzden, duyu bütünleme bozukluğunun belirtileri arasında kişinin sosyal ilişkiler kuramaması ya da ilişkilerinin bozuk olması da gösterilebilir.
  • Sakarlık: Sakarlık, birçok durumda herhangi bir hastalığın ya da gelişim bozukluğunun belirtisi olarak kabul edilmez. Ancak, bu sakarlık durumu kişinin yere düşme gibi kendini yaralayabileceği olaylar ile sonuçlanıyorsa ve bu olaylar çok sık yaşanıyorsa duyu bütünleme bozukluğunun belirtisi olabilir.
  • Dikkat Dağınıklığı: Dikkat konusunda problemler yaşamak, yalnızca duyu bütünleme bozukluğunun değil farklı gelişim bozukluklarının ya da psikolojik rahatsızlıkların da belirtisi olabilir. Ancak, bu dikkat dağınıklığı kişinin normalde zevk alacağı aktivitelerde bile sürekli olarak söz konusu oluyorsa duyu bütünleme bozukluğunun belirtisi olabilir.
  • Uyaranlara Yanıt Vermemek: Duyu bütünleme bozukluğu olan bazı kişiler, normalde bir insanın asla dayanamayacağı kadar fiziksel acı verici durumlara bile herhangi bir tepki vermeyebilirler. Örnek olarak kişinin yakacak seviyede sıcağa ya da donduracak seviyede soğuğa hiçbir tepki vermemesi gibi olaylar, duyu bütünleme bozukluğu belirtisi olabilir.

Duyu Bütünleme Yeme Bozukluğuna Neden Olur Mu?

Duyu bütünlemenin yeme bozukluğuna neden olması mümkündür. Duyu bütünleme bozukluğu, adından da anlaşılabileceği üzere kişinin duyuları konusunda yaşadığı bir gelişimsel problemdir. Bu problem, kişinin açlık ya da tokluk hissedememesinden kaynaklı olarak çok az ya da yok fazla yemek yemesi ile sonuçlanabilir. Çok az ya da çok fazla yemek yemek, yeme bozukluğunun en büyük belirtisidir.

Duyu Bütünleme Bozukluğunun Nedenleri Nelerdir?

Duyu Bütünleme Bozukluğunun Nedenleri

Duyu bütünleme bozukluğunun nedenleri başlıca şunlardır:

  • Kalıtımsal Faktörler: Kişinin ailesinde de duyu bütünleme bozukluğu öyküsü olması, duyu bütünleme bozukluğu nedenleri arasındadır.
  • Annenin Hamilelik Sürecinde Zararlı Maddeler Kullanması: Anne adayının hamilelik sürecinde alkol ve sigara gibi sağlığa zararlı maddeleri kullanması, bebeğin duyu bütünleme bozukluğuna sahip olmasına yol açabilir.
  • Çoklu Doğum: Çoklu doğumlardaki komplikasyon oluşma ihtimali, tekli doğumlara oranla oldukça azdır. Özellikle de çoklu doğum, tavsiye edilmeyen bir biçimde yani vajinal yolla yapılmışsa duyu bütünleme bozukluğu gibi gelişimsel bozukluklar söz konusu olabilir.
  • Annenin Hamilelik Sürecinde Fiziksel ya da Psikolojik Problemler Yaşaması: Anne adayının hamilelik sürecinde viral enfeksiyonlar gibi fiziksel hastalıklar ya da büyük travmalar gibi psikolojik problemler yaşaması, bebeğin duyu bütünleme bozukluğuna sahip olmasına yol açabilir.

Ayrıca Bakınız: Bulgaristan’da Tıp Eğitimi Hangi Üniversitelerde Var?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu