Sağlık ve Wellness

Ebegümeci Çiçeği Çayı Nasıl Yapılır, Faydaları Nelerdir?

Ebegümeci çiçeği çayı tarifi merak edilmektedir. Halk dilinde ebegömeci, devalangir, ibrik ya da kazankarası olarak da bilinen ebegümeci, meralarda yetişen bir bitki türüdür. Ebegümecinin ortalama olarak bin beş yüze kadar farklı çeşidi bulunur.

Ebegümecigiller familyasının bir üyesi olan ebegümeci, binden fazla türe sahip olsa da ülkemizde sadece sekiz adet türü yetiştirilmektedir. Genel olarak şehir merkezlerinden uzak meralarda yetiştirilen bu bitkiler, yirmi ila otuz santimetre arasında değişen boya ve kadife bir dokuya sahiptir. Yuvarlak yaprak yapılarının ise kenar kısımları dişli ve uzun saplıdır.

Yaz ayları boyunca çiçek veren ebegümeci, pembe ve eflatun renklere sahiptir. Ebegümeci genel olarak yabani bir bitki olarak tanımlanır. Tohumlarının döküldüğü yerde çoğalma özelliğine sahip olan bu bitkinin çayı yapılarak tüketilebilir. Bu sayede ebegümecinin sahip olduğu besin değerlerinden yararlanılabilir.

Ebegümeci Çiçeği Çayının Faydaları Nelerdir?

Ebegümeci çiçeğinin faydalarından yararlanılması için en çok tercih edilen formu çaydır. Çay formunun haricinde de farklı kullanım alanlarına göre ebegümeciyle çeşitli tarifler yapılabilir. Bunlara değinmeden önce ilk olarak ebegümeci çiçeğinin ve çayının insan sağlığına olan yararlarından bahsedelim. Ebegümecinin bilinen faydaları şu şekilde sıralanabilir;

  • Cilt yenileme özelliğine sahiptir. Ciltte farklı nedenlerden dolayı meydana gelen şişkinliklerin azaltılmasını sağlar ve aynı zamanda cilt hücrelerinin yenilenmesine yardımcı olarak yaşlanmayı geciktirir.
  • Saç bakımı için de kullanımı tercih edilen ebegümeci saç derisinin temizlenmesini ve fazla yağ oluşumunu engeller. Bu sayede saçların ideal sebum dengesine sahip olmasını sağlar.
  • Diş ve diş eti rahatsızlıklarından dolayı meydana gelen rahatsızların tedavi sürecine destek olur.
  • Başta gastrit olmak üzere birçok mide sorunun giderilmesinde etkilidir.
  • Sindirim sistemini düzenler ve destekler.
  • Kan basıncını dengeler.
  • Kötü kolesterolün düşmesini sağlar.
  • Antioksidan etkisi ile hastalıklara karşı vücudun dirençli olmasını sağlar.
  • Kansere karşı koruyucudur.
  • Güneş yanığı ve böcek ısırıklarının meydana getirdiği cilt sorunlarını ortadan kaldırır.
  • Ebegümeci çayının düzenli olarak tüketilmesi tüm bunların yanı sıra bağırsakların canlanmasını ve düzenli olarak çalışmasını da sağlar.

Ebegümeci Çiçeği Çayı Nasıl Yapılır?

Ebegümeci çiçeği çayı yapmak için iki farklı yöntem tercih edilebilir. Bu yöntemlerden ilkinde, yaklaşık olarak iki çay kaşığı kadar çiçek, yaprak ve saplar ayıklanıp temizlenir. Ardından bu malzemeler 250 ml soğuk suyun içerisine atılır. Aralıklı olarak karıştırılarak ortalama olarak sekiz ila on saat kadar bekletilir. Demini alan çay içilmeden önce ısıtılır ve sıcak bir şekilde tüketilir.

Ebegümeci çiçeği çayının hazırlanması için tercih edilecek ikinci yöntemde ise kurutulmuş halde satılan çiçekler kullanılır. Bir bardak suyun içerisine bir tutam kurutulmuş ebegümeci çiçeği atılır. Burada suyun önceden kaynatılmış olması gerekir. Ardından beş ila on dakika kadar çayın demlenmesi beklenir ve süzüldükten sonra çay içime hazır hale gelir.

Ebegümeci Çiçeği Nasıl Kullanılır?

Ebegümeci çiçeğinden çay elde edildiği gibi lapa haline getirilerek özellikle ağrılı bölgelere sürülmesi ile ağrıların geçmesi sağlanabilir. Bunun için taze ebegümeci ezilerek alabildiği miktarda su ilavesi yapılır ve karışımın lapa hale gelmesi sağlanır. Ardından bu karışım ağrılı bölgelere sürülebilir.

Ebegümeci çiçeği aynı zamanda banyo sırasında da sabun ya da duş jeli yerine de kullanılabilir. Bunun için ebegümeci bitkisi büyün hali ile yaklaşık on gram olacak şekilde bir litre suyun içerisine eklenir. Ortalama olarak sekiz ila on saat suda bekletilir ve süzülerek alınır. Süzülen su banyoda lif ya da sünger yardımı ile kullanılabilir.

Ayrıca bakınız: Dut Yaprağının Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu