Aile ve Ebeveynlik

Emziren Anne Sigara İçerse Ne Olur?

Emziren annenin sigara içmesi bebek üzerinde pek çok sağlık sorununun görülmesiyle sonuçlanır. Sigara içinde yer alan pek çok zararlı madde anne sütü ile birlikte bebeğe geçer. Bu durum bebeğin sigaradan sadece pasif içici olarak değil doğrudan etkilenmesine neden olur. Anne ve bebek hayatında büyük olumsuzluklar yaratan sigara süt kalitesini de ciddi biçimde etkiler. Emziren anne sigara içerse aşağıda yer alan sağlık sorunları ile yüzleşmek zorunda kalır:

  • Anne sütünün kalitesi ciddi biçimde düşer.
  • Anne sütünün miktarında ciddi bir azalma yaşanır.
  • Annenin genel sağlık durumu kötüleşir.
  • Annenin sağlıksız durumu bebek olumsuz anlamda etkiler.
  • Sigaranın içinde yer alan zararlı kimyasal maddeler doğrudan bebeğe geçmiş olur.
  • Anne sütü içinde yer alan vitamin ve mineral gibi faydalı elementlerin azalır.
  • Anne sütünün besleyicilik özelliği ciddi bir biçimde azalma gösterir.
  • Annenin iştahı azaldığı için süt üretemeyecek kadar yetersiz beslenemeye başlar.
  • Bebekte solunum yolları hastalıklarının görülme ihtimali önemli ölçüde artar.
  • Bebeğin zihinsel ve fiziksel olarak yaşadığı gelişim yavaşlama gösterir.
  • Bebeğin kilo ve boy oranı beklenenden daha az gelişir.
  • Bebeğin bağışıklık sistemi güçsüzleşir. Bu nedenle daha sık hastalanır.
  • Bebeğin büyüdüğü zaman sigara bağımlısı olma riski yükselir.

Emzirirken Sigaradaki Maddeler Bebeğe Geçer Mi?

Emzirirken Sigaradaki Maddeler Bebeğe Geçer Mi

Emzirirken sigaradaki maddelerin bebeğe geçmesi kaçınılmaz bir sonuçtur. Anne sütüyle beslenen bebek sigara içindeki kimyasalları organlarına ve hücrelerine taşır. Süt üretimi ve süt kalitesi üzerinde de büyük etkileri olan sigaranın içindeki zararlı maddeler bebeği pek çok hastalığın koynuna iter. Sigara maddeleriyle dolu sütü içen bebeğin solunum yolu hastalıklarına yakalanma ihtimali artar. Bağışıklık sisteminin zayıflaması emziren annenin sigara içmesinin bir diğer sonucudur.

Emziren Anne Sigara İçerse Bebeklerde Hangi Belirtiler Görülür?

Emziren anne sigara içerse bebekte huzursuzluk oluşur. Huysuz olan bebek diğer sebeplerden bağımsız olarak ağlama nöbetlerine girer. Sigaranın içinde yer alan kimyasal maddeler sindirim sistemi sorunları yaratır. Bu nedenle bebekte sık kusma ve ishal şikayetleri oluşur. Emzirme döneminde sigara içilmesi bebekte uyku sorunlarının oluşmasıyla sonuçlanır. Bebek sık bir şekilde uykudan uyanmaya başlar. Bazı bebeklerde meme emmeyi reddetme görülür. Emziren anne sigara içtiği için sütün tadı değişir.

Emziren Anne Sigara İçiyorsa Ne Yapmalıdır?

Emziren anne sigara içiyorsa yapacakları kesinlikle emzirmeye devam etmeleridir. Sütün kalitesi her ne kadar azalırsa azalsın bebek için en iyi besin olmaya devam eder. Sigaraya bırakmakta güçlük çeken anneler miktarını azaltmayı deneyebilir. Bu durum bebeğin sahip olacağı şikayetlerin nispeten azalması anlamına gelir. Sigaranın zararı içildikten yaklaşık 3 saat kadar sonra azalır. Bu nedenle emziren anne sigara içmek için bebeğin süt emdiği zamandan sonrasını beklemelidir.

Bebek Sigara Dumanından Nasıl Korunur?

Bebek Sigara Dumanından Nasıl Korunur

Bebeği sigara dumanından korumak pasif içici olmasının önüne geçer. Bebeğin bulunduğu ortamda sigara içmemek en kesin çözümdür. Emziren anneler sigara içiyorsa bile bebeğin bulunabileceği odalarda içmemeye özen göstermelidir. Eğer bebeğin sonradan geleceği bir odada sigara içilmişse çok iyi bir şekilde havalandırılmalıdır. Sigara içmek için balkon ve bahçe gibi açık alanlar tercih edilmelidir. Bebek sigaradan etkilenirse dönüşü olmayan sağlık sorunlarına yakalanabilir.

Bebeklerde Sigaraya Bağlı Hangi Hastalıklar Görülür?

Bebeklerdeki sigaraya hastalıklar astım, bronşit ve zatürree gibi pek çok solunum yolu hastalığıdır. Pasif içici olan bebeklerde akciğer hastalıklarının görülme oranı oldukça yüksektir. Kalp ve damar hastalıkları sigara içen anneye sahip bebeklerde daha çok ortaya çıkar. Emziren anne sigara içmeyi bırakmazsa ani bebek ölümleri de gerçekleşebilir.

Ayrıca Bakınız: Bebek Düştükten Sonra Uyursa Ne Olur?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu