Rehberler ve İpuçları

E-Devlet Doğum Borçlanması Nasıl Yapılır?

E-Devlet doğum borçlanması bakmak için turkiye.gov.tr adresine girilir. Bu adrese girdikten sonra işlemler, birkaç adımda tamamlanır. E-Devlet doğum borçlanması yapmak için istenilen bilgiler, eksiksiz şekilde sisteme girilmelidir.

Doğum borçlanması, kadınlara verilen bir haktır. En fazla üç çocuğa kadar doğum borçlanması yapılabilir. Her çocuk için iki yıl borçlanma hakkı vardır. Toplamda en fazla altı yıl borçlanma yapılır.

Doğum borçlanması için belirlenen tutarda prim ödenir. Ödenen prim tutarı ne denli yüksekse emekliliğe o kadar faydası olur. Doğum borçlanması ile emeklilik tarihi öne çekilebilir. Doğum borçlanmasından yararlanmak isteyenlerin Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuru yapması gerekir.

DOĞUM BORÇLANMASI NEDİR?

Doğum borçlanması, kadınların daha erken emekli olmasını sağlayan bir düzenlemedir. Sigortalı olarak çalışmaya başladıktan sonra doğan çocuklar için borçlanma yapılabilir. Ancak borçlanılacak sürelerde sigortalı adına prim ödenmemesi gerekir.

Doğum borçlanması yapmak isteyenlere her çocuk için iki yıl borçlanma hakkı verilir. Sigortalı, bu sürenin tamamını ya da bir kısmını kullanabilir. En fazla altı yıllık bir süre için borçlanma hakkından yararlanılır.

Doğum borçlanması talebinde bulunanlar, prim ödemelerini eksiksiz yapmalıdır. Aksi takdirde borçlanma hakkı sona erer.

E-DEVLET’TEN DOĞUM BORÇLANMASINA BAŞVURULUR MU?

E-Devlet doğum borçlanmasına başvurmak mümkündür. Bunun için ilk olarak turkiye.gov.tr adresine girilir. Buradan “Giriş yap” yazan kısma tıklanır.

Sisteme giriş için e-Devlet şifresi kullanılabilir. Mobil ve elektronik imza ile giriş yapılabilir. Aynı zamanda T.C. kimlik kartı ve internet bankacılığı ile sisteme girilebilir.

Sisteme girmek için ilk olarak T.C. kimlik numarası yazılmalıdır.

Kimlik numarasının ardından e-Devlet şifresi yazılır.

“Giriş yap” yazan alana tıklanarak işlemler sürdürülür.

E-Devlet’ten doğum borçlanması yapmak için arama alanına “Doğum borçlanması” yazılır.

4A kapsamında sigortalı olanlar, “4A doğum borçlanması başvurusu” yazan kısma tıklamalıdır.

“Yeni başvuru” alanından başvuru sürecine devam edilir.

Başvurunun kim için yapıldığı belirlenmelidir. Hak sahibi olunan anne, baba, eş ve çocuk için de başvuru yapılabilir. “Kaydet ve devam et” yazan alandan başvuru formuna ulaşılır.

Bu kısımda borçlanma bilgileri yer alır. Borçlanmanın hangi tarihten itibaren yapılacağı belirlenmelidir. Borçlanmanın ne zaman sona ereceği de ilgili alandan seçilmelidir.

“Borçlanmaya esas bir günlük esas kazanç tipi” seçilir. Asgari ya da azami tutar tercih edilebilir. Ayrıca ne kadarlık bir tutar üzerinden borçlanacağınızı, kendiniz de belirleyebilirsiniz.

“4B doğum borçlanması başvurusu” yazan alandan 4B sigortalıları başvuru yapabilir.

4C kapsamında sigortalı olanlar da borçlanma talebinde bulunabilir. Borçlanma hakkından doğum öncesi ve sonrasında çalışamayan kadınlar yararlanır.

Doğum Borçlanması Şartları Nelerdir?

Doğum borçlanması şartları arasında sigortalı olduktan sonra doğumun gerçekleşmesi vardır. Örneğin 2000 yılında sigortalı olarak çalışmaya başlayan kadın, 2005 yılında doğum yapıp işten ayrılabilir. Bu nedenle doğum borçlanması talebinde bulunabilir.

En fazla üç çocuk için borçlanma yapılabilir. Toplam borçlanma süresi en fazla altı yıldır. Kadınlar, asgari ve azami tutardan borçlanma yapabilir. Borçlanma tutarı asgari ve azami tutar arasında olacak şekilde belirlenebilir.

Doğum borçlanması için belirlenen prim tutarı, eksiksiz olarak ödenmelidir. Emekli olmak için yeterli prim günü olmayanlar, borçlanma hakkından yararlanabilir. Doğum borçlanmasının yanı sıra erkekler için askerlik borçlanması hakkı da vardır.

Doğum borçlanması yapmak isteyen kadınlar, gerekli şartları sağladığından emin olmalıdır. Aynı zamanda başvuru aşamaları da eksiksiz tamamlanmalıdır. Özellikle borçlanmanın hangi tarihleri kapsadığı, doğru bir şekilde belirlenmelidir.

E-Devlet doğum borçlanması yapmak, bu haktan yararlanmanın en kolay yoludur. Başvurular, kısa sürede sonuçlanır.

Ayrıca Bakınız: E-Devlet Aile Bildirim Formu Nasıl Alınır?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu