Rehberler ve İpuçları

Emekli Maaşım Eksik Yattı, Neden?

‘Emekli maaşım eksik yattı’ sorgulamasına arama motorlarında sık sık karşılaşılmaktadır. Emekli maaşlarını eksik görüntüleyenler bunun nedenini öğrenmek amacı ile arama motorlarına başvurmaktadır. Peki, emekli maaşı neden eksik yatar? Emekli maaşı sorgulaması nereden ve nasıl yapılır? İşte konuya dair ayrıntılar…

Senelerini iş hayatına adamış ve bunun neticesinde de yaşlılık dönemlerini emekli maaşları ile bir nevi garanti altına almış olan birçok kişi her sene maaşlarına gelecek olan zamların açıklanmasını dört göz ile beklerler. Birçok faktöre bağlı olarak hesaplanan emekli maaşları, senede iki kez olmak üzere artış gösterir.

Emekli maaşı hesabını etkileyen birçok parametre bulunmaktadır. Bu neden ile herkesin emekli maaşı kendi çalışma hayatı çerçevesinde hesaplanır. Bazı durumlarda ise kişinin hak etmiş olduğu maaş tutarının hesabına eksik yattığı gözlenmektedir. Bu gibi durumlarda arama motorlarında çoğu kez ‘Emekli maaşım eksik yattı, neden?’ sorgulamasının yapıldığı gözlenir. Peki gerçekten emekli maaşının eksik yatmasının sebebi/ sebepleri nelerdir? Bu içeriğimizde milyonlarca emekliyi yakından ilgilendiren bu konunun ayrıntılarına yer verdik.

EMEKLİ MAAŞI NEDEN EKSİK YATAR?

Emekli maaşının eksik yatmasının birçok sebebi bulunmaktadır. Belirli dönemlerde kesintiye uğrayan maaşlar, milyonlarca emekliyi paniğe sürükler ve bu neden ile de arama motorlarında bu konuya yönelik sorgulamalar yapılır.

Emekli maaşının eksik yatması öncelikle maaş hesabının yanlış yapılmasından kaynaklanmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu yetkililerinden veyahut da sistemden kaynaklanan yanlışlık maaşın eksik yatmasına yol açabilir. Bu durumun fark edilmesi ile birlikte yetkililere itiraz oluşturulabilir. Bir sonraki ay eksik tutar ile birlikte toplam maaş ödemesi gerçekleştirilir.

Emekli maaşının eksik yatmasına yol açan bir diğer faktör de yasal düzenlemelerdir. Her sene ocak ve temmuz aylarında enflasyona bağlı olarak zamlanan maaşlara refah payı gibi ek düzenlemeler de yansıtılır. O düzenlemelerin Meclis’ten geçmesi normal maaş dönemini geçtiği için eksik tutarlar farklı zamanlarda hesaplara aktarılır.

EMEKLİ MAAŞI EKSİK YATTIYSA NE YAPILMALI?

Emekli maaşı eksik yatan kişinin izlemesi gereken bazı adımlar bulunmaktadır. İlk olarak kişi bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik İl/ İlçe Müdürlüğü’ne bir dilekçe aracılığı ile başvuru yapılabilir. Ek olarak eksikliklerin belirlenmesi için bir finansal danışmandan da destek alınabilir.

EMEKLİ MAAŞI HESABI NASIL YAPILIR?

Emekli maaşı hesabında birçok kriter göz önünde bulundurulur. Söz konusu kriterler bireyden bireye göre farklılık gösterdiği için maaş tutarları da farklı şekillerde hesaplara yansıtılmaktadır.

Emekli maaşı hesabı yapılırken dikkate alınan en önemli kriter kişinin sigorta girişinin yapıldığı ilk tarihtir. Bu tarihin önemli olmasının sebebi SGK düzenlemelerinin dönemden döneme değişiklik göstermesinden kaynaklanmaktadır.

Emekli maaşı hesabında dikkate alınan başlıca faktörler şu şekilde sıralanabilir:

  • Sigorta giriş tarihi/ başlangıcı
  • Prim ödeme gün sayısı
  • Emekliliğin hak edildiği yıl
  • Sosyal Güvenlik Kurumu’na ödenen primlerin toplam tutarı
  • Yaş
  • Cinsiyet
  • Sigortalılık süresi
  • Bağlı bulunulan işkolları (4A, 4B, 4C)
  • Bağlı bulunulan Sosyal Güvenlik Kurumu

EMEKLİ MAAŞININ YATIP YATMADIĞI NEREDEN ANLAŞILIR?

Emekli maaşının yatıp yatmadığının nereden sorgulandığı da özellikle henüz emekli olmuş olan birçok kişi tarafından merak edilmektedir.

Emekli maaşı yatış tarihleri, kişinin bağlı bulunduğu işkoluna göre farklılık göstermektedir. Yani SSK’lılar, Bağ- KUR’lular ve Emekli Sandığı mensupları için maaş ödeme günleri farklı belirlenmiştir.

Emekli maaşının yatıp yatmadığını dijital ortam aracılığı ile öğrenmek mümkündür. Maaşlarını devlet bankalarından alanlar e- Devlet sistemine giriş yaparak hesaplarını kontrol edebilirler. Ayrıca tüm emekliler maaş aldıkları bankaların mobil uygulamaları üzerinden de hesaplarını kontrol edebilirler.

Ayrıca bakınız: SGK’dan Yüksek Emekli Maaşı Almak İçin Ne Yapmalı?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu