Sağlık ve Wellness

Engelli Sağlık Kurulu Raporuna İtiraz Nasıl Yapılır?

Engelli sağlık raporuna itiraz etmek için kullanılabilecek birkaç ayrı yöntem bulunur. Bunlardan ilki İl Sağlık Müdürlüğü’ne yapılır. Engel durumu bulunan birey için alınan sağlık kurulu raporundaki engel oranına itiraz etmek için yapılan bu işlemde dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır. Sağlık kurulu raporuna itiraz etmek için engelli raporunun sisteme girilmesini beklemek gerekir. İl Sağlık Müdürlüğü’ne yapılan engelli sağlık kurulu raporu itirazları için aşağıdaki adımlar takip edilmelidir:

  • Bulunduğunuz bölgedeki İl Sağlık Müdürlüğü’ne gidin.
  • İtiraz gerekçelerinin yer aldığı dilekçeyi müdürlüğe teslim edin.
  • Dilekçenin değerlendirilme süreci tamamlandıktan sonra müdürlük tarafından görevlendirilen başka bir hastaneye sevk verilir.
  • Sevk edilen hastanede tüm muayene işlemlerinin tekrar yapılması gerekir.
  • Yapılan muayene ve tetkiklerden sonra engel oranı aynı çıkarsa Engelli Sağlık Kurulu raporuna itiraz reddedilir. Bu durumda alınan engelli raporunun doğruluğu tescillenmiş olur. İkinci hastaneden çıkan sonuç ilkinden farklıysa engelli birey hakem hastanesine sevk edilir.
  • Hakem hastane engelli birey üzerinde tekrar muayene ve tetkik işlemlerini uygular. Bu şekilde hangi hastaneden çıkan raporun doğru olduğu sonucuna varır. Hakem hastanenin engelli bireyin ikametine yakın bir noktada olması gerekir.

Gelir Dairesi’ndeki Rapora İtiraz Edilir Mi?

Gelir Dairesi’ndeki Rapora İtiraz Edilir Mi

Gelir dairesindeki raporun itirazı engelli bireylere sağlanan hizmetlerden yararlanmak için yapılır. Hatalı olduğu düşünülen engelli sağlık kurulu raporu yardım almak için gerekli yüzdeye sahip olmayabilir. Bu durumda Gelir Dairesi’ne ulaşan rapora itiraz etme hakkı doğar. İtirazı kabul edilen kişiler yeni bir değerlendirme için başka bir hastaneye sevk edilir. İtiraz etme nedenleri arasında engel tanı ve bulguların açıkça anlatılması, sonuçların rapora işlenmesi gibi durumlar yer alabilir.

Birden Fazla Engelli Sağlık Kurulu Raporuna İtiraz Edilir Mi?

Birden fazla engelli raporunun itirazı için her iki belgede yer alan bulgu ve engel oranlarının birbirinden farklı olma şartı aranır. Bu itiraz türü sık aralıklarla rapor yenileyen engelli bireylerin belgelerinin değerlendirmesi için sıklıkla kullanılır. İtiraz kabul edilirse Sağlık Bakanlığı Müdürlüğü tarafından hakem hastane belirlenip oraya sevk işlemi yapılır. Hakem hastane engelli birey için gerekli muayene ve tetkik işlemlerini yapar. Hakem hastanenin engelli sağlık kurulu raporu itirazını kabul etmeme şansı yoktur.

Engelli Sağlık Kurulu Raporuna Neden İtiraz Edilir?

Engelli raporuna itiraz nedeni hastanın içinde bulunduğu koşullara göre farklılık gösterebilir. İtiraz etme şartlarını yerine getiren durumlar şunlardır:

  • Raporda belirtilen engel durumunun değişmesi halinde itiraz yapılabilir. Süresiz engelli raporu bulunan bireyler herhangi bir zaman diliminde itiraz etmek hakkına sahiptir.
  • Raporda yer alan engel durumunun yanlış belirtilmesi durumunda itiraz hakkı tanınır. Buna engelli birey ilgili olan soruların tamamı dahildir.
  • İş başvurusu için alınan raporda “çalışabilir” ibaresi bulunmuyorsa itiraz edilebilir.
  • 2013 yılının mart ayından önce engelli sağlık kurulu raporu alan kişiler Vakıf maaşı başvurusu için itiraz etme hakkına sahiptir.
  • Rapor ibarelerinin eksik yazılması durumunda engelli bireyin itiraz etme hakkı bulunur.

Engelli Sağlık Raporuna İtiraz Süresi Nedir?

Engelli Sağlık Raporuna İtiraz Süresi Nedir

Engelli raporunda itiraz süresi bulunmaz. Engelli bireyler belirli şartlar dahilinde herhangi bir zaman içinde itiraz etme hakkına sahiptir. Süreli raporu bulunan kişilerin raporu 2 yıllık aralıklarla yenilenir. Süresiz engelli raporu bulunan kişiler için ise her zaman itiraz etme hakkı tanınır.

Engelli Raporu İtirazı Nasıl Sorgulanır?

Engelli raporu itirazının sorgulanması Sağlık Bakanlığı internet sitesi üzerinden gerçekleştirilir. Yapmak gereken tek şey T.C. kimlik numarasını girip ekranda yazan kodu doğrulamaktır. Çıkan sonuçta engelli sağlık kurulu raporuna yapılan itirazın durumu görüntülenir.

Ayrıca Bakınız: Ceviz Zarı Çayı Cilde Faydaları Nelerdir?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu