Rehberler ve İpuçları

Emekli Tekrar Çalışmaya Başlarsa Maaşı Kesilir Mi?

Emekli tekrar çalışmaya başlarsa, maaşının kesilip kesilmeyeceği merak konusudur. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun emeklilerin çalışmalarına yönelik bir yaptırım uygulayıp uygulamadığı arama motorlarında sık sık sorgulanmaktadır. Peki, emekli tekrar çalışmaya başlarsa maaşı kesilir mi? İşte milyonlarca emekliyi yakından ilgilendiren konunun ayrıntıları…

Emeklilik dönemi, senelerini çalışma hayatına adamış olan milyonlarca kişiyi içerisinde barındıran bir dönemdir. Sigortalı olarak çalışmış ve sonuç olarak da Sosyal Güvenlik Kurumu’nun belirlemiş olduğu emeklilik şartlarını sağlamış olan kişiler, kendi özellerinde hesaplanmış olan maaş ödemelerini almaya hak kazanırlar.

Emekli maaşları, son dönemlerin en tartışmalı konu başlıkları arasında yer almaktadır. Ağırlaşan ekonomik şartlar sebebi ile emekli maaşları ile geçinmekte güçlük çeken milyonlarca kişi, ek gelir elde etmenin yollarını araştırır. Ancak burada da kafaları karıştıran bir konu bulunmaktadır. Emekli tekrar çalışmaya başlarsa maaşının kesilip kesilmeyeceği merak edilmektedir. Peki, emekli maaşı yeniden çalışmaya başlama durumunda kesintiye uğrar mı? İşte konuya dair tüm merak edilenler…

EMEKLİ TEKRAR ÇALIŞMAYA BAŞLARSA MAAŞ KESİNTİSİ YAŞAR MI?

Emekli çalışanların, emekli olup da çalışmayı düşünenlerin en çok merak ettikleri konu başlıklarından biri de maaş kesintileri ile ilgilidir. Emeklinin yeniden çalışmaya başlaması durumunda maaş kesintisi uygulamasına tabi tutulup tutulmayacağı sık sık araştırılmaktadır.

Değişen yasalar çerçevesinde yeniden çalışmaya başlamış olan emeklinin maaşının tamamının kesilmesi söz konusu değildir. Burada yapılan hesaplar doğrultusunda belirli oranlarda kesinti mevcuttur.

4A statüsünde değerlendirilen biri için emeklilik sonrası çalışma şu hallerde söz konusu olabilir:

  • Sosyal Güvenlik Destek Primi’ni ödeyerek, maaş kaybı yaşamadan çalışma,
  • Sosyal Güvenlik Primi’ni ödeyerek emekli maaşı almadan sigortalı olarak çalışma,
  • 1 Ekim 2008 tarihinden sonra işe girmiş olan emekliler için kesinti karşılığında çalışma.

ÇALIŞMAYA BAŞLAYAN EMEKLİNİN MAAŞI HANGİ ORANDA KESİLİR?

Emekli olduktan sonra yeniden sigortalı olarak çalışmaya başlayan emeklilerin maaşlarından kesilecek olan miktar, yasalar çerçevesinde belirlenmiştir. Bu kapsamda Sosyal Güvenlik Kurumu emekli bir çalışan için toplamda yüzde 32’lik bir kesinti uygulamaktadır. Ancak kesintilerin tamamı emeklilerin maaşlarına uygulanmamaktadır.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan maaş kesintisinin yüzde 24’ü işverenden alınmaktadır. Yüzde 7,5’lik kısım ise emekli çalışana yansıtılmaktadır.

EMEKLİ ÇALIŞANIN SİGORTASI NASIL YAPILIR?

Hali hazırda emekli statüsünde olan kişinin yeniden çalışmaya başlaması durumunda sigorta işlemlerinin tamamlanabilmesi için bazı şartların yerine getiriliyor olması gerekmektedir. Söz konusu şartların bilinmesi, sosyal Güvenlik Destek Primi hakkındaki detaylara hakim olunması, olası sorunların önüne geçilebilmesi açısından son derece önemlidir. Ayrıca güncel oranlara göre ödeme yapacak olan işverenin maliyetinin de ek olarak hesaplanması gerekmektedir.

Emekli çalışanın sigortası için daha az ödeme yapan işverenler son dönemlerde çalışanlarını sıklık ile emekliler arasından seçmektelerdir. Dolayısı ile maaşları ile geçinmekte güçlük çeken emeklilerin yeni bir iş talepleri de günden güne artmaktadır.

EMEKLİ ÇALIŞAN İÇİN SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNA NE KADAR ÖDEME YAPILIR?

Yeniden işe başlayan emekliler için yapılacak olan Sosyal Güvenlik Kurumu kesintisi, işçi ve işveren paylarının toplanması ile ortaya çıkar. Dolayısı ise maliyeti iki taraflı olacak şekilde hesaplamak gerekmektedir.

Sosyal Güvenlik Kurumu’na emekli çalışan için ödenecek olan tutar, kişinin kurumdan aldığı maaş tutarına göre değişiklik göstermektedir. Güncel asgari ücret üzerinden yapılan hesaba göre bir işçi için bin 500 TL 19 kuruşluk bir ödeme söz konusudur. İşverene asgari ücret ile çalışan bir emeklinin günlük güncel maliyeti ise 4 bin 500 TL 56 kuruştur. Yani o kişi için Sosyal Güvenlik Kurumu’na toplamda 6 bin TL 75 kuruş tutarında bir ödeme yapılması gerekmektedir.

Ayrıca bakınız: Emekli Maaşım Eksik Yattı, Neden?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu